Potpora akademskoj zajednici

15 godina Zaklade Sveučilišta u Rijeci: Neki još uvijek ne shvaćaju filantropiju

Ingrid Šestan Kučić

Iva Rinčić, Foto: Sergej Drechsler

Iva Rinčić, Foto: Sergej Drechsler

Tri glavna cilja djelovanja su efikasna i održiva mreža resursa prikupljanja sredstava, etablirani sustav dodjele sredstava i vrednovanja postignutih učinaka te stvaranje kulture inicijative, odgovornosti i povjerenja, ističe ravnateljica doc. dr. Iva Rinčić



RIJEKA Pružanjem potpore riječkoj akademskoj zajednici Zaklada Sveučilišta u Rijeci u posljednjih se 15 godina etablirala u prepoznatljivu sveučilišnu potpornu instituciju – kaže njena ravnateljica doc. dr. Iva Rinčić kojoj je Upravni odbor Zaklade dodijelio još jedan četverogodišnji mandat.


Svoj program rada za iduće četverogodišnje razdoblje ravnateljica je nazvala »Riječka ideja za odgovorno sveučilište«, a kaže kako je riječ o programu koji se temelji na tri glavna cilja djelovanja.


– Riječ je o efikasnoj i održivoj mreži resursa prikupljanja sredstava, etabliranom sustavu dodjele sredstava i vrednovanja postignutih učinaka te stvaranja kulture inicijative, odgovornosti i povjerenja – kaže doc. dr. Rinčić.


Najstarija sveučilišna zaklada




Dodajući kako je Zaklada riječkog sveučilišta najstarija sveučilišna zaklada u Hrvatskoj te će u ožujku obilježiti 15 godina kontinuiranog djelovanja, doc. dr. Rinčić kaže kako je u cilju ostvarenja efikasne i održive mreže resursa prikupljanja sredstava započela izrada elektroničke baze svih dosadašnjih financiranih aktivnosti koja će se koristiti pri izradi nove Strategije, ali i za brošuru koja će biti izdana u povodu obljetnice.


Istovremeno će se izraditi i nova web stranica, koja će imati svoju englesku verziju, a nastavit će se i sa svim sada već prepoznatljivim Zakladinim akcijama kao što je humanitarna aukcija slika koja će se ovog prosinca održati petu godinu.


Nova web stranica ima cilj i okupiti dosadašnje dobitnike Zakladine nagrade, a riječ je o 83 znanstvenika koji su ostvarili financijsku potporu. Cilj njihovog okupljanja je postizanje njihove veće vidljivosti u javnosti.



Osnivači Zaklade uz Sveučilište su i Grad Rijeka te Primorsko-goranska županija, a fizičke i pravne osobe mogu postati podupiratelji ili pak donatori Zaklade. Iako među podupirateljima ima onih koji su uz Zakladu od samih početaka, doc. dr. Rinčić kaže kako još uvijek postoje jedinice lokalne samouprave koje ne shvaćaju filantropiju i uopće ne znaju što je Zaklada.



Stvaralaštvo žena


– U planu je i organizacija godišnjeg donatorskog druženja na kojem bi se prikupljala sredstva za ciljane fondove, a nastavljamo i s projektom »Realizator«. Riječ je o case study natjecanju koje smo započeli prošle godine, a osmišljeno je i pokrenuto kako bismo približili studentima izazove s kojima se susreću poduzeća u realnom sektoru. Ove smo godine okupili gotovo dvostruko veći broj poduzeća te je povećan fond nagrada – kaže ravnateljica.


Ono što je u lokalnoj zajednici bilo dobro prepoznato je akcija »Nevidljive sile: Žene koje su oblikovale naš grad« koja je nastala s ciljem promocije i osvještavanja o znamenitim ženama koje su svojim radom i postignućima kroz arhitekturu, kulturu, javno djelovanje i znanost dale doprinos izgradnji fizičkog i konceptualnog prostora Rijeke kao grada. Ta je akcija nedavno predstavljena na Vox Feminae Festivalu, jedinom festivalu u Hrvatskoj koji promiče stvaralaštvo žena i problematizira pitanja roda.


Realizator i Fond SIZIF


– To je mali projekt, ali po vidljivosti se pokazao prilično efikasan. Dobili smo upite iz drugih lokalnih sredina da istražimo žene koje su oblikovale te sredine, a naš je plan izdati i jednu blok brošuru sa svim informacijama do kojih smo došli kroz taj projekt – najavljuje doc. dr. Rinčić.


Kao i Realizator, lani je pokrenut i Fond SIZIF kroz čiji se natječaj u suradnji sa Studentskim zborom financira studentska znanstveno-istraživačka djelatnost. Među novim idejama je i pokretanje inicijative okupljanja Alumni udruga pojedinih fakulteta u Alumni Sveučilišta u Rijeci kako bi se radilo na razvijanju ideje pripadnosti Sveučilištu.