Izložba "Oblici vremena"

Satovi iz kolekcije opatijskog urara D. Kukića u Muzeju grada Rijeke

Svjetlana Hribar

Većina satova potječe iz zbirke opatijskog urara amatera i kolekcionara satova Dušana Kukića, koji je Muzeju grada, kaže ravnatelj Ervin Dubrović, dao prvi poticaj za skupljanje satova, kao i za stvaranje zbirke



Gotovo do kraja mjeseca kolovoza, dakle, praktički još čitavo ljeto, u Muzeju grada Rijeke može se razgledati izložba »Oblici vremena« koja predstavlja satove iz muzejske zbirke, nastale u razdoblju od početka 19. do 60-tih godina prošlog stoljeća. 


  Većina satova potječe iz zbirke opatijskog urara amatera i kolekcionara satova Dušana Kukića, koji je Muzeju grada, kaže ravnatelj Ervin Dubrović, dao prvi poticaj za skupljanje satova, kao i za stvaranje zbirke. 


  Najstariji primjerak na izložbi, koji se nalazi i na plakatu i na koricama izložbenog kataloga, je stojeći sat izrađen od rezbarenog drva, u kombinaciji pozlaćenih i tamnoplavo obojenih dijelova, koji stoji na niskoj ovalnoj bazi, a kućište mu je umetnuto u dekorativan okvir u obliku draperije koju u kljunu drži impresivan raskriljeni orao. Sat je nastao oko 1800-te godine, najvjerojatnije u Austriji, odakle potječe i više drugih primjeraka na izložbi. 




  Ono što je značajno napomenuti mladim posjetiteljima koji se tek uvode u čari kolekcionarstva i vrijednih predmeta iz prošlosti, jeste činjenica da među eksponatima nema radova domaćih majstora. Dakle, u devetnaestom stoljeću pa i do polovine dvadesetog, u našim se krajevima nisu izrađivali satovi, što je i očekivano, jer su mehanizmi bili skupocjeni i radili su se u zemljama koje su za tu vrstu precizne mehanike imale tradiciju i majstore. 


  Ipak, na dva primjerka satova u muzejskoj zbirci postoje potpisi riječkih urara, ali su oni oni tu samo kako bi – kao trgovci – garantirali kvalitetu satova koje prodaju. 


  Iako su u Muzeju grada Rijeke izložene razne vrste satova – tu su podni, figuralni, zidni, kaminski, satovi u okviru, oni za policu ili komodu – okosnicu izložbe zapravo čine dvije veće skupine. 


  U prvoj su portalni i satovi sa stupovima na temu antičkih hramova, rađeni od drva. Satovi sa stupovima javljaju se kao karakteristična forma u gotovo svim europskim sredinama, naročito od posljednjih desetljeća 18. stoljeća, dok su portalni satovi tipični za urarstvo na području Habsburške Monarhije i većina ih je nastala između 1810. i 1830. godine. 


  U drugoj su skupini figuralni satovi, rađeni od pozlaćene bronce, prvenstveno u Francuskoj. Počeli su se izrađivati prema kraju 18. stoljeća, izgledaju kao skulpture s tematikom preuzetom iz grčke i rimske mitologije, a kasnije i prikazima svakodnevnog života, romantičnim i ljubavnim temama. 


  Autorica postava ove izložbe je Vesna Rožman, izložena su ukupno 34 kućna sata, koja će posjetiteljima ukazati da je vrijeme bilo važno i onda kada se nije živjelo ovako brzo kao danas! 


  Satovi su nekada bili i ukras, za dekoraciju su se koristili plemeniti metali – zlatni listići i drago kamenje – dok su danas najčešće svedeni samo na digitalne brojke, koje nam kazuju kako vrijeme prolazi jednako brzo kako je prolazilo i ljudima prije dvije stotine godina!