Terete ga za zloporabu gradonačelničkog položaja

USKOK optužio Olega Butkovića: Grad Novi Vinodolski platio ljetovanje zamjeniku direktora Hrvatskih voda i obitelji

Ico Mikuličić

USKOK optužuje Butkovića da je protuzakonito iz sredstava Grada Novog Vinodolskog platio ljetovanje Siniši Šircu, zamjeniku direktora Hrvatskih voda, i njegovoj obitelji u iznosu od 33.000 kuna. Optužen je i Širac zbog poticanja Butkovića na tu zloporabu



USKOK je podignuo optužnicu protiv gradonačelnika Novog Vinodolskog Olega Butkovića, visokog političkog dužnosnika, predsjednika  HDZ-a Primorsko-goranske županije i člana predsjedništva HDZ-a.


Butkovića optužnica tereti za zloporabu gradonačelničke funkcije i pogodovanje zamjeniku direktora Hrvatskih voda Siniši Šircu. USKOK konkretno optužuje Butkovića da je protuzakonito iz sredstava Grada Novog Vinodolskog platio ljetovanje Šircu i njegovoj obitelji u iznosu od 33.000 kuna. Optužen je i Siniša Širac kojeg se okrivljuje da je  poticao Butkovića na tu zloporabu.

Saznajemo da je optužnica došla na Županijski sud u Rijeci. Sudac istrage dostavio ju je i okrivljenima koji sada preko svojih odvjetnika imaju mogućnost da se žale i kroz svoje protuargumente možda već u fazi prije suđenja, pokušaju pobiti optužnicu. Za to imaju rok od osam dana…


Butkovića brani riječki odvjetnik Milenko Škrlec, ali i zagrebački odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković koji su ga zastupali još u istražnom dijelu koji se vodio u USKOK-u u Zagrebu. Iz krugova obrane saznajemo da je sastavljanje odgovora na optužbu u tijeku i vjerojatno će za koji dan biti predano Županijskom sudu u Rijeci. 





Zanimljivo je da je optužnicu protiv Olega Butkovića i Siniše Širca podigao ured USKOK-a iz Zagreba. Inače slične slučajeva vodi riječki ured USKOK-a, kao što je to bilo primjerice i u nedavnom slučaju s gradonačelnikom Crikvenice Damirom Rukavinom.Slučaj se dogodio na području riječkog USKOK-a, glavni optuženik je s ovog područja, pa bi bilo uobičajeno da to teritorijalno vodi Rijeka. Je li to zato što je afera prijavljena u Zagrebu ili je možda i započeta u Rijeci, a onda iz nekih razloga prebačena u Zagreb, zasad se može samo nagađati.No, činjenica je da je to primijećeno u pravosudnim krugovima koji inače znaju proceduru i taj postupak im je neobičan.    



Bez nagodbe


Čini se da će prigovori ići na neke formalne dijelove optužnice, ali i na činjenično stanje. Nakon što te žalbe stignu, optužno vijeće riječkog suda će raspravljati o protuargumentima optuženih, ali i odgovorima i obrazloženjima tužitelja. Ne uspiju li obrane osporiti optužnicu, ona će biti potvrđena, a predmet dodijeljen nekom od sudaca Županijskog suda u Rijeci.


Sudac će potom zakazati najprije pripremno ročište, a potom i suđenje. Teoretski postoji mogućnost da se do glavne rasprave optuženi i nagode s tužiteljima priznajući krivnju i da onda ne dođe do suđenja, već se kazna odredi po nagodbi.


No, kako sada stoje stvari, iz onog što smo čuli istražujući aferu, čini se da nagodbe neće biti, optuženi žele izaći pred sud i vjeruju da će na sudu dokazati da nisu krivi. Događaj za koji se terete Butković i Širac zbio se u kolovozu 2009. za poznate manifestacije Ružica Vinodola i proslave Dana domovinske zahvalnosti. Na veliku tradicionalnu proslavu bili su pozvani i brojni poznati političari i ugledni gosti.


Nadležna tijela Grada Novog Vinodolskog donijela su odluku da se na skup službeno kao gosti pozovu gospodarstvenici, političari i ministri. Donesena je odluka da se između ostalih pozovu zvučna imena poput Ivana Šukera, Đurđe Adlešić, Božidara Pankretića, Petra Čobankovića i drugih. Među pozvanima je bio i predstavnik Hrvatskih voda s kojima je Novi Vinodolski surađivao na projektima.


Gostima je bio organiziran i trodnevni smještaj u Resortu Novi i donesena je odluka da to plati Grad. Kao predstavnik Hrvatskih voda došao je Siniša Širac. 



Gradonačelnik Novog Vinodolskog Oleg Butković nas je ljubazno primio i bez ustezanja potvrdio da je dobio optužnicu i da priprema odgovor na nju. Rekao je da se ne osjeća nimalo kriv, ali i nagovijestio da u pozadini ovog slučaja ima mnogo zakulisnih igara koje će izaći na vidjelo. Naglasio je da pojedinosti optužnice neće komentirati jer optužbu smatra predizbornim folklorom i ne želi tome davati dodatni značaj. Vjeruje u pravosuđe koje će, kad sve razmotre i kad se sazna pozadina o tome tko je i zašto to podmetnuo, uvidjeti da tu nema njegove krivnje.  Djelovao je samouvjereno kao da je to samo jedna prolazna nevera. Iako je naglasio da sve smatra »predizbornim folklorom i podmetanjem«, rekao je da se ne boji da će ga to politički ugroziti. Uvjeren je da će zadržati vlast i u novom mandatu.


Kaže, njegovi ga Novljani previše dobro poznaju da bi nasjeli na takva podmetanja. Nagovijestio je da će i suđenje pokazati i što se sve krije u pozadini ove afere.



Plaćeno automatizmom


Kao što će se poslije ispostaviti, problem je u tome što Širac nije došao sam, već sa cijelom višečlanom obitelji. Ključno pitanje je – je li to bilo uz znanje i po pozivu Butkovića ili ne.


Odluka grada pokrivala je samo smještaj Siniši Šircu! Koliko znamo, nisu ostali tri dana, nego cijeli tjedan, a i računi u hotelu za razne usluge, prilično su se nagomilali. No, kad je  kasnije gradskim financijskim službama stigao račun, oni su to platili zajedno sa svim ostalim računima jer su mislili da je i to uključeno. U gradu se govori da je to plaćeno automatizmom. 


Sve je ostalo nezamijećeno gotovo dvije godine i kad se već zaboravilo, netko je to »iskopao« i prijavio. Postupak je pokrenut u proljeće prošle godine. Čini se da će taj detalj biti dosta zanimljiv, odnosno valja vidjeti radi li se o političkoj, gospodarskoj ili nekoj drugoj pozadini.


No, bez obzira tko je i zašto prijavio, važno je što je utvrđeno. Provedena je istraga nad odgovornom osobom, a to je gradonačelnik Oleg Butković, i nad zamjenikom direktora Hrvