Originalna ideja

Vjeverica u obitelji medvjeda: Izvorova slikovnica za bolje udomiteljstvo

Anto Ravlić

Foto A. Ravlić

Foto A. Ravlić



SELCE Jedna od glavnih aktivnosti Centra za pružanje usluga u zajednici Izvor Selce je podrška udomiteljstvu. I udomiteljskim obiteljima i djeci. U Rijeci imaju ured i mobilni tim. Provode superviziju u obiteljima, educiraju tridesetak obitelji i  brinu o tridesetak udomljene djece.


– Jedina smo institucija u Hrvatskoj koja se kvalitetno bavi udomiteljstvom. Koncept udomljavanja u Hrvatskoj trebao bi se temeljiti na obrascu našeg djelovanja, objašnjava ravnatelj Centra Izvor i suprevizor udomitelja Nikica Sečen i u priči stiže do originalnog načina promocije udomiteljstva. 


Razbili famu


– U četiri-pet godina, otkako se intenzivno bavimo udomiteljstvom, razbili smo neopravdanu famu da ljudi iz ovog kraja nisu skloni udomiteljstvu. Uostalom, u našoj Primorsko-goranskoj županiji postoji udruga udomitelja DAMDOM. Za sebe će reći da su urbani udomitelji i time prekrižiti predrasudu da je udomiteljstvo vezano uz ruralne sredine. U nekoliko godina stiglo smo od nula do tridesetak udomiteljskih obitelji u županiji. Razmišljali smo kako dalje i odlučili se za nešto neuobičajeno, izdavanje slikovnice o udomiteljstvu »Vjeverice u obitelji medvjeda«, objašnjava ravnatelj Sečen. 




– Željeli smo da slikovnica bude priprema, da djeca koja idu steknu  dojam što je udomiteljstvo, na indirektan, fin način, kroz slike, kroz životinje koje svi volimo, kroz nešto što razumiju. Željeli smo odgovoriti na pitanje koje si postavljaju sva djeca: zašto sam izdvojena iz obitelji? Slikovnicom im želimo poručiti   da ne uzimaju odgovornost na sebe zbog onog što se dogodilo u obitelji, da oni ne mogu na to utjecati. 


Mudre životinje


Drugi odgovor koji smo im željeli ponuditi je tko donosi odluku o njihovoj sudbini. U obitelji se uglavnom loše govori o socijalnim radnicima i policajcima. Mi smo ih prikazali kao mudre životinje koje znaju što rade, a to je djeci prihvatljivo, objašnjava autorica slikovnice, psihologinja i supervizorica udomitelja Hana Rižovski Delogu.  U drugom dijelu slikovnica se bavi životom u udomiteljskoj obitelji.


– Željeli smo ukazati na nužnost prihvaćanja različitosti. U obitelj udomitelja dolaze djeca koja su možda u obitelji imala drugačiji sustav vrijednosti. Možda drugačiji odnos prema radu i učenju, drugačiji pogled na odnose muškarca i žene. Prihvaćanje različitosti je najveći izazov udomiteljstva, ističe psihologinja Hana Rižovski Delogu.Što dalje? Razmišlja se. Vjerojatno nešto za stariju djecu. Možda strip.


Pronašli obitelj


U slikovnici vjeverice nađu svoj dom kod medvjeda koji jedini nema ime u slikovnici. Ostavljena je sloboda malim čitateljima da medi iz svoje slikovnice daju ime. Imena su inače zanimljiva. Ušica, Krc, Učka, Letko, Mudra, Pika… 


– Dugo smo raspravljali o imenima. Da se svi mogu poistovjetiti, kaže psihologinja Rižovski Delogu. 


– Marijan i Hana naslikali su i napisali svoja pitanja i odgovore zaogrnuli dobrotom, razumijevanjem i strpljenjem. Oni su zbrinuli svoje vjeverice i pronašli im obitelj. Sada je na tebi red. Pronađi ime tom medi i neka se tako zove tvoja dobrota. I nemoj ga nikad zaboraviti, napisao je Nikica Sečen na koricama slikovnice.


Financijsku potporu slikovnici dala je Primorsko-goranska županija. Velik je interes za slikovnicu koja se tiskala u 500 primjeraka pa je moguće da se krene u drugo izdanje.