Nakon 18 godina

Završena obnova Gradske lože Senj

Dorotea Prpić

Loža se spominje i u statutu grada Senja iz 1388. godine, a ubraja se među najstarije sačuvane gradske lože na istočnoj obali Jadrana



SENJ Nakon punih 18 godina završena je vanjska obnova Gradske lože, odnosno Gradske vijećnice, objekta čija izgradnja seže u 14. stoljeće, a nalazi se unutar zidina srednjovjekovnog Senja i gradskog područja antičke Senie. Loža se spominje i u statutu grada Senja iz 1388. godine, a ubraja se među najstarije sačuvane gradske lože na istočnoj obali Jadrana.


Sanacija i rekonstrukcija objekta provedena je s ciljem obnove i konsolidacije objekta te uklanjanja svih ranijih devastacija i građevinskih intervencija, sve kako bi se objekt sačuvao i vratio mu se prvotni izgled.


Najviša kategorija


– Budući da se radi o spomeniku kulture najviše kategorije, bilo je potrebno provesti zaštitno-arheološko-sondažna, konzervatorska i geomehaničko-statička istraživanja u cilju izrade odgovarajuće dokumentacije. Pokazalo se da je podrum osnovne građevine izvorno funkcionirao kao prizemlje, a na tom prostoru pronađeni su ostaci rimskodobne i srednjovjekovne keramike. Nakon uklanjanja podnice podruma i slojeva ispod nje otkriveni su ostaci zida koji se na osnovi tehnike zidanja može interpretirati kao rimskodobni.




Istraživanja su potvrdila kontinuitet života na istraženom prostoru, dok su arhitektonsko-konzervatorska istraživanja potvrdila tehniku zidanja opekom, identičnu najranijim romaničkim elementima gradnje te potvrdila urbani kontinuitet i značaj Senja kroz povijest – kaže ravnateljica Gradskog muzeja Senj Blaženka Ljubović koja je i vodila obnovu lože.


Senjska loža je spomenik romaničko-gotičkih arhitektonskih karakteristika. Tijekom povijesti arhitektura Gradske vijećnice – lože koja se u novije vrijeme koristila kao višestambena zgrada, je građevinskim intervencijama djelomično izmijenjena te devastirana izvana i iznutra pa je bila konstruktivno i arhitektonski ugrožena. Uz to, radi neprimjerenih unutarnjih adaptacija razbijena je njezina cjelovitost i originalnost. Radi značaja ovog spomenika kulture bila je potrebna njegova hitna građevinska sanacija i rekonstrukcija.


Osim zahtjevne dokumentacije i izrade projekata, istraživanje je otežavalo pojavljivanje morske vode jer je objekt svega 50 metara udaljen od mora. Vrijeme je utrošeno i u rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, pa i sudskih procesa s pojedinim stanarima te su Senjani u šali znali reći da skela na loži stoji duže nego na zagrebačkoj prvostolnici čija je obnova također potrajala.


Kulturni sadržaji


Uz financijsku pomoć Ministarstva kulture RH, Grada Senja i Gradskog muzeja Senj, obnova objekta vođena je pod stručnim nadzorom Konzervatorskih odjela Rijeke i Gospića i prema metodologiji za restauriranje cjelovitog spomenika kulture.


U okviru vraćanja objekta izvornom izgledu otvoren je trijem lože, uklonjena su tri secesijska prozora na prvom katu te balkon s ogradom na trećem katu, a u unutrašnjosti su uklonjene pregrade i stubište koje je sada postavljeno u samu građevinu.


Predstoji unutarnje uređenje lože koja će i ubuduće imati funkciju gradske vijećnice i uređenje tog dijela financirat će Grad Senj. Uz to, u loži će biti i kulturnih sadržaja. U podrumu će se urediti lapidarij, a u atriju objekta nalazit će se replike grbova senjskih plemićkih obitelji i za ovaj dio očekuje se pomoć Ministarstva kulture.