'U zagrljaju sigurnosti'

Učenici doznali o spašavanju života i prirode

P. N.

Vatrogasci su na igralištu pripremili iznimno zabavan program te su učenici isprobali kran, vatrogasne šmrkove i opremu

Vatrogasci su na igralištu pripremili iznimno zabavan program te su učenici isprobali kran, vatrogasne šmrkove i opremu

Učenici Osnovne škole Vladimira Nazora na zabavan stekli su znanje o sigurnosti i spašavanju te očuvanju vlastitog zdravlja i zdravlja okoliša



CRIKVENICA Gađanje plastičnih boca vodom, paljenje sirene na kolima hitne pomoći i suočavanje s opasnostima u prometu. Učenici Osnovne škole Vladimira Nazora na zabavan stekli su znanje o sigurnosti i spašavanju te očuvanju vlastitog zdravlja i zdravlja okoliša. Projektni dan ”U zagrljaju sigurnosti je osim predavanjima bio ispunjen praksom u sklopu koje su djeca mogla bolje steći dojam o radu raznih službi.


Projektni dan ”U zagrljaju sigurnosti” u Osnovnoj školi Vladimira Nazora bio je posvećen odgoju i obrazovanju za održivi razvitak, zaštiti i spašavanju, ekologiji i zdravim navikama življenja. U ovogodišnji projektni dan bili su uključeni mnogi suradnici koji su učenicima predstavili četiri šire teme.


Projektni dan


Projektni dan ‘U zagrljaju sigurnosti’





Poseban naglasak stavljen je na edukaciju učenika o zaštiti i spašavanju, pružanja pomoći te sigurnosti u prometu. U goste su stigli Hitna pomoć Crikvenica, Policijska postaja Crikvenica, Javna vatrogasna postrojba Crikvenica, Autoškola TA, GDCK Crikvenica i DCK PGŽ te HGSS Rijeka. Djeca su naučila sve o njihovom radu, a imali su priliku i sudjelovati u raznim aktivnostima.


Vatrogasci su na igralištu pripremili iznimno zabavan program te su učenici isprobali kran, vatrogasne šmrkove i opremu. Na simuliranom pješačkom prijelazu na poligonu od predstavnika autoškole naučili su kako mogu stradati ako ne paze, a djelatnici hitne pomoći djeci su dala da detaljno istraže vozilo. Djelatnici HGSS-a Rijeka sa sobom su doveli potražne pse pa su djeca mogla vidjeti i kako im oni pomažu.


Kako bi razvili pozitivan stav prema sportu, rekreaciji i zdravim životnim navikama, planinarska društva Strilež Crikvenica i Obzova Krk te klub Savate boksa prezentirali su učenicima svoj rad. Djeca su naučila sve o sigurnom prakticiranju ovih sportova. Predstavnici planinarskih društava pokazali su djeci znakove za komunikaciju prilikom planinarenja te svu opremu koja im može zatrebati, od osnovnog pribora do onog za slučaj nužde.


Osim o stjecanju zdravih životnih navika, djeca su povodom Svjetskog dana zdravlja učila i očuvanju zdravlja. Od Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ naučila su sve o uravnotežnoj prehrani i opasnim kukcima u prirodi. Od Udruge studenata medicine FOOS MedRi prvašići su naučili sve o važnosti čistih ručica, dok su se osmaši upoznali s mjerenjem krvnog tlaka i šećera te temom spolno prenosivih bolesti. Školska liječnica Miljana Šegulja upoznala ih je s opasnostima alkoholizma.


Projektni dan


Projektni dan ‘U zagrljaju sigurnosti’



Jedna od najvažnijih tema današnjice je i zdravlje okoliša. Prirodoslovni muzej Rijeka, REA Kvarner i Pomorska škola Bakar su povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje učenike upoznali s obvezom očuvanja čistog okoliša, a naučili su ih i o energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije.


Osnovna škola Vladimira Nazora već dugi niz godina održava projektni dan, svake godine s drugom temom. U realizaciji projektnog dana sudjeluju svi učenici i učitelji te se uvijek upoznaju s aktualnim temama.