Uspjela pustolovna utrka vinodolskim krajem

Vinodol Trek: Maratonci-planinari pretrčali dolinu i brdsko zaleđe

Franjo Deranja

Prvi ultra-pustolovni maratonac je Goran Modrušan (35), diplomirani inženjer građevinarstva, oženjen i otac dvoje djece iz Pule, koji češće nastupa i organizira slične utrke na području Istre. Najbolja žena-ultrašica bila je Sunčana Smokvina Hanza (40) iz Rijeke.



NOVI VINODOLSKI – U subotu je održana trekking utrka „Vinodol Trek 2013. – planinska kategorija“, i to na stazi dugoj 38 kilometara. Organizirali su je članovi kluba „Ad natura“ iz Rijeke u suradnji s GSS-om a sudjelovalo je 54-ero sudionika, maratonaca-planinara. Glavnina sudionika je iz Hrvatske a startao je i jedan sudionik koji je radi utrke doputovao iz Njemačke. Utrka „Vinodol Trek“ (Adventures running) organizirana je prvi put. Prvi ultra-pustolovni maratonac je Goran Modrušan (35), diplomirani inženjer građevinarstva, oženjen i otac dvoje djece iz Pule, koji češće nastupa i organizira slične utrke na području Istre. Najbolja žena-ultrašica bila je Sunčana Smokvina Hanza (40) iz Rijeke.


Za ultra-varijantu bila je predviđena staza duljine 38 kilometara (Modrušan ju je svladao za 5 sati 8 minuta i 22 sekunde, dok je Smokvina Hanza imala znatan zaostatak od jednog sata 42 minute i 35 sekundi), a za planinarsku varijantu staza je bila duga 20 kilometara. Najbolji na toj, osamnaest kilometara kraćoj stazi bio je Aljoša Matulić (31), profesor matematike iz Rijeke, član Triatlon kluba „Triton“. Stazu je svladao za 2 sata i 32 minute. Najbolja ženska planinarska maratonka bila je Mateja Blažević (25), sada Riječanka, koja je rođena i odrasla u Zagrebu. Od prvoplasiranog Matulića u svojoj kategoriji bila je sporija za samo minutu i 24 sekunde! Najviša točka staze nalazila se na 806 metara nadmorske visine, a najudaljenija je bila na predjelu Pokojišća, u brdskom dijelu bribirske niske šume. Do mnogih su predjela trkači, maratonci-planinari, prolazili ne samo trčeći nego i uživajući u pogledu na priobalje, pogotovo s Vidikovca „Slipica“. Planinarskih 20 kilometara maratona uspješno je svladala i jedna mlada trudnica!


Kiša je pratila samo „ultraše“ u završnici utrke, jer su joj zbog kraće duljine staze trkači planinarske dionice umaknuli!




Staze je postavio Elvir Sulić, predsjednik kluba organizatora, koji je svim sudionicima prije starta, u 9 sati, ispred Konobe „Studec“, gdje je bio predviđen i cilj, objasnio sve pojedinosti ove pustolovne utrke i osobitosti staze. Na stazi je bilo postavljeno ukupno dvadeset perforatora do kojih su trkači morali doći i uzimanjem kontrolnih potvrda ispuniti uvjet za svoju regularnost sudjelovanja u ovoj pustolovnoj utrci. – Morate paziti da ne zalutate i da se ne izgubite! – upozorio je sve Sulić, ali ih i umirio informacijom da je u organizaciju utrke uključena i ekipa GSS-a.


Najstariji sudionik bio je 59-godišnji seizmolog iz Ljubljane, rodom iz Ogulina, Mladen Živčić, a najmlađi 18-godišnji Teo Gregov, student iz Lovrana. Jedno odustajanje zbog ranije nesanirane ozljede tetive moglo bi se gotovo zanemariti, smatraju organizatori uspjele i prve trekking utrke „Vinodol Trek 2013“.