Novi vezovi

VRIJEDNI UGOVORI Četiri milijuna kuna za luku u Selcu i još dva za Carovo

Nataša Car

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Dogradnjom luke u Selcu osigurat će se oko 60 novih komunalnih vezova. Projektom luke Carovo je planirana izgradnja pet armirano-betonskih pasarela dužine 282 metra i površine 1.102 »kvadrata«



SELCE/KRALJEVICA Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ravnatelj Županijske lučke uprave Crikvenica Mario Kružić jučer su u Selcu potpisali dodatak Ugovora za sufinanciranje realizacije projekta »Dogradnja luke otvorene za javni promet lokalnog značaja Selce«. Ukupna vrijednost projekta je 5,8 milijuna kuna, a Ministarstvo ga sufinancira s 4 milijuna kuna, dok Grad sudjeluje s 1 milijunom i Županijska lučka uprava s gotovo 800 tisuća.


Na potpisivanju su bili i pomoćnik ministra Anđleko Petrinić, gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina i zamjenica Ivona Matošić Gašparović te predstavnici PGŽ-a župan Zlatko Komadina, zamjenik Petar Mamula i pročelnica upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Nada Milošević.


Investicijski ciklus 


– Projekt dogradnje luke Selce je jedan u nizu projekata koje je započela Županijska lučka uprava Crikvenica a čija ukupna vrijednost iznosi više od 60 milijuna kuna – rekao je Kružić, dodajući kako se ovim projektima želi započeti »investicijski ciklus koji se odnosi na izgradnju lučke infrastrukture, ali i izgradnju novih komunalnih i nautičkih vezova čime se podiže kvaliteta življenja u gradu«. A dogradnjom luke u Selcu, točnije gata Polače i gata Stari mul, osigurat će se oko 60 novih komunalnih vezova.




Komadina je, između ostaloga, istaknuo kako smatra da će se realizacijom ovih projekata ostvariti »iskorak u turizmu Crikvenice, ali i svih naših obalnih i otočnih mjesta«.


Ministar Oleg Butković pohvalio je projekate, ističući kako je Ministarstvo ove godine izdvojilo 83,4 milijuna kuna državnih sredstava upravo za ovakve projekte na Jadranskoj obali, od čega je 32 milijuna kuna išlo za realizaciju projekata u PGŽ-i. Uz to treba uzeti u obzir i europska sredstva kojima se financiraju mnogi projekti upravo u našoj županiji. Dodao je kako to smatra svojevrsnom renesansom hrvatske obale te se nada uspješnoj realizaciji svih projekata.


Ministar Butković jučer je bio i u Kraljevici gdje je potpisan dva milijuna kuna vrijedan aneks ugovora o sufinanciranju projekta »Izgradnja komunalnih vezova u luci Carovo«. Potpis na ugovor, osim ministra, stavila je i ravnateljica Županijske lučke uprave Bakar – Kraljevica – Kostrena Dijana Mihaljević.


Veća kvaliteta 


Potpisivanju su prisustvovali i župan Zlatko Komadina te gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić, a kako je ove godine već potpisan ugovor o sufanciranju istog projekta s tri milijuna kuna, ulaganje Ministarstva u izgradnju komunalnih veza u Kraljevici iznosi pet milijuna kuna, od sedam i pol, kolika je ukupna vrijednost projekta. Ostatak potrebnih sredstava osigurali su PGŽ, Grad Kraljevica i Županijska lučka uprva Bakar-Kraljevica-Kostrena.


Ravnateljica Lučke uprave najavila je kako će gradnja biti završena do travnja iduće godine, dok je gradonačelnik Čandrlić istaknuo kako je ovaj projekt samo dio velikog investicijskog ciklusa na području Grada Kraljevice.


Župan Zlatko Komadina je kazao kako županija sudjeluje u svim najvećim investicijama u Kraljevici, od obnove frankopanskog Kaštela, preko energetske obnove škole, do izgradnje komunalnih vezova. Posebno je istaknuo kako je na području PGŽ-a u ovom trenutku potpisano ugovora u vrijednosti od 150 milijuna kuna za izgradnju lučke infrastrukture.


Projektom izgradnje luke Carovo je planirana izgradnja pet armiranobetonskih pasarela ukupne dužine 282 metra i površine 1.102 metara kvadratnih, čime će se podići kvaliteta vezova, sigurnost plovila na vezu, kao i korisnika koji pristupaju lučkim vezovima.


Posebno važan zapadni lukobran u Crikvenici 


Gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina je kazao kako ga nakon uređenja centra posebno raduje projekt nastavka ulaganja u Selce. Osvrnuo se na nekoliko projekata financiranih od strane Ministarstva, a ministru je posebnu zahvalu uputio za jedan od najvrednijih projekata u povijesti grada, izgradnju zapadnog lukobrana u Crikvenici, koji je u potpunosti financiran od strane Ministarstva bespovratnim sredstvima EU-a. Izrazio je zadovoljstvo nastavkom suradnje Grada, Županije i Ministarstva kroz projekt u Selcu kojim će se osim novih vezova osigurati zaštita postojećih plovila.