Povećan broj noćenja

Vinodol treba ruralne kuće da bi postao zanimljiviji turistima

Anto Ravlić

Snimio Anto RAVLIĆ

Snimio Anto RAVLIĆ

Broj iznajmljivača od lani je narastao za 13 posto i stigao do 200, no u Vinodolu odmahuju rukom na naklapanja da je tržište zasićeno. Vinodol ima 70 kuća za iznajmljivanje



BRIBIR Vinodolska općina ove godine je povećala broj noćenja za 18 posto. Od početka godine do kraja kolovoza na području Vinodola boravilo je 7.700 gostiju i ostvareno je 73 tisuće noćenja. Statistika iz godine u godinu pokazuje nam da se nešto pozitivno zbiva u turizmu. U usporedbi s istim razdobljem prethodne godine bilježi se porast noćenja za više od trećinu, što je rezultat dužeg boravka gostiju na području Vinodolske općine odnosno na području Bribira, Drivenika, Grižana i Triblja, ističu u Vinodolu.


 Najjači adut mir


– Brojke su pokazale i potvrdile da je Vinodolska općina već godinama prepoznata po ruralnom turizmu. Najjači adut Vinodola je mir. Broj iznajmljivača, kao i ukupan broj raspoloživih kreveta, konstantno raste iz godine u godinu. Svake je godine gotovo za 20 posto veći broj registriranih iznajmljivača i ležaja tako da u razdoblju do rujna 2016. brojimo čak 200 registriranih iznajmljivača s gotovo 900 raspoloživih ležaja na području cijele Vinodolske općine, što je 13 posto više nego prethodne godine.


Imamo godišnje ostvarenih preko 70.000 noćenja i 900 kreveta u općini koja nije imala turističke tradicije. Stoga ono što permanentno doprinosi i potiče na daljnji razvoj je, osim stalnog statističkog porasta dolazaka i noćenja, kvaliteta smještaja, posebice u ruralnim objektima koji bilježe izvrsnu popunjenost, ističe direktorica TZ Vinodolske općine Iris Bruketa Milić.


Ostvarena noćenja u posezonskom razdoblju samo posljednjih deset godina pokazuju tendenciju rasta, što je važna činjenica koja govori u prilog budućem značajnijem razvoju turizma u Vinodolu. – Turisti sve više žele originalnost i autohtonu ponudu, jer gdje je masovnost gubi se kvaliteta, a masovni turizam bez osmišljenih sadržaja koji traje samo dva mjeseca u kojima su gosti prepušteni vlastitoj snalažljivosti odavno je stvar prošlosti, smatra direktorica vinodolske turističke zajednice.

Dvjesto iznajmljivača




U Vinodolu je registrirano 200 iznajmljivača. Trećina otpada na kuće. Kako izgleda sezona iz iznajmljivačkog kuta? Uspješnu turističku priču gradi dvoje mladih ljudi, zaručnici Ankica Saftić iz Bribira i Boris Malinarić iz Grižana. Prvu kuću u Dolincima turistima su otvorili 2014. godine, a ove godine su odradili prvu pravu sezonu s vilom Annom u Podskočima.


Dvije kuće, jednu izgrađenu 1906. godine, a drugu negdje između 1870. i 1880. godine, spojili su u jednu cjelinu. Ukusno uređen vrt, s dječjim igralištem, dodatni je plus. Obje kuće primaju po osmero gostiju. Pun pogodak je bazen. Diže cijenu i popunjenost kuće, tvrde Ankica i Boris koji će se osvrnuti na priče kako je tržište u Vinodolu zasićeno ruralnim kućama.


Nema govora o tome, uvjeren je mladi par tvrdeći da bi se kuće u Vinodolu punile još bolje da ih ima više jer bi Vinodol postao još prepoznatljivija destinacija s bogatijom ponudom koja bi iznjedrila dodatne sadržaje koji nedostaju u vinodolskoj dolini. Obje kuće sami oglašavaju i pune, sredinom svibnja stižu prvi gosti, a posljednji ostaju do početka studenog.


– Nijemci čine 80 posto naših gostiju, Austrijanci desetak posto, a preostalo su Švicarci, Belgijanci… Imali smo nedavno i Estonce, kažu Ankica i Boris dodajući da im uglavnom dolaze obitelji i da ostaju po dva tjedna. Adut kuće u Podskočima je mir. Daleko od ceste, ispod samih stijena, u susjedstvu prolaze srne. Ankica i Boris smatraju da bi se trebalo izaći u susret iznajmljivačima, shvatiti da je Vinodolska općina postala turistička općina i tijekom ljeta zabraniti građevinske radove koji su mnogim kolegama potjerali goste.