Svjetski dan radiologije

Dijagnostika kod najmlađih: Novi CT uređaj u bolnici na Kantridi značajno je smanjio zračenje djece

Barbara Čalušić

Stručnjaci Odjela dječje radiologije u prostoru bolnice na Kantridi / Foto R. BRMALJ

Stručnjaci Odjela dječje radiologije u prostoru bolnice na Kantridi / Foto R. BRMALJ

CT uređaj nove generacije omogućio je značajno smanjenje doze zračenja kojoj su djeca izložena u odnosu na uređaje starije generacije uz vrlo kratko vrijeme snimanja, što često omogućuje izbjegavanje opće anestezije 



RIJEKA Svjetski dan radiologije koji se obilježava sutra u spomen epohalnog otkrića rendgenskih zraka, ove je godine posvećen ulozi radiologije u otkrivanju i liječenju dječjih bolesti. Iako je napredak tehnologije omogućio značajno smanjenje doza zračenja uz sve bolje dijagnostičke mogućnosti, paralelno rastu očekivanja i potrebe za rendgenskom dijagnostikom kod svih dobnih skupina. S obzirom da je životna dob obrnuto proporcionalna s osjetljivošću tkiva i organa na ionizirajuće zračenje, sve se intenzivnije nameće potreba posebnog pristupa rendgenskoj dijagnostici djece. 


U okviru Kliničkog zavoda za radiologiju KBC Rijeka djeluje Odjel dječje radiologije koji se nalazi u prostoru bolnice Kantrida gdje svakodnevno radi ultrazvučna ambulanta i izvode se klasična i dijaskopska snimanja. Na odjelu izmjenjuje se šest radiologa i šest tehnologa koji većinu radnog vremena provode u radu s dječjom populacijom koja, kako to ističe pročelnica Odjela dr. Danijela Veljković Vujaklija, ima niz posebnosti.


Od fetusa do adolescencije 


– Dječja je radiologija subspecijalnost kliničke radiologije koja uključuje slikovnu dijagnostiku vrlo različitih dobnih skupina: od fetusa pa do adolescentske dobi. Ne smijemo zaboraviti ni intervencijske radiološke postupke koji uglavnom zahtijevaju opću anesteziju. Niz je specifičnosti vezanih za dječju radiologiju u usporedbi s općom radiologijom. Potrebno je poznavati specifičnosti pojedine životne dobi, a pojedine bolesti i stanja vezana su isključivo za dječju dob. Dječjom radiologijom bave se posebno educirani radiolozi uz neophodnu suradnju liječnika drugih specijalnosti poput pedijatara, dječjih kirurga, anesteziologa i drugih, a svakako treba istaknuti važnost suradnje roditelja i djeteta da bi pretraga uspjela. Jedna od važnih uloga dječjeg radiologa savjetovanje je i sudjelovanje pri odabiru dijagnostičke metode koja je najbolji izbor za pojedina stanja i bolesti. Inače, dječja radiologija koristi sve slikovne metode kao i opća radiologija uz poseban naglasak na zaštitu od zračenja, objašnjava dr. Veljković Vujaklija.



Kontinuirani rad na smanjenju doze zračenja 




Klinički zavod za radiologiju povezan je s Centrom za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja i u suradnji provode mjere zaštite od zračenja. Radiolozi ističu da se kontinuirano radi na smanjenju doze zračenja bez gubitka adekvatne dijagnostičke informacije. Od otkrića rentgenskih zraka proteklo je punih 120 godina, a brojna svjetska stručna društva, kako ističe predstojnik Kliničkog zavoda za radiologiju prof. dr. Damir Miletić, i danas rade na još većoj zaštiti pacijenata od zračenja. 


– Iako su prva upozorenja o štetnosti ionizirajućeg zračenja došla samo godinu dana nakon otkrića rentgenskih zraka, protekla su desetljeća do uvođenja zakonske regulacije i nedvosmislenog priznanja da je metoda kojom možemo vidjeti ono što nikada nismo mogli, potencijalna opasnost za čovječanstvo, ako se ne upotrebljava prema strogo zadanim kriterijima. Nevjerojatan napredak tehnologije omogućio je značajno smanjenje doza zračenja uz sve bolje dijagnostičke mogućnosti, ali su usporedno rasla i naša očekivanja, pa tako i potrebe za rentgenskom dijagnostikom. Inače, Svjetski dan radiologije zajednički organiziraju i podržavaju Europsko društvo za radiologiju, Američko društvo za radiologiju i Radiološko udruženje sjeverne Amerike. Jedan od ciljeva ovogodišnjeg programa je i podizanje svijesti o važnosti zaštite djece od zračenja pa spomenuta društva intenzivno rade na primjeni i osvježanju dva programa vezana za zaštitu od zračenja pod nazivom EuroSafe Imaging i Image Gently, napominje dr. Miletić.



Klinički zavod za radiologiju nedavno je dobio CT uređaj nove generacije koji se nalazi na riječkom lokalitetu, a osjetljivost nove generacije detektora omogućava značajno smanjenje doze zračenja. Novi CT uređaj omogućio je značajno smanjenje doze zračenja kojoj su djeca izložena u odnosu na uređaje starije generacije uz vrlo kratko vrijeme snimanja što često omogućuje izbjegavanje opće anestezije koja također ima svoje neželjene efekte. 


»Dječji dan« za MR preglede 


– Kada je god moguće, kao alternativu koristimo ultrazvuk i magnetsku rezonanciju. Magnetska rezonancija i ultrazvuk pružaju nam goleme mogućnosti, počevši od kontrastnog prikaza organa ultrazvukom do funkcionalnog i molekularnog oslikavanja magnetskom rezonancijom. Danas je ultrazvuk jedna od vodećih dijagnostičkih metoda u dječjoj radiologiji koji radi na principu ultrazvučnih valova, ne koristi ionizirajuće zračenje, neinvazivna je metoda, a daje vrijedne dijagnostičke informacije. Sve su više u upotrebi i kontrastna sredstva za ultrazvuk koja pojačavaju vidljivost unutarnjih struktura. Primjena kontrastnog sredstva za ultrazvuk od posebnog je značaja u ehokardiografiji i doplerskoj dijagnostici. Na našem odjelu između ostalog, moguć je funkcionalni prikaz srca magnetskom rezonancijom, kao i funkcionalno oslikavanje mozga uključujući visokosofisticirane metode za analizu prokrvljenosti mozga i protoka cerebrospinalnog likvora. Na visokoj razini je i dijagnostika koštano-zglobne te abdominalne patologije magnetskom rezonancijom.


Na Sušaku imamo »dječji dan« za MR preglede, no limitrajući faktor je preopterećenost uređaja, odnosno relativno duge liste čekanja. Značajan je broj djece kod koje je potrebna anestezija da bi se izvršio pregled što znatno produljuje trajanje pregleda. Naime, dijete mora biti mirno za vrijeme trajanja pregleda koji traje od pola sata pa i do više od sat vremena, ovisno o vrsti pregleda, što se ne može očekivati u male djece. Iznimno je važna i suradnja roditelja koji sudjeluje u pripremi djeteta za sve preglede u dječjoj radiologiji pa i preglede magnetskom rezonancijom, ističe dr. Veljković Vujaklija koja smatra da bi još jedan MR uređaj znatno olakšao posao dječjim radiolozima.