Stari problemi

Za vinodolsku Duplju treba pet europskih milijuna

Anto Ravlić

Završna sanacija odlagališta Duplja stajat će pet milijuna kuna, a projekt će se kandidirati prema europskim fondovima. Europa bi pokrila 85 posto, a Fond za zaštitu okoliša deset posto troška



BRIBIR Sjednica Općinskog vijeća uglavnom se posvetila starim problemima Vinodolske općine poput građevinskih radova tijekom turističke sezone, ali i načela problem zatvaranja trgovina i institucija te neiskorištenih turističkih potencijala. Najduže se raspravljalo o zbrinjavanju otpada.


Alen Bruketa, direktor komunalnog društva Ivanj, koje pokriva i Vinodolsku općinu ponudio je informacije vezane uz stupanje na snagu Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom. Podsjetio je da je novljanska Duplja, koja se iz odlagališta transformirala u pretovarnu stanicu, prva pretovarna stanica koja se uključila u sustav prikupljanja otpada na Marišćini. Do kraja 2018. godine sve se moraju »prikopčati« na Marišćinu. Direktor Ivanja je najavio završnu sanaciju odlagališta Duplja koja će stajati pet milijuna kuna. Projekt će se kandidirati prema europskim fondovima, Bruketa vjeruje da će kandidatura završiti uspješno. Tako bi Europa pokrila 85 posto troškova sanacije, Fond za zaštitu okoliša deset posto, a preostalih pet posto pokrile bi jedinice lokalne samouprave.



Nezavisni vijećnik Darko Jerčinović pitao je zašto je zatvorena Kuća Klović, drivenički kaštel i bribirska kula u koje su investirani milijuni te dodao da su zbog zatvorenih vrata ogorčeni iznajmljivači i agencije. Načelnik Karlić je rekao da domar uvijek može otvoriti Kuću Klović.– Sad je to jedna prijelazna faza da ne bi bilo zatvoreno, sljedeće sezone bit će bolje, najavljuje načelnik Vinodolske općine.


Aktualni sat




Bruketa je istaknuo da zbrinjavanje otpada na Marišćini ima cijenu od 470 kuna po toni. Ta cijena će ostati još godinu dana, a potom će rasti na 750 do 1.150 kuna. Što manje otpada, manje ćemo plaćati, poručio je Bruketa. U kolovozu je na Marišćinu otpremljeno 1.558 tona otpada, što je stajalo milijun kuna. Na Crikvenica otpada najviše, više od tisuću tona, Novi Vinodolski je odložio 345 tona otpada, a Vinodolska općina 116 tona. Vinodolska općina platila je zbrinjavanje otpada oko 55 tisuća kuna. U rujnu oko 45 tisuća kuna. Bruketa je upozorio da će rasti cijena zbrinjavanja otpada na Marišćini, što će udvostručiti cijenu odvoza otpada. Dvočlana obitelj tako će u perspektivi umjesto dvadesetak kuna plaćati četrdesetak.


Naplativost odvoza otpada na području Vinodolske općine je tek 50 posto. Primjerice, u susjednom Novom kreće se oko 80 posto. Revizija traži od Ivanja da naplaćuje potraživanja i inzistira na ovrhama te se događa da dužnici umjesto 200 kuna duga plate kroz sustav ovrha po 700 kuna.


Pitanja aktualnog sat iznjedrila su podužu raspravu. Nezavisni dr. Branko Pancić je primijetio da se u Bribiru zatvorila banka, željezara, Tisak, pitanje što će biti s ambulantom, jer liječnica odlazi u penziju, a time se povlači i pitanje ambulante. Što učiniti? Sve se vrti oko ponude i potražnje, odgovorio je načelnik Marijan Karlić dodajući da su razgovarali s poduzetnicima, pokušavali naći rješenje, nudili povoljnije uvjete najma… Teško Općina može nešto učiniti, utjecati na tržište.


Po tko zna koji put se pokrenula tema o građevinskim radovima tijekom sezone koji su iznajmljivačima nepoželjni. Načelnik Karlić tvrdi da nisu problem radovi u sezoni već u međuljudskim odnosima. Karlić je apelirao da se susjedi dogovore kao ljudi, da brusilicom ne bude i tjeraju goste, da iznajmljivači pošalju goste na izlet kad ih susjed obavijesti da mora nešto raditi. Neće proći odluka o zabrani tek tako, moramo razgovarati, naći način da svi imaju posla. Okupit ćemo građevinare i reći im: nemojte raditi tijekom sezone. Zabranit ćemo radove samo onome tko namjerno susjedu tjera goste, najavio je Karlić.



Prijevoz učenika


Nezavisni vijećnik Zoran Spoja se požalio na skup prijevoz učenika od Bribira do Rijeke. Je li se istražilo može li se smanjiti cijena prijevoza?Vijećnika Darija Vlastelića (HDZ) je zanimalo što je sa sanacijom ceste koja vodi od Lukova do Lovačkog doma Vepar. Ljudi rade, ne mogu bez ceste. Odgovorio je predsjednik Općinskog vijeća Boris Miklić šireći pitanje na ceste na Lukovu. Priprema se prva faza rekosntrukcije, sljedeće godine na redu je druga faza, potom treća do doma. Za pet-šest dana kreće sanacija ceste koja bi trebala izdržati do konačnog rješenja.