Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1n
Sutra: 9° 9° 1n
25. ožujka 2019.
Potpisan sporazum

19 gradova i općina PGŽ-a u projektu Europske prijestolnice kulture

Foto: Silvano Ježina
Foto: Silvano Ježina
Autor:
Objavljeno: 18. travanj 2018. u 22:30 2018-04-18T22:30:00+02:00

Potpisanim Sporazumom definirana je suradnja na dvama programskim pravcima projekta EPK: 27 susjedstava i Lungomare. Međutim, sporazum neće ograničavati suradnju i na drugim programskim pravcima i programima EPK-a

RIJEKA Trgovačko društvo RIJEKA 2020 d.o.o., koje provodi projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u Gradu Rijeci je potpisalo sporazum s 19 gradova i općina s područja Primorsko-goranske županije o programskoj suradnji na tom najvećem nacionalnom kulturnom projektu.

Ovim su činom formalizirani odnosi između TD-a RIJEKA 2020, Grada Rijeke te primorsko-goranskih gradova i općina koje su iskazale interes za uključivanje u provedbu projekta. To su Bakar, Rab, Delnice, Krk, Opatija, Mali Lošinj, Novi Vinodolski, Crikvenica, Cres, Kastav, Lovran, Vrbnik, Mošćenička Draga, Jelenje, Fužine, Kostrena, Čavle i Malinska-Dubašnica.

Sporazumom je definirana suradnja na dvama programskim pravcima projekta EPK: 27 susjedstava i Lungomare. Međutim, prema riječima direktorice društva RIJEKA 2020 Emine Višnić, sporazum neće ograničavati suradnju i na drugim programskim pravcima i programima EPK-a. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ustvrdio je kako važnost titule EPK-a za cijelu regionalnu zajednicu, koja se učestalo naglašava, nije samo deklarativna, jer zajedništvo što većeg broja partnera čini srž projekta od samog njegova početka i procesa kandidature.

Gradonačelnik je rekao da će činjenica da Hrvatska 2020. godine predsjeda Europskom unijom pružiti dodatnu priliku za promociju Rijeke i ovog kraja: u tijeku su pregovori s Ministarstvom vanjskih poslova i Ministarstvom kulture oko događaja koji bi se, zbog hrvatskog predsjedanja Unijom, mogli organizirati upravo u Rijeci.

Emina Višnić, direktorica TD-a RIJEKA 2020., navela je kako projekt EPK ima europsku, nacionalnu i regionalnu komponentu koje se međusobno povezuju, pa je suradnja s jedinicama lokalne samouprave u tom smislu prirodna.

U ime gradova i općina obratio se gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako, koji je čestitao Rijeci na osvajanju titule te izrazio zadovoljstvo što je Rijeci i Županiji pružena prilika za jačanje kulturnog sektora. Spomenuvši da Rijeka ima specifičnu kulturu i kulturnu baštinu, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina istaknuo je da će županijski gradovi i općine projektu udahnuti regionalni štih te će kulturni događaji diljem PGŽ-a stvoriti i učvrstiti njenu kulturno-umjetničku mrežu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown