Nastavak istraživanja

Utvrda Lopar je živjela sve do dolaska Frankopana

Franjo Deranja

Snimio Franjo DERANJA

Snimio Franjo DERANJA

Vrijeme gradnje vezuje uz početak 4. stoljeća nove ere i uz Bizant. Novootkriveni slojevi pokazuju da je utvrda bila u funkciji i »živjela« svoj život fortifikacijske točke. Kasnije je – prosuđuje se – grad i teritorij prepušten Branimiru, knezu Primorske Hrvatske



NOVI VINODOLSKI  Ekipa mladih arheologa, koju predvodi diplomirani arheolog-konzervator Andrej Janeš, nastavlja i petu godinu istraživačke radove na kasnoantičkoj utvrdi zvanoj Lopar, na jugoistočnom dijelu Novog Vinodolskog.


Ekipa je sastavljena od 14 članova, a čine je diplomirani arheolozi iz Zagreba i Ljubljane, te studenti arheologije iz Hrvatske. Ovogodišnji radni turnus obuhvatit će trotjedna istraživanja, a već je od bršljana očišćen monumentalni zapadni zid utvrde koji je razmjerno dobro očuvan, barem što se dijela graditeljskog naslijeđa tiče.


Vezivo je bilo gašeno vapno i morski pijesak. Očišćeni su i novi slojevi nekadašnje unutrašnjosti utvrde, pa se može zaključiti da je kompleks korišten i kasnije, u novije vrijeme sve do dolaska Slavena, odnosno Frankopana.




– Vrijeme gradnje utvrde procjenjuje se i vezuje uz početak četvrtog stoljeća nove ere i uz Bizant. Novootkriveni slojevi pokazuju da je utvrda uglavnom stalno bila u funkciji i »živjela« svoj život fortifikacijske točke. Kasnije je – prosuđuje se – grad i teritorij prepušten Branimiru, koji je od 879. do 892. godine bio knez Primorske Hrvatske.


Danas bi arheolozi imali mnogo više zidova i ostataka zidina nekadašnje utvrde da dobar dio, ili čak veći dio toga da neki onodobni utjecajniji Novljani (1935. godine)  nisu zdrobili u tucanik za gradnju nekoliko obiteljskih i vikend-kuća!?



U prošlom istraživačkom dvotjednom turnusu posljednjeg dana otkriveni su dragocjeni predmeti: topovska kugla, bodeži, amfore, te otkopan prostor u kojemu je bila kuhinja… To znači da su i u ovogodišnjim istraživačkim radovima, što će potrajati do konca tjedna, moguća, možda, još neka iznenađenja?



Nakon ovih radova, što ih financijski pokriva Grad Novi Vinodolski, iduće godine nastavit će se ojačavanjem preostalih očuvanih zidova, a koji su ostali »uspravni« djelomice zahvaljujući i gustom bršljanu što je desetljećima ovijao zidine.


– Pronašli smo nakon skidanja dugogodišnje naslage bršljana na zidu i natpis Lopsica za koji ne možemo reći da je točan, a niti autentičan jer bi upućivao na predio što se nalazi u blizini Senja. Lopar jest naziv koji egzistira u Novom Vinodolskom, ali se ovdje pronalazi i natpis Ad Turres što upućuje na možebitnu amatersku kompilaciju nazivlja koji zatičemo na ovom odnosno crikveničkom području, rekao je arheolog Janeš.


Potvrdu o tome, i to do gotovo novovjekih, premda također davnih dana u kojima je utvrda korištena, arheolozi nalaze i u podatku da su je Mlečani napali potkraj 16. stoljeća. Ako se zna da je Vinodolski zakon donesen 1288. godine, a grad već postojao na obližnjem brijegu, to bi moglo značiti da je utvrda bila preteča nastanka novog grada koji se i možda stoga nazvao Novi-grad.