Pet godina elektroničke enciklopedije enologa Ivana Sokolića

Vinopedia.hr »napojila« tri milijuna ljubitelja vina

Portal Novilist.hr

Temeljna građa za Vinopediju je moj Veliki vinogradarsko-vinarski leksikon u kojem je na dvije tisuće natuknica bilo objašnjeno četiri tisuće pojmova. Vinopedia se stalno upotpunjuje, a čita se i u Kini



NOVI VINODOLSKI  Dani kasnog ljeta i završetak intenzivnog razdoblja turističke sezone obično znače početak posve drugačijeg razdoblja za vinogradare i vinare. Vrijeme je berbe grožđa, a slijedi vrenje mošta u nastupajućem jesenskom razdoblju što je, uz grožđe, vrijeme novih i raznovrsnih plodova. 


  Vrijeme berbe potiče ovaj put i na rijetku obljetnicu povezanu uz grožđe i vino, ali sa stručnog i znanstvenog gledišta. Uskoro će se navršiti pet godina od postavljanja na zaslone osobnih računala elektroničke enciklopedije poznatog enologa Ivana Sokolića, i to pod nazivom – »vinopedia.hr« 


  Ivan Sokolić (Novi Vinodolski, 7. veljače 1930.) jedan je od najpoznatijih enologa i najplodnijih pisaca u toj oblasti, a nakon aktualnih i najnovijih milijuna »klikova« na njegovim stranicama »vinopedia.hr«, bez konkurencije može ga se nazvati najplodnijim vinskim piscem ne samo kod nas nego i u svijetu. 





Zanimljivo je da se najtraženiji pojmovi odnose na našu zemlju i naše enološke, odnosno vinogradarske i vinarske pojmove. Tako je pojam »Hrvatska« najtraženiji pojam, a slijede sorte vina, pa nazivi naših vinorodnih pokrajina, među kojima je najčešće traženi pojam »Dalmacija«. Tek nakon svega toga dolazi na red jedna od najpoznatijih zemalja u svijetu vina i pjenušaca, a to je Francuska.



 Tisuće pojmova


– Na mojim stranicama elektroničke enciklopedije »vinopedia.hr« što je na zaslone osobnih računala postavljena ujesen 2008. godine, do danas je bilo lijepih više od tri milijuna posjeta. Stranice sadrže tisuće pojmova i neprestano ih dopunjujem i obnavljam, govori Ivan Sokolić. Temeljna građa za »Vinopediju« je moj Veliki vinogradarsko-vinarski leksikon (tiskan 2006. godine; 586 stranica) u kojem je na dvije tisuće natuknica bilo objašnjeno četiri tisuće pojmova, a koju u elektroničkom obliku stalno obnavljam i upotpunjujem. 


  – Vinopedia se otvara u svim zemljama svijeta, pa čak i u Kini. Prijevodi su osim na našem hrvatskom jeziku, još i na talijanskom, engleskom i njemačkom, tako da se – kad govorimo ovoj najmnogoljudnijoj zemlji i o Dalekom Istoku, Kinezi moraju snalaziti uz prijevode na neki od ovih jezika postojećih oblika prijevoda, naglašava Sokolić. 


Populariziranje vinogradsko-vinarske djelatnosti i tradicije u našim vinorodnim područjima, te ostalih vinogradarsko-vinarskih regija u Europi i svijetu dobilo je tako na stranicama elektroničke enciklopedije »vinopedia.hr« i u agronomu i enologu, Ivanu Sokoliću, najboljeg predstavnika i promicatelja. 



Genetika – i DNK i u vinogradarsko-vinarskoj znanstvenoj oblasti – dovela je do novih saznanja o nekim sortama i promijenila načine razmišljanja o njima. Ovdje u Vinodolu imamo stare tradicijske sorte žumić, vrbić i bilan, ili belinu, a saznajemo da je vrbić istoznačnica za malvaziju. U Istri su poteškoće s teranom, kako ga zaštititi i plasirati na tržište nakon ulaska Hrvatske u EU. Slovenci ga proizvode na kraškom području Vipave, a to je zapravo rafošk ili, u tradicijskoj inačici s talijanskim korijenom – refošk. Ne bi se trebalo zabranjivati Istranima proizvodnju terana jer se nijedna vinorodna regija ne zove tim imenom, teran, kao što bi i na plešivičkom području trebalo biti s tamošnjim portugiscem. Oni će ga, navodno, prekrstiti u »purtogisec« i tako mu udahnuti novi život, pojašnjava Ivan Sokolić. 



 Kultura pijenja


– U posljednje vrijeme znatno je uznapredovala kultura pijenja, i kod nas, i u svijetu, ističe Ivan Sokolić, a to je sve doprinos kvaliteti življenja i kvaliteti zdrave prehrane. Vino bi trebalo opajati a ne opijati, te biti sastavni dio male i prigodne dnevne svečanosti uz obrok i na stolu. Vraćanje vinogradarstvu što ima tisućljetne tradicije u narodima koji su već odavna prestali biti nomadi, jer je vezivanje uz tlo i zemlju bilo jednim od preduvjeta za bavljenje vinogradarstvom, danas je nešto poput dobrog i plemenitog atavizma, dodaje Sokolić. 


  Istodobno na stranicama Sokolićeve elektroničke knjige pod nazivom »vinopedia.hr« slijede novi »klikovi« kojih je na stotine svakodnevno, i to na svim stranama svijeta. Poznati enolog tako je nadohvat ruke i klika jednim prstom milijunima prijatelja koje na taj način upoznaje i oni njega – prepoznaju.