Ulaganje od 8,5 milijuna eura u uvali Muroskva

Vanja Špiljak gradi marinu u Novom Vinodolskom

Anto Ravlić

Investitor je švicarska tvrtka Mitan Handels AG, na čelu s Vanjom Špiljkom, koja je 100-postotni vlasnik novljanske firme, a gradnju će financirati bez kredita



NOVI VINODOLSKI » Firma Navicon iz Novog Vinodolskog dobila je koncesiju za marinu u uvali Muroskva u Novom Vinodolskom, nakon što se jedina javila na natječaj. Radi se o ulaganju od 7,5 do 8,5 milijuna eura. Investitor je ustvari švicarska firma Mitan Handels AG, na čelu s Vanjom Špiljkom, koja je 100-postotni vlasnik novljanske tvrtke. Kad se spomenu ulaganja, ne misli se samo na marinu na istočnom ulazu u Novi Vinodolski, već i na odlagalište plovila u poslovnoj zoni u Novom Vinodolskom koja je dio projekta. Ljeti će se plovila vezati u luci posebne namjene, kako se službeno zove marina Muroskva, a zimi će na sigurno i pod krov u 2,5 kilometara udaljeni objekt. Investicija u marinu sa 170 vezova procjenjuje se na 5 do 5,5 milijuna eura, dok je ulaganje u halu površine tri tisuće kvadrata i kapaciteta 120 plovila »teško« 2,5 do 3 milijuna eura. Investitor će gradnju financirati bez kredita, isključivo svojim sredstvima.


 



Zadovoljstvo dobivanjem ozbiljnog koncesionara ne krije niti gradonačelnik Novog Vinodolskog Oleg Butković koji je od prvog dana inzistirao na potpori projektu.    – Grad pozdravlja svaku investiciju koja će otvoriti nova radna mjesta i dignuti kvalitetu Novog Vinodolskog. Sve je krenulo nakon usvajanja urbanističkog plana na gradskom vijeću Novog Vinodolskog prije nekoliko mjeseci, sada je postupak koncesije završen i očekujem početak izgradnje marine. Očekujem i druge investicije i sve ovo govori da se Novi ne treba bojati za svoju budućnost. Naravno da je veliki dobitak otvaranje novih radnih mjesta, da će mladi ljudi raditi i ostajati u Novom Vinodolskom, a ne odlaziti u druge gradove, i što je još poraznije, u druge države u potrazi za poslom.




  Odlagalište plovila trebalo bi u funkciju do svibnja sljedeće godine, do kada bi se trebala dobiti i građevinska dozvola za marinu. Optimistične procjene najavljuju da će u marinu u uvali Muroskva prva plovila uploviti na proljeće 2016. godine. U čitavoj priči je bitno da će dva vezana projekta ponuditi direktno 20-30 radnih mjesta te još priličan broj radnih mjesta u cjelokupnoj logistici poslovanja dvaju nautičkih objekata. U planu je i proširenje odlagališta plovila, koja često kolokvijalno zovemo suhim marinama. Rezerviran je prostor od deset tisuća kvadrata u istoj poslovnoj zoni. Uz zimovanje plovila, u kompleksu se planira naći mjesto za servis, prodaju i proizvodnju plovila.


Direktor firme Navicon Robert Jovanović koji kao kapital u novu firmu nosi svoje 20-godišnje iskustvo u poslovima s brodovima ističe zadovoljstvo zajedničkim angažmanom Grada Novog Vinodolskog, ŽLU Novi Vinodolski, Primorsko-goranske županije i više ministarstava koji su uložili trud da se projekt što prije počne realizirati.


   Sama marina Muroskva rasprostirat će se na 3,5 do 4 tisuće kvadrata na kopnenom dijelu. Prostora nema previše, no naći će se mjesta za recepciju, parkiralište, manji ugostiteljski objekt i prateće sadržaje. Investitori će graditi marinu u susjedstvu kuća i glavne novljanske plaže u skladu s najvišim ekološkim standardima – ističe direktor Jovanović. Predviđeno je da se vrh uvale, ispod Jadranske magistrale, izvuče 50 metara na more i pretvori u rivu. Planirana je gradnja tri gata i lukobran čiji bi se temelji nalazili na 18 metara dubine.