NAČELNIK VINODOLSKE OPĆINE I VIJEĆNICI SDP-a

Vjetroelektrane: Referendumsko pitanje bilo je jedino moguće

Anto Ravlić

Vinodolska općina – hoće li se i kada na tom području pojaviti vjetroelektrane * Foto:

Vinodolska općina – hoće li se i kada na tom području pojaviti vjetroelektrane * Foto:

Pitali smo može li se u pitanje uvrstiti da izmjene prostornog plana uključuju i vjetroelektrane, ali jasno nam je rečeno da to nije moguće, da se u pitanje ne može uvrstiti segment iz akta odnosno vjetroelektrane



BRIBIR » Referendumsko pitanje nije bio nikakav pokušaj da se manipulira žiteljima Vinodolske općine ili bilo što skriva, već se radi o jedinom pitanju koje se moglo predložiti u skladu sa zakonom, ističu čelnici SDP-a odgovarajući na napade HNS-a koji su po njima potpuno neargumentirani i zlonamjerni.


   Provjeru valjanosti predloženog referendumskog pitanja obavili smo u Primorsko-goranskoj županiji i Ministarstvu uprave. Pitali smo može li se u pitanje uvrstiti da izmjene prostornog plana uključuju i vjetroelektrane, ali jasno nam je rečeno da to nije moguće, da se u pitanje ne može uvrstiti segment iz akta odnosno vjetroelektrane već samo akt, a akt su II. izmjene i dopune prostornog plana, ističu načelnik Vinodolske općine Ivica Crnić te vijećnici SDP-a Roko Brozović i Mihovil Mavrić.


   Čelnici SDP-a se čude naglom »buđenju« vijećnika HNS-a i podsjećaju na zaključak sa sjednice od 18. prosinca kada je s 12 glasova za i jednim suzdržanim donesen zaključak o prihvaćanju inicijative za raspisivanje lokalnog referenduma po pitanju II. izmjene i dopune prostornog plana uređenja Vinodolske općine. Dakle, nigdje se nije spominjalo pitanje: »jeste li za vjetroelektrane« koje bi danas HNS protuzakonito uvrstio na referendumski listić.




   – Čitava procedura je maksimalno zakonski provedena. Vjerujem da će vijećnici na idućoj sjednici 16. ožujka donijeti po svojoj savjesti valjanu odluku na dobrobit i interes Vinodolske općine i svih građana, da će biti razuma i pameti, ističe Crnić dodajući da općinska vlast vodi računa o narodu i proračunu općine zalažući se za otvaranje prostora svim energetskim projektima odnosno investicijama i zapošljavanju.


   Čelnici SDP-a upozoravaju da bi neizglasavanjem izmjena i dopuna prostornog plana trebalo donositi izmjene po novom zakonu, što znači da bi u vodu uz vjetroelektrane pala i većina zahtjeva mještana Vinodolske općine uvrštena u izmjene plana.


   Stalna prozivanja HNS-a o zamemarivanju Drivenika nemaju nikakvu podlogu, ističu SDP-ovci dodajući da se u Drivenik ulaže zaista puno, što veseli općinske vlasti jer to Driveničani i zaslužuju. Investicije u cestu, kanalizaciju, kaštel, otvaranje trgovine, uređenje doma i boćališta, otvaranje zatvorene pošte, što je uz još jedan slučaj u Hrvatskoj jedina iznova otvorena pošta od 100 zatvorenih poštanskih ureda u Hrvatskoj, dokazuju da Općina ulaže u Drivenik.


   Na viđenje HNS-a da se neizglasavanjem referenduma raspao i savez između SDP-a i HDZ-a, čelnici SDP-a ističu da viđenje opozicije nema veze s istinom i realnošću i da će SDP i HDZ i dalje surađivati, ne kao koalicija, već kao stranke koje su zainteresirane za boljitak Vinodolske općine. Ne moramo se u svemu slagati, poručuju SDP-ovci.