Ovogodišnji proračun

Vinodolska općina odlučila stati na kraj neplatišama komunalnih usluga

Nataša Car

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Na primjedbu da ima stanovnika koji ne plaćaju odvoz smeća ili grobarinu, načelnik je rekao da će se voditelj Odsjeka za komunalnu djelatnost Bernard Peko Lončar rasteretiti ostalih obaveza kako bi se mogao posvetiti upravo tim problemima



BRIBIR Na 14. sjednici Vijeća Vinodolske općine glavna tema bio je proračun. Podnesen je polugodišnji izvještaj te podaci za devet mjeseci 2018. godine, kao i prijedlog izmjena i dopuna po kojima će se do kraja godine dodati još 2 milijuna kuna. Na dnevnom redu našao se i prijedlog proračuna za 2019. koji još mora na uvid javnosti.


Prihvaćen je izvještaj o planu i izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci ove godine, a u prijedlogu izmjena i dopuna ovogodišnjeg proračuna dani su podaci za devet mjeseci, kao i dodaci planirani za razdoblje do kraja 2018. Do kraja rujna planirani prihodi i rashodi te primici i izdaci ostvareni su u rasponu od 74% do 79%. Od raspoloživih sredstava iz prethodnih godina ostalo je nešto više od 2 milijuna kuna pa je donesena odluka da se ovogodišnji proračun poveća za taj iznos. Za proračun za 2019. godinu planirani su prihodi od oko 16,7 milijuna kuna i rashodi od oko 16 milijuna, čime se planira višak od 700 tisuća kuna. No, u istom iznosu planirani su izdaci za financijsku imovinu i otplate zajmova.


Prostor za PZ Vinodol


Nezavisnog vijećnika Branka Pancića zanimalo je hoće li biti osigurana sredstva za Poljoprivrednu zadrugu Vinodol kojoj treba uređen prostor u Driveniku. Voditelj odsjeka za financije i proračun Den Strizić istaknuo je da se uzelo u obzir da je Poljoprivrednoj zadruzi potreban prostor kako bi mogla raditi te je rekao da će se potrebna sredstva uložiti u prostor do kraja 2019. Darko Jerčinović (HNS) istaknuo je kako ne vidi planirana sredstva za izgradnju sportskog centra u Driveniku, iako se tamošnji Boćarski klub nada prostoru. Strizić je objasnio da ne treba gledati planirane izdatke za sport, već planirane kapitalne potpore Primorsko-goranske županije i iz proračuna jer će se to realizirati kroz taj segment. Prijedlog proračuna još ide i na uvid javnosti koja će ga moći pregledati i dati svoje mišljenje u sljedećih 20-ak dana. Tek nakon toga Vijeće će moći glasati.





Prihvaćen je i Program mjera poticanja poduzetništva koji Općina provodi u suradnji s Poduzetničkim centrom Vinodol. Moguće su prijave na šest mjera – Očuvanje i razvoj deficitarnih i proizvodnih obrtničkih djelatnosti; Potpore za razvoj poduzetništva mladih i poduzetnika početnika; Potpore za jačanje i razvoj ženskog poduzetništva; Potpore za socijalno poduzetništvo; Potpore poduzetnicima za korištenje sredstava iz fondova EU-a te Potpore za novo zapošljavanje ili samozapošljavanje. Javni poziv objavit će se na stranicama Općine i na stranicama Poduzetničkog centra Vinodol, a prijave će biti moguće do 31. prosinca ove godine.



 Klizište prijeti


Tijekom aktualnog sata postavljena su pitanja vezana za odvoz smeća i uređenje groblja. Darko Jerčinović pitao je hoće li KTD Ivanj to obavljati, a zanimalo ga je i hoće li troškovi pretovara na Duplji i odlaganja otpada na Marišćini pasti na leđa građana. Vijećnik Roko Brozović (SDP) istaknuo je da u općini ima stanovnika koji ne plaćaju odvoz smeća, a ima i onih koji ne plaćaju grobarinu. Zanimalo ga je po kojoj se to osnovi ne naplaćuje te kada će se to srediti. Načelnik je odgovorio da dosad nije bilo osobe zadužene za praćenje situacije, no odlučili su voditelja Odsjeka za komunalnu djelatnost i gospodarenje prostorom Bernarda Peka Lončara rasteretiti ostalih obaveza kako bi se mogao posvetiti upravo ovim problemima. Peko Lončar je za troškove na Duplji i Marišćini rekao kako je zakonom uređeno da to plaćaju građani.


Vijećnik Kazimir Lučić (HDZ) otvorio je temu klizišta i problema koji će nastati s prvim snijegom. Načelnik je odgovorio da su klizišta rak-rana općinskog područja, a najgora je situacija u Kamenjaku. Pročelnik Miljenko Šimić rekao je da se dio ceste u Kamenjaku planira sanirati do Nove godine, a ostatak nakon toga. Roka Brozovića zanimalo je planira li se sanacija ceste Belobrajići jer tijekom kišnih razdoblja voda ondje stanovnicima ulazi u stambene objekte, na što je Šimić rekao da će se situacija pregledati i riješiti. Vijećnika Darija Vlastelića (HDZ) zanimalo je u kojoj je fazi projekt uređenja centra Bribira. Projekt uskoro kreće u realizaciju, no prije toga ga treba predstaviti javnosti. Vijećnik Božidar Zubčić (HSS) postavio je još uvijek aktualno pitanje vrtića u Bribiru, no za to se još uvijek traži optimalno rješenje.