Primjer za pohvalu

Vinodolska općina: Načelnik sebi i općinskim čelnicima smanjio plaće 10 posto

Andrej Petrak

Oporba u Općinskom vijeću Vinodolske općine uglavnom nije htjela sudjelovati u razgovorima oko formiranja odbora   / snimio M. GRACIN

Oporba u Općinskom vijeću Vinodolske općine uglavnom nije htjela sudjelovati u razgovorima oko formiranja odbora / snimio M. GRACIN

U formiranju općinskih odbora odlučivale su političke stranke i pritom su se vodile stručnošću, a ne pričom koja nas opterećuje godinama o podjeli općine, kazao je Boris Miklić



Općinsko vijeće Vinodolske općine jednoglasno je prihvatilo prijedlog načelnika Marijana Karlića, kojim se njemu plaća smanjuje za 10 posto u odnosu na onu prijašnjeg načelnika, a jednako smanjene su i naknade za rad zamjenika načelnika i predsjednika Općinskog vijeća. Marijan Karlić na aktualnom satu iznio je svoju viziju razvoja turizma u općini, gdje mu je uzor Istra.


– Potrebno je da idemo u pravcu iskorištavanja položajnih i klimatskih prednosti za razvoj zdravstvenog turizma, ali i sportskog, kulturnog i vjerskog turizma. Izgradnjom sportskih terena, dvorane, plivališta, stadiona otvorit ćemo radna mjesta, ostvariti više prihode, ali i postati prepoznatljivi po toj vrsti turizma. Pet sati smo od Beča, Budimpešte i Bratislave, iskoristimo svoj položaj i prednosti, rekao je Karlić. Objasnio je svoje izjave vezano uz korištenje građevinske operative u ljetnim mjesecima, navodeći da nije točno da se zalaže za bilo kakve zabrane.


– Suština je da smo odlučili pokrenuti drugu priču vezanu uz razvoj turizma i poljoprivrede, čuvajući pritom kao oko u glavi našeg malog građevinara. Ništa se neće posebno napraviti, osim što ćemo se moći dogovoriti. Radovi se mogu planirati i u zimskim i ljetnim mjesecima tako da ne štete turizmu. Sjest ćemo zajedno i s Turističkom zajednicom i građevinarima i sve pokušati dogovoriti – pojasnio je gradonačelnik.


Nit vodilja stručnost




Nakon aktualnog sata vijećnicu su napustili dvojica vijećnika HNS-a pa nisu sudjelovali ni u raspravi o članovima odbora za statutarno-pravna pitanja, proračun i financije, prostorno planiranje i zaštitu okoliša, mjesnu samoupravu, međuopćinsku i međunarodnu suradnju, za dodjelu priznanja, za ravnopravnost spolova i povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda. Predsjednik vijeća Boris Miklić pojasnio je da oporba uglavnom i nije htjela sudjelovati u razgovorima oko formiranja odbora.


– HNS nije htio sudjelovati, nezavisna lista rekla je da nije zainteresirana, a jedino se SDP ponudio sudjelovati u formiranju odbora – kazao je Miklić. Nezavisni Zoran Spoja dodao je da se njega o odborima pitalo kad je izlazio s prošle sjednice Vijeća i da je tad samo rekao da ne vidi svrhe, poučen dosadašnjim iskustvima, a da ga nakon toga nitko nije kontaktirao. On je prigovorio da u ključnim odborima nema nikoga iz Bribira, a govorilo se da se neće raditi razdor i dijeliti Vinodol, što je ocijenio nekorektnim, kao i dupliranje funkcija Kazimira Lučića.


– O formiranju odbora odlučivale su političke stranke i pritom se vodile stručnošću, a ne pričom koja nas opterećuje godinama o podjeli općine. Je li netko iz kojeg sela nije nam bila nit vodilja. Polako se odmičemo od toga da se bavimo sukobom Bribira i ostatka općine. Izabrali smo najbolje ljude, a uostalom u odboru za financije ima Bribiraca, odgovorio je Boris Miklić.


Dvorana prioritet


Povučen je na doradu prijedlog Pravilnika o provedbi postupka jednostavne nabave, na koji je Boris Glavan imao više primjedbi, a i predsjednik Vijeća Boris Miklić zaključio je da je potrebno naći jednostavno i efikasnu proceduru, u kojoj se ipak mora osigurati da se traži više ponuda, kako bi se osigurala transparentnost i odabir najjeftinije ponudu. Zajedno s ovim dokumentom dodatno će se na sljedećoj sjednici dorađivati i izmjene ovogodišnjeg Plana jednostavne nabave, u koje su zasad uključeni neophodni projekti poput Putovima Frankopana. Na inicijativu Roka Brozovića u planu će biti i izrada projektne dokumentacije za izgradnju sportske dvorane škole u Triblju.


– Školska sportska dvorana u Triblju trebala bi nam biti prioritet. Imamo već dva joga, a sad radimo dokumente za natkrivanje boćališta u Driveniku! Nemam ništa protiv tog sporta, ali škola u Triblju jedina je bez sportske dvorane. Izradimo dokumentaciju kako bismo potom od Županije mogli tražiti novce – zaključio je Brozović, a njegov apel naišao je na razumijevanje vijećnika.