Pripreme za sezonu kupanja

Za održavanje pomorskog dobra u Crikvenici – 2 milijuna kuna

Ljiljana Hlača

Foto Arhiva NL

Foto Arhiva NL

Ove godine Eko Murvica koja je koncesionar Gradskog kupališta odlučila je raspisati javni natječaj za podkoncesionare za obavljanje ugostiteljskih djelatnosti na toj plaži. To je velika novost. Smatramo da je to pravedniji način za osmišljavanje ponude na plažama – kažu Silvia Crnić i Veselko Mutavgjić



CRIKVENICA » Ove godine za održavanje pomorskog dobra crikveničke rivijere uložit će se 2.070.000 kuna, a većina tih sredstava, približno 1.800.000 kuna planira se utrošiti na sanaciju i stabilizaciju stijenskog pokosa u Havišću. Pokos koji treba sanirati dužine je otprilike 100 metara i do 20 metara visine, a predstavlja opasnost zbog učestalih odrona. Preostali dio sredstava uložit će se na uređenje plaža odnosno dohranu plaža, saznajemo od Grada Crikvenice. Prošle godine Grad je u održavanje pomorskog dobra uložio 1.322.302 kune. 


  – Grad Crikvenica svake godine izdvaja sredstva za održavanje pomorskog dobra kako bi cijeli obalni pojas bio što ljepši i funkcionalniji. Radovi na održavanju plaža uglavnom obuhvaćaju sanacije obalnih zidova, površina za sunčanje, sanaciju pristupa obali i moru, održavanje ograda, održavanje prilaznih stepenica, konkretizira zamjenica gradonačelnika Silvia Crnić. Ističe i da kada je riječ o dohrani plaža šljunkom, Grad Crikvenica od ove godine ima namjeru kupovati materijal građevinskih tvrtki iz okolice, budući da im je intencija da žalovi poprime određenu tirkiznu boju. 



Inače, Gradsko kupalište je plaža koja je prije nekoliko godina dobila nagradu Plavi cvijet Turističke zajednice Hrvatske te je dio sustava odnosno brenda Plava zastavica. Još do pred malo Grad Crikvenica imao je sedam plaža s Plavom zastavicom, no zbog cijelog sustava koji predviđa određene izdatke odlučeno je da samo glavna crikvenička plaža zadrži takav status.





  – Nadalje, ove godine s ciljem daljnjeg poboljšanja stanja na plažama na području Grada Crikvenice gradonačelnik je krajem siječnja imenovao tzv. »Tim za urbanu opremu i plaže« koji se sastoji od službenika Grada, djelatnika Turističke zajednice Grada Crikvenice te djelatnika Eko Murvice, a njegova zadaća je obilazak plaža odnosno terena, uočavanje nedostataka te njihovo popisivanje. Podrška se očekuje i od mjesnih odbora. Tim za urbanu opremu i plaže uočene nedostake morat će definirati do kraja ovog mjeseca, ističe Silvia Crnić. 


  Još krajem prošle godine uočeno je da neka kupališta nemaju adekvatne prilaze, nemaju svlačionice, rukohvate za ulazak u more i slično. Nadalje, gradski oci planiraju raditi na unificiranju komunalne opreme (koševa za smeće, klupa za odmor), a i budući podkoncesionari koji će obavljati svoju djelatnost na plažama morat će poraditi na imidžu odnosno izgledu svoje ugostiteljske opreme. 


  – Ove godine Eko Murvica koja je koncesionar Gradskog kupališta odlučila je raspisati javni natječaj za podkoncesionare za obavljanje ugostiteljskih djelatnosti na toj plaži. To je velika novost. Smatramo da je to pravedniji i transparentniji način za osmišljavanje ponude na plažama, dodali su zamjenici gradonačelnika Silvia Crnić i Veselko Mutavgjić.