"Čuvar kroz povijest"

Vitezovi se uselili u drivenički kaštel i oživjeli povijest

Biljana Savić

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

U napadu Osmanlija na kaštel sudjelovali – Red Čuvara grada Zagreba, Dubovački streličari (Karlovac), Ordo Sancti Viti (Rijeka), Udruga Zrinskih-Frankopana (Drivenik) i Konjički centar »Audax« (Tribalj



DRIVENIK  Legenda kaže ovako – Osmanlije su u 15. stoljeću napale Ledenice, a obrani ledeničke gradine u pomoć su priskočili Driveničani. U Driveniku su ostale samo žene, djeca i starci, a za to su doznale Osmanlije i brzo organizirali janjičare koji su ih napali. No, zahvaljujući svojoj spretnosti vladanja oružjem i hrabrosti, žene su pobijedile Osmanlije i obranile dvorac u Driveniku…


  – U čast tim ženama ove smo godine 3. put zaredom organizirali dvodnevnu manifestaciju »Drivenik – čuvar kroz povijest«, kaže zamjenica direktorice Turističke zajednice Općine Vinodol Alenka Spoja, izuzetno sretna što su protekle dvije godine za vrijeme ove manifestacije lile kiše, a sad je konačno bilo idealno sunčano vrijeme.


  Svakome tko je minuli vikend proveo u nekom od trgovačkih centara slobodno možemo poručiti da je zgubidanio, pa i u slučaju da je kupovao sve u pola cijene i neka mu slobodno bude žao. Mogao je biti u Driveniku. Mogao je biti u srednjem vijeku.  


Cilj projekta je afirmiranje i iskorištavanje turističkog potencijala nedavno obnovljenog kaštela Drivenik kroz događanje srednjovjekovne oživljene povijesti na jednom mjestu koje okuplja brojne razine programa za očuvanje kulturne i povijesne hrvatske baštine, od vojne povijesti, svakodnevnog života, gastronomije, obrta, zanata i umjetnosti.   – Projektom »Drivenik-čuvar kroz povijest« kao oblikom usluge u razvoju selektivnih oblika turizma na području Vinodolske općine, kao i pokretanjem ovakvih i sličnih projekata, odnosno novih turističkih proizvoda i ostalih pogodnosti koje bismo time dobili kao što je povećan dolazak domaćih i stranih gostiju i prisutnost medija, pomažemo u afirmaciji kulturnog turizma u Vinodolu, da bismo prezentirali Vinodol kao turistički atraktivnu i zanimljivu destinaciju. Manifestacija je dokaz da ovakve stvari mogu saživjeti i valorizirati kaštel i Vinodol. Drivenik je jedinstven primjer spomeničke baštine. Osim toga, ima i infrastrukturu kakvom se može pohvaliti jako malo lokacija. Ovo je velika reklama, ne samo za Drivenik i Vinodol, već i Kvarner, kaže Alenka Spoja.




Jer, u drivenički su se kaštel proteklog vikenda uselili vitezovi, a pod zidinama su niknuli srednjovjekovni tabori i oživjeli srednjovjekovnu povijest unutar i izvan kaštela Drivenik.


U kaštelu, na pozornici, prikazan je niz povijesnih, edukativnih, zabavnih i glazbenih predstava. Uokolo utvrde bili su postavljeni srednjovjekovni viteški tabori u kojemu je posjetiteljima interaktivno prikazan uvid u srednjovjekovni život, dok se oko kaštela održavao niz interaktivnih radionica poput radionice mačevanja, radionice streličarstva, srednjovjekovnog plesa, radionice srednjovjekovnih igara, radionice glagoljice, radionice srednjovjekovne kuhinje…


Ali, kulminacija je bila napad Osmanlija na kaštel, vjerno prikazana bitka u kojoj su, kao i u cijeloj manifestaciji sudjelovali – Red Čuvara grada Zagreba (Zagreb), Dubovački streličari (Karlovac), Ordo Sancti Viti (Rijeka), Udruga Zrinskih-Frankopana (Drivenik) i Konjički centar »Audax« (Tribalj).


  Uživala su, dakako, najviše djeca, osobito u streličarstvu, mačevanju drvenim mačevima i jahanju na poniju. Grupa slovenskih turista koja je stigla s pet autobusa ostala je u najmanju ruku zapanjena prizorom koji su vidjeli.


Svi su posjetitelji vidno uživali u predstavljenim starim zanatima i obrtima, lokalnim tradicionalnim proizvodima, viteškim taborima, srednjovjekovnim bolnicama, strelištima, turskim kavanama u osmanlijskom logoru…