Novi Vinodolski

Uvala Moruskva: Započela izgradnja Špiljkove marine

Marinko Glavan

U uvali Moruskva već dogodine trebao bi biti suvremeni nautički centar / Foto Ivica TOMIĆ

U uvali Moruskva već dogodine trebao bi biti suvremeni nautički centar / Foto Ivica TOMIĆ

Osam milijuna eura vrijednost je projekta iza kojeg stoji švicarsko- hrvatski poduzetnik Vanja Špiljak. Od toga pet i pol milijuna ide u marinu sa 170 vezova, a ostatak na suhi vez u Poduzetničkoj zoni



NOVI VINODOLSKI  Započeli su radovi na izgradnji marine u uvali Moruskva na istočnom ulazu u Novi Vinodolski.


Službeno, riječ je o »luci otvorenoj za javni promet lokalnog značaja« kako glasi puni naziv budućeg nautičkog sadržaja u Moruskvi, koji se kolokvijalno naziva marinom.


Investitor je tvrtka Navicon, registrirana u Rijeci, iza koje stoji švicarsko-hrvatski poduzetnik Vanja Špiljak, izvođač radova GP Krk, a ukupna vrijednost projekta u kojem će biti 170 vezova iznosi osam milijuna eura.




Od toga će pet i pol milijuna biti uloženo u samu marinu i u prateće objekte, dok ostatak otpada na suhi vez u novljanskoj poduzetničkoj zoni.


  Budući nautički centar sastojat će se od tri dijela. U operativnom dijelu moći će pristajati izletnički brodovi i interventna plovila, komunalni dio namijenjen je plovilima domicilnog stanovništva, a nautički dio bit će ono što se naziva marinom.


Uz Moruskvu »u paketu« ide i tzv. suha marina u Poslovnoj zoni Novog Vinodolskog, gdje će uskoro biti potpuno dovršena hala površine 3.200 kvadrata. Procjenjuje se da će marina donijeti 20 do 30 radnih mjesta, a indirektno i više.


  Gradsko vijeće Novog Vinodolskog prethodno je usvojilo potrebne izmjene prostorno-planske dokumentacije, a Lučka uprava raspisala koncesijski natječaj, te se prva plovila u njoj očekuju krajem lipnja iduće godine. Zanimljivo je da je u sklopu izmjena prostornog plana usklađena i trasa buduće autoceste prema Žutoj Lokvi s planovima Hrvatskih autocesta.


  – Za sad smo vrlo zadovoljni dinamikom realizacije projekta, vrlo važnog za Novi. Osim što se izgradnjom luke nautičkog turizma Novi Vinodolski vraća moru, ona će dati i posve novu dimenziju gradu i turizmu, te označiti novi iskorak u razvoju, kazao je novljanski gradonačelnik Oleg Butković.