Tanci u Domu kulture

Vani nula, a u domu grije tanac: Krenule maškarane zabave u Novom Vinodolskom

Anto Ravlić

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Autobus iz Rijeke i Selčane dočekali Novljani, Klenovari i Zagonjani



NOVI VINODOLSKI Otvoreni su maškarani tanci u Domu kulture u Novom Vinodolskom. Već prvu subotu bilo je živo, petstotinjak Novljana i njihovih gostiju zabavljalo se u domu ne mareći previše za »vanjskih« nula stupnjeva. Neki su do doma praktično mogli u papučama dok su drugi napunili autobus u Rijeci i krenuli put Novog.


– Znaju gdje se najbolje zabavlja, objašnjavao je Velibor Topolovec koji posljednje tri godine brine o zabavama u domu i dobiva samo komplimente za organizaciju i popunjenost.


Iz Rijeke su stigli Veseli oldtimeri, najbrojnija grupa na tancima u domu. Veseli oldtimeri organiziraju dolazak grupa iz Rijeke, na ovogodišnje otvaranje poveli su prijatelje iz grupe Pom-fri s Pomorskog fakulteta i karnevalsku grupu Pikići. Zašto baš u Novi na otvaranje maškara, pitamo voditeljicu karnevalske grupe Veseli oldtimeri Đurđicu Margetić.




– Prije četiri godine Velo nas je zvao, uvijek nam je bilo dobro, uvijek se dobro osjećamo i već je tradicija da smo prvu subotu u Novom, kaže šefica Veselih oldtimera.


Novljanski mesopustari maskirali su se u liječnike i pacijente. Ozljeda je bilo svakakvih, studenti medicine mogli su štošta naučiti da su stigli u Novi Vinodolski. Novljanima je bilo drago da su u goste stigli prijatelji iz Selca. Selačka mantinjada dala je prednost Novon u odnosu na otvaranje maškara u Crikvenici. Kakva bi to zabava bila bez domaćih snaga, bez Zagonjana i klenovarskih maškarona.


Zagonjani su se maskirali, a Klenovari su već odjenuli svoje uniforme i u dom ušli u maškaronskom rasporedu, kako će stići i na pozdravljanje grada. S pozornice je sve grupe pozdravljao Velo u fraku i cilindru. Nizao je koplimente grupama, oslikavao njihova mjesta i običaje, pozdravljao najzaslužnije za održavanje mesopusne i maškaronske tradicije koja je vidljiva čak i na maškaranim tancima koji su tek uvod u običajni dio novljanskog mesopusta, zaštićenog nematerijalnog dobra Republike Hrvatske.


Goste je zabavljala grupa Trend, na pozornici će ostati do kraja maškaranih tanci. Još je sedam prilika za doći u Novi. Tek je krenulo, Novljani najavljuju još bolju atmosferu i još više ljudi u domu koji je bio pun taman koliko treba da se osjeti gužva, a da svi imaju dovoljno prostora za tanac.