Tužni kraj

Rasprodaja balona Gorovo dio po dio: Na pet natječaja bilo je – nula kupaca

Marina Kirigin

Demontaža »Gorova« u travnju 2014. godine / arhiva NL

Demontaža »Gorova« u travnju 2014. godine / arhiva NL

Dok je cijena cijele konstrukcije i opreme 2013. godine, kada je dvorana bila u upotrebljivom stanju iznosila 1.104.200 kuna, procjena iz 2016. godine iznosi tek 172.800 kuna



 Već pune tri godine konstrukcija i dio opreme nekadašnje opatijske sportske dvorane »Gorovo«, popularno prozvane »balon«, ne nailazi na zainteresiranog kupca. Opatijski »balon«, montiran 2000. godine, u vrijeme kada još nije postojala sadašnja sportska dvorana, uklonjen je s Gorova u travnju 2014. godine i od tada neiskorišten leži u Jurdanima, na prostoru u vlasništvu tvrtke Komunalac. Vlasnik imovine, Grad Opatija već je pet puta objavio natječaj za prodaju dijelova sportske dvorane Gorovo, nakon što je prvi natječaj bio raspisan 18. srpnja 2013. godine. No, od željenog posla se, kako saznajemo, nije uspjelo dogovoriti gotovo ništa. Vrijeme je prolazilo, pa je i sama demontirana dvorana koja je cijelo vrijeme izvan upotrebe sve više gubila vrijednost.


Lovranu tri kontejnera


Upravo zbog vremena stajanja »balona«, Grad Opatija još je jednom u 2016. godini dao procijeniti konstrukciju i opremu, pa je cijena sada znatno niža od one za prve procjene. Međutim, vrijednost je manja i zbog toga što je Grad Opatija Općini Lovran prodao tri kontejnera radi postavljanja istih na sportsko igralište u prostoru nedovršene sportske dvorane na Kamenjaru. Cijena je bitno drugačija i zbog činjenice što se nekada prodavala konstrukcija i oprema dvorane kao cjelina koja je bila upotrebljiva, a danas se ona rasprodaje u dijelovima nakon godina izvan funkcije.


– Prva procjena cijele konstrukcije i opreme, u upotrebljivom stanju iz 2013. godine, je iznosila 1.104.200 kuna. Prema procjeni iz 2016. godine koja je naručena zbog proteka vremena i stanja same konstrukcije i opreme, a odnosi se na tri preostala kontejnera i demontirane elemente te sportsku opremu, njezina ukupna vrijednost iznosi 172.800 kuna. Što se tiče stanja same konstrukcije i elemenata vještak je utvrdio da fizičko stanje upotrebljivosti utvrđeno očevidom iznosi od 0 do 50% – stoji u odgovoru Ive Kalanj Kiš, više stručne suradnice za upravljanje imovinom u Gradu Opatija.


Koševi i golovi




Nekadašnji »balon« više se ne prodaje kao cjelina, već u dijelovima. Početna cijena tri kontejnera iznosi 20.770 kuna, alukonstrukcija dvorane 165.333 kune, aluminijska bravarija 833 kune, plinska podstanica 1.895 kune, rasvjeta 1.270 kuna, sportska oprema – koševi 21.583 kuna, golovi za rukomet i mali nogomet 3.583 kuna, čelična ograda 1.895 kuna i obloga poda 333 kune (svi iznosi sa PDV-om). Konstrukcija i dio opreme leži na prostoru u vlasništvu tvtke Komunalac u Jurdanima gdje se može razgledati.