Nova manifestacija

Vikend nudi dane novljanske kuhinje: Autohtona jela odličan mamac za nove turiste

Anto Ravlić

Snimio Anto Ravlić

Snimio Anto Ravlić

Premijernoj manifestaciji odazvalo se 11 ugostitelja koji nude menije od 90 kuna, te 0,7 litara žlahtine po 70 kuna i uvjeravaju goste da se isplati sjesti za stol u Novom. I sada i ubuduće



NOVI VINODOLSKI Otvoreni su Dani novljanske kuhinje i Žlahtine u 11 ugostiteljskih objekata u Novom Vinodolskom. Za vikend će novljanski ugostitelji nuditi promotivne menije po cijeni od 90 kuna te 0,7 litara žlahtine po 70 kuna.


U programu sudjeluju pizzeria Nava, bistro Mirakul, Gastro Teatro, bistro Garfild, Slatko i gorko – Studec, ugostiteljski obrt Tomas, Antika, bistro Lido, konoba Kore, Adria i pivnica Nill koja će ponuditi samo žlahtinu.


No, poanta nije dovesti goste za vikend, pokupiti koju kunu te čekati sezonu i sljedeću godinu. Danima novljanske kuhinje i Žlahtine, u organizaciji Sekcije ugostitelja Udruženja obrtnika Novi Vinodolski i TZ Grada, želi se poručiti gostima iz Primorsko-goranske i susjednih županija, Zagreba i Slovenije da Novi nudi gastronomsku priču zbog koje vrijedi doći.


Krava iz susjedstva




Gastro Teatro otvorio je vrata prošli mjesec i s nestrpljenjem čeka prvu sezonu. Vlasnik Ognjen Novković iz Kraljevice stigao je u Novi nakon što je kao kuhar radio 20 godina u Njemačkoj, a potom u Opatiji osam godina.


– Oduvijek je tinjalo u meni da otvorim nešto svoje, ponuditi autohtone recepte na specifičan način, objašnjava vlasnik restorana u Vinodolskoj ulici koji će reći da je ime restoranu dala supruga Petra.


Gastro Teatro fokusirat će se na riblja jela, a kao specijalitet će nuditi maneštricu od hobotnice s mahunarkama. Za Dane novljanske kuhinje nudi inćune.


– Ulovljene u Klenovici, soljene u Kraljevici i na stolu u Novom, kaže Novković dodajući da će se na stolu naći i krem juha od bundeve, polpete od plave ribe s blitvom te »cheescake« za koji je mlijeko dala krava iz susjedstva.Bistro Lido u Ulici Antona Mataije u lipnju će proslaviti prvi rođendan. U Lido se dolazi zbog odojka i janjetine na ražnju i pod pekom, zbog roštilja na drveni ugljen.

– Svaki dan vrti se odojak, kažu vlasnici, kuhar Adi i konobarica Renata koji su nakon niza godina u ugostiteljstvu odlučili pokrenuti svoj posao i uz bistro ponuditi četiri apartmana i tri sobe.


Bistro je otvoren cijelu godinu, po zimi se preživljava zahvaljujući marendama do 35 kuna. Po ljeti je lakše, jedni gosti prenose drugima gdje se jede dobar odojak.


Za Dane novljanske kuhinje bistro Lido nudi goveđu juhu, teletinu i janjetinu ispod peke i pečeni krumpir.Bistro Mirakul na Obali Petra Krešimira IV. otvorio je vrata točno na Dan novljanske kuhinje. Vlasnica Irena Rubčić ujedno je i predsjednica Ceha ugostitelja Udruženja obrtnika Novog. Meni je plod timskog rada. Šukunbaka Marija se prisjećala starih novljanskih jela, prabake Nada i Katica davale su savjete za pripremu jela, baka Irena Rubčić je bila koordinator, nevjesta Vladimira i jednogodišnji Niko brali su koprivu, šparoge, majčinu dušicu, kadulju, lovor, tušt i mutar, a sve je finiširao kuhar Vedran Bradara.

– Ponudit ćemo goste onim što nas okružuje, to je ljudima interesantno, kaže Rubčić dodajući da će se na jednom meniju naći juha od koprive, file orade, palenta sa šparogama i smokve kuhane u crnom vinu, a na drugom juha od šparoge, lungić u umaku od suhih smokvi s kroketima te orah torta.


Kratka sezona


Bistro Tomas Siniše Tomića, na Korzu hrvatskih branitelja, radi već 20 godina.


– Koncentirani smo na domaću kuhinju, na svoje povrće, sami pečemo kruh od koprive i maslina, objašnjava Davora Tomić koja će se pohvaliti iskustvom personala i naglasiti da je rijetko da netko 16 ili 18 godina radi u restoranu, kao njihov personal.



Irenu Rubčić pitamo postoji li jelo specifično novljansko.


– Postoji. Lunice. To su male sardele s peršinom i češnjakom. Pet-šest sardelica se uzme u šaku, uvalja u žuto brašno i peče na ulju, otkriva Irena Rubčić nabrajajući među autohtona jela jačmik (ječam) te broskvu i fažol.



Turistička sezona je kratka, špica je od sredine srpnja do sredine kolovoza, no promet je stabilan. Zimi se uglavnom živi od marendi. Na meniju za vikend su juha od šparoga, pileći medaljon s povrćem na žaru, salata i štrudla od sira.


Problemi novljanskog ugostiteljstva ostali su malo po strani, no ne može ih se pospremiti pod tepih. Kratka sezona, nedostatak hotelskih gostiju, trgovački lanci koji prodaju gotovu hranu po niskim cijenama i nedostatak radne snage. Na velikom broju objekata stoji natpis: tražim kuhara. Novljanski ugostitelji tvrde da je kuhara s iskustvom vrlo teško naći.


Tajnica Udruženja obrtnika Katarina Radić kaže da će akcija postati tradicionalna.