Prijepori

Vinodolski SDP: Izjamljivači se bogate i uznemiruju susjede

Anto Ravlić

Marin Barac / arhiva NL

Marin Barac / arhiva NL

Osobe koje nemaju veze s našim krajem, koje gledaju isključivo svoj interes, nemaju pravo dirati se u naše stanovnike, smatra predsjednik SDP-a Marin Barac. Vinodol živi od turizma, u turizam je uključeno tisuću žitelja. Nećemo dozvoliti da nas se predstavlja kao skupinu pojedinaca »koji svojim bahatim stavom remete mir i slobodu i ograničavaju kretanje stanovnicima«, ističu u Udruzi



Novoizabrano vodstvo SDP-a Vinodolske općine, predvođeno novim predsjednikom Marinom Barcem, prvi put je izašlo u javnost. Zasmetalo ih je osnivanje Udruge za turizam Vinodolske općine.


– Imamo udruge za narodne običaje, udruge gdje treba uključiti više naših stanovnika i uz dobru volju i potporu poduzetnika održavati običaje, a ne da taj posao preuzima novoosnovana udruga, udruga koja ima interes pogodovanja onima koji ne žive tu već samo u sezoni dođu zaraditi na svojim velebnim vilama, uznemiravati naše stanovnike i nakon sezone otići. Osobe koje nemaju veze s našim krajem, osobe koje gledaju isključivo svoj interes, nemaju pravo dirati se u naše stanovnike, nametati svoja pravila, uznemiravati susjede i upravljati narodnim običajima samo kako bi povećali ponudu svojih vila na kojima isključivo samo oni zarađuju, komentira osnivanje nove udruge šef SDP-a Barac.



Čelnik socijaldemokata u Vinodolskoj općini smetaju neki planovi načelnika Marijana Karlića.




– Načelnik ima veliku želju da zgrada Kamenskog u centru Grižana postane restoran i objekt sa smještajem. Ja želim u Kamenskom vidjeti minimalno 20 radnih mjesta, gdje bi naši stanovnici kroz cijelu godinu bili zaposleni, objašnjava Barac.



Štetne zabrane


Ideja o privremenoj zabrani radova u ljetnoj sezoni našoj općini jako šteti, to je ograničavanje posla i kretanja, smatra Barac.


– Osobno ću se protiviti zabrani radova i ako je loše što želim bolji život našem stanovništvu, kroz nova radna mjesta i siguran život, neka mi »sude« mještani, a ne pojedinci, ističe Barac dodajući da je pokrenuta inicijativa za osnivanje Udruge građevinara i poduzetnika.


Barac upozorava da deponije, protiv kojih se bori Udruga za turizam, stvara i dosta iznajmljivača. Šef SDP-a naglašava da bi trebalo aktivirati poduzetničku zonu Peska za koju postoji interes poduzetnika.


U Udruzi za turizam ističu da ne žele odgovarati na neargumentirane prozivke, bez pojašnjenja zašto nema ulaganja u bilo koju djelatnost kroz EU fondove (pritom ne mislimo na natječaje za bazene na koje su se iznajmljivači samostalno javljali). U Udruzi podsjećaju da nevjerodostojne izjave odstupaju od programa isticanog u predizbornoj utakmici.



Najava zabrane gradnje tijekom sezone uzburkala je Vinodol.


– Tek je jedna od akcijskih mjera zahtjev za promjenom režima gradnje po uzoru na sve ostale turističke općine. Nema potrebe za kritikama i lažnom zabrinutosti, jer je građevinska djelatnost jedina djelatnost u Vinodolu koja se uspješno nastavlja na turističku djelatnost. Bez turizma, nema niti građevinske djelatnosti, stoga je nužno postići što skoriji dogovor na obostranu korist, bez politiziranja.



Razbiti predrasude


– Ono što Udruga u turizmu želi je pozitivno utjecati na naš kraj, kako kroz djelatnost koju obavljamo, tako i kroz uzorno ponašanje. Motivirani smo za argumentirane rasprave, kako bi razbili predrasude i informirali sumještane o važnosti turističkog razvoja u Općini. Pogrešno je misliti da jedinu korist od turizma imaju vlasnici objekata. Važnije je naglasiti utjecaj na širu zajednicu: vrijednost imovine u Vinodolu, registrirane za turističku djelatnost, iznosi 46 milijuna eura, što je prosjek od 176 tisuća eura po objektu. Oko 7,8 milijuna eura uloženo je u prenamjenu djelatnosti, uplaćeno je gotovo dva milijuna eura PDV-a. Skupina smo od 600 ljudi čije djelovanje omogućava samozapošljavanje od dvije-tri osobe po objektu. Minimalno 360 tisuća eura godišnje uložimo u održavanje objekata i uplatimo gotovo 90 tisuća eura PDV-a. U Vinodolu je u pružanju turističkih usluga neposredno uključeno tisuću osoba (3,9 osoba po domaćinstvu) stoga nije riječ o »pojedincima«. Lani je uplaćeno 330 tisuća kuna boravišne pristojbe i 33 tisuće kuna turističke članarine; generator smo novih prihoda, objašnjavaju predsjednica Udruge Martina Linarić i potpredsjednica Ankica Saftić.


Nedostaje sadržaja


U Udruzi ističu da je njihov cilj i zadatak osvijestiti sumještane i okolinu na neiskorišteni potencijal. Od 78 eura, koliko je zabilježena potrošnja turista u Hrvatskoj u 2017. prema podacima Instituta za turizam u istraživanju Tomas, 38 eura po osobi i danu otpada na smještaj, dok 40 eura otpada na ostalu potrošnju u destinaciji: gastro potrošnju, aktivnosti, izlete, transfere, ulaznice… Na 100 tisuća noćenja, koliko je ostvareno u 2017. godini, nije teško izračunati koji je neiskorišteni prihod u destinaciji. Od Bribira do Drivenika ne postoji niti jedan aktivan ugostiteljski objekt koji nudi autohtonu hranu, a o ostalim djelatnostima da ne govorimo. Primamo česte žalbe gostiju da nedostaje sadržaja i aktivnosti, da nedostaje autohtona ponuda, da nemamo identitet. Nećemo dozvoliti da nas se predstavlja kao skupinu pojedinaca »koji svojih bahatim stavom remete mir i slobodu, i ograničavaju kretanje stanovnicima«, ističu u Udruzi.