Rješenje u srpnju

Buvljak s Preluka seli na jednu od gradskih tržnica

Andrej Petrak

Grad Rijeka nastojat će tijekom 2017. godine utvrditi lokaciju za gradski buvljak i ponuditi odgovarajuće uvjete prodaje na takvoj površini. Postoji mogućnost da se odluka o lokaciji budućeg buvljaka prepusti građanima koji bi putem gradske web stranice sudjelovali u izboru



 Ako je tržnica trbuh jednog grada, buvljak bi mogao biti njegovo ogledalo. Rijeka izgleda nema sreće sa svojim buvljacima. Problem divlje buvlje pijace na Brajdi, s kojim su muku mučili tamošnji stanari i građani koji su posjećivali tu tržnicu, riješen je nakon više godina tek represivnom akcijom gradskih komunalaca i policije, a godinama ranije uklonjen je i buvljak iz Verdijeve ulice. Postojeći buvljak na Preluku s druge strane svake nedjelje izgleda kao ruglo na kraju grada, i to smješteno na reprezentativnoj lokaciji, koja bi ubuduće trebala biti dijelom turističkog kompleksa. Jedna od potencijalno najatraktivnih gradskih lokacija zakrčena je parkiranim automobilima. Probleme u prometu stvaraju i improvizirani štandovi, pobacani tik uz samu prometnicu, kao i pješaci koji ondje prelaze preko ceste, kako god im je to najzgodnije. Brojni vozači koji u nedjeljno jutro prolaze Prelukom moraju stoga voziti s krajnjim oprezom i prava je sreća da dosad nitko nije stradao. Osim ovih prometnih problema ni ponuda ni smještaj improviziranih štandova svakako ne čine lijepu sliku za taj dio grada.



Ipak, ponude na Preluku, gdje se doista može naći svega i svačega, od naizgled bezvrijednih sitnica i neupotrebljivih ili pokvarenih električnih uređaja do raznih starih izdanja knjiga, memorabilija i suvernira, svakako ne bi bilo bez zanimanja samih kupaca, odnosno građana ovoga grada. Mnogima je odlazak na buvljak tijekom proteklih desetljeća postao pravi nedjeljni ritual, mjesto i za druženje i ćakulu, sasvim neovisno o tome obavi li se ondje i kakva kupovina. Mada raznolika šarolika roba i starudija porazbacana po podu i uz samu cestu na prvi pogled ne ulijeva povjerenje da bi se ondje moglo pronaći i nešto korisno, pojedini znalci znaju se s prelučke nedjelje vratiti s ponekim zgodnim antikvitetom ili čak zanimljivim komadom računalne povijesti, i to za sitne pare. Mnogim prodavačima buvljak na Preluku također predstavlja jednu od rijetkih prilika da s nešto kuna podebljaju svoj skroman kućni budžet i osiguraju kakvu takvu egzistenciju. No, uvjeti su ondje i za kupce i za prodavače zaista ispod svake razine. Moglo bi se reći necivilizacijski, ali i nehigijenski.



Sigurnosni aspekt




U Policijskoj upravi primorsko-goranskoj upoznati su s prometnim problemima koji nastaju praktički svake nedjelje na Preluku, za vrijeme održavanja buvljaka.


– Policijski službenici nadležnih policijski postaja, II. policijske postaje Rijeka i Postaje prometne policije Rijeka dosad su u više navrata samoinicijativno ili na poziv građana postupali na lokalitetu Preluk u vrijeme održavanja tzv. buvljaka te prema počiniteljima prekršaja poduzimali odgovarajuće mjere i radnje. Između ostaloga, policijski službenici su u jednom slučaju 2015. godine pružali asistenciju djelatnicima nadležne carinarnice koji su obavljali nazor prodaje robe bez registriranog obrta. Napominjemo kako na navedenom lokalitetu za vrijeme održavanja tzv. buvljaka nismo zabilježili prometne nesreće s težim posljedicama. Budući da smo upoznati s problemom, naglašavamo da ćemo i ubuduće, kao i dosad, samoinicijativno ili na poziv građana, na predmetnu lokaciju upućivati policijske službenike sa zadaćom održavanja prometnice sigurnom za odvijanje prometa, napominju u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj.



Postojeći buvljak na Preluku svake nedjelje izgleda kao ruglo na kraju grada, i to smješteno na reprezentativnoj lokaciji, koja bi ubuduće trebala biti dijelom turističkog kompleksa



Neprimjereni uvjeti


U Gradu kažu da su svjesni neprimjerenosti sadašnje situacije i potencijala koje područje Preluka ima, i to ne samo u pogledu turističke valorizacije ovog područja.


