Vrijedan rad

Veliko otkriće: Na Velebitu otkriven jamski led star 3.500 godina

Dorotea Prpić

Rezultat istraživanja je izniman jer je određena starost jednog uzorka iz Vukušić snižnice, koji upućuje na to da je led u njoj stariji od 3.500 godina, što je za sada, koliko je poznato, najstariji led u jamama cijelog dinarskog krša



SENJ Velebit stalno iznenađuje znanstvenike koji konstantno dolaze do novih spoznaja i pobuđuju interes domaće i svjetske znanstvene zajednice.


Tako se u znanstvenom radu koji je u uglednom znanstvenom časopisu Radiocarbon objavio prof. dr. sc. Neven Bočić s Prirodoslovno matematičkog fakulteta Zagreb u suradnji s kolegama iz Mađarske Zoltanom Kernom i Gyorgyem Siposom donose saznanja o jamskom ledu u tri speleološka objekta na srednjem i sjevernom Velebitu i to na temelju C14 analize ostataka grana i lišća, a rezultat istraživanja je izniman jer je određena starost jednog uzorka iz Vukušić snižnice, koji upućuje na to da je led u njoj stariji od 3.500 godina, što je za sada, koliko je poznato, najstariji led u jamama cijelog dinarskog krša.


A nakon otkrića tri od preko tisuću metara dubokih jama u NP Sjeverni Velebit istraživači istražuju kako je došlo do njihovog formiranja u pogledu i površinske i podzemne geologije te kako funkcioniraju eko sustavi u kojima životinje žive duboko ispod površine zemlje, kao i pitanja odnosa klimatskih promjena i leda koji se više stoljeća zadržava u jamama.




Kako ističe istraživač doc. dr. sc. Dalibor Paar u radu koji je u prosincu 2018. objavljen u cijenjenom međunarodnom znanstvenom časopisu Hydrological Processes (A.Stroj & D.Paar, Hydrological Processes. 2018;1-11) predstavljen je dio rezultata višegodišnjih znanstvenih istraživanja u našem najdubljem jamskom sustavu Lukina jama-Trojama (-1431 m). Istraživana je vrlo složena dinamika vode i zraka u tom dubokom krškom sustavu koja pored ostalog omogućuje pojavu leda do dubine i od više od 500 metara. U sifonu na dnu jame izmjereno je podizanje razine vode za više od 100 metara visinske razlike u samo 42 sata!


Na temelju mjerenja svojstva i razine vode u sifonu interpretirana su svojstva neistražene, a sigurno vrlo složene mreže potopljenih kanala koji se nalaze duboko ispod površine Velebita i imaju ključnu ulogu u transportu voda iz Like i s Velebita prema priobalnim izvorima. Jedan od glavnih rezultata ovog istraživanja je konceptualni model koji opisuje vezu između dinamike zraka i vode u jamskom sustavu i njegovoj okolini.


– Ovi rezultati predstavljaju doprinos upravljanju i zaštiti hrvatskog krša koji je izuzetno vrijedan iz aspekta georaznolikosti, bioraznolikosti te voda koje se većinom nalaze u njegovom podzemlju – ističe doc. dr. sc. Dalibor Paar.Ovim novim saznanjima nadopunit će se mnoštvo sadržaja u Kući Velebita u Krasnu, gdje posjetitelji među ostalim mogu upoznati speološka i znanstvena otkrića.