– Tako je ova tema obrađena u temeljnim planskim dokumentima Grada, te su stavovi i pogledi sadržani u Generalnom urbanističkom planu grada Rijeke, Strategiji Grada Rijeke i drugim dokumentima. Treba reći i da područje Preluka nije u vlasništvu Grada, kažu u Gradu Rijeci.


Nije im čudno da se područje Preluka koristi kao buvljak, odnosno lokacija za prodaju raznovrsne rabljene robe, jer to je ujedno vrlo dugo bilo i mjestom sajma automobila, uz koji se razvila i prodaja različite druge robe, koja i danas nalazi svoju klijentelu.


– Svakako se možemo složiti da uvjeti prodaje nisu primjereni ni za kojeg od sudionika u lancu prodaje, ali ponovno ukazujemo na to da Grad nije vlasnik zemljišta, pa stoga nije ni u mogućnosti adekvatno djelovati, dodaju.


Premda u Gradskoj upravi u dva navrata posebno napominju da područje Preluka nije u vlasništvu Grada, čak 60.000 četvornih metara zemljišta na Preluku, sa sjeverne strane ceste za Opatiju, već deset godina je u gradskom najmu. U proteklih deset godina iz gradskog proračuna Rijeke Raiffeisen Consultingu isplaćeno je 18 milijuna kuna za najam zemljišta na Preluku na kojem bi prema planovima trebao niknuti mega poslovno-turistički kompleks.



Lani su se iz gradske uprave mogle čuti najave da bi dobra lokacija bila i na Sušačkom mostu, gdje se pokusno moglo početi najprije sa sajmom antikviteta



Definiranje lokacije


Godinama se u Rijeci govori o potrebi definiranja lokacije na kojoj bi se mogao organizirati buvljak kakav poznaju mnoge europske metropole. Zagrebački Hrelić, daleko najveći buvljak u Hrvatskoj i omiljeno okupljalište svih onih koji vole pretraživati, razgledavati, cjenkati se prerastao je i u turističku atrakciju, ali dosad se, iz raznih, ne uvijek jasnih razloga nije uspjelo pronaći mjesto u Rijeci na kojem bi se mogla održavati ovakva događanja. Jedan pokušaj Grada Rijeke datira u 2013. godinu kad je angažmanom Društva ljubitelja starina »Eufrazijana« iz Nove Vasi pokrenuta organizirana prodaja starina na Koblerovom trgu. Prodaja nije dugo potrajala, a pokušaju se nije pridružio ni jedan od prodavača s Preluka, iako je lokacija bila određena, a za prodaju osigurani štandovi i sanitarni čvor.


Lani su se iz gradske uprave mogle čuti najave da bi dobra lokacija bila i na Sušačkom mostu, gdje se pokusno moglo početi najprije sa sajmom antikviteta, po uzoru na onaj koji je godinama privlačio kupce na zagrebačkom Britanskom trgu. Od svega nije bilo ništa, a onda je u siječnju ove godine pročelnik Odjela gradske uprave za urbanizam Srđan Škunca izašao s najavom da će Grad Rijeka nastojati tijekom 2017. godine utvrditi lokaciju za gradski buvljak i ponuditi odgovarajuće uvjete prodaje na takvoj površini. Koliko se daleko stiglo s tom idejom?


Građani na potezu


– Grad Rijeka u srpnju preuzima upravljanje gradskim tržnicama te će se dio prodaje koja spada pod asortiman »buvljaka« nastojati organizirati u zoni jedne od gradskih tržnica, po uzoru na neke od europskih gradova. Postoji mogućnost da se odluka o lokaciji budućeg »buvljaka« prepusti građanima koji bi onda putem gradske web stranice sudjelovali u izboru davanjem vlastitih mišljenja i stavova, pojašnjavaju u gradskoj upravi.


Na pitanje postoji li u međuvremenu kakvo privremeno rješenje kako bi se buvljak na Preluku barem izmjestio sa same ceste, moguće čak i na obližnji prostor gdje se održava sajam rabljenih automobila, u Gradskoj upravi odgovaraju da to zasad ne bi imalo smisla.


– Budući da je vlasnik zemljišta na Preluku u završnim pregovorima s potencijalnim investitorom koji bi kupio prostor, čini se neracionalnim premještati »buvljak« na neku drugu lokaciju na Preluku, za period od samo nekoliko mjeseci, napominju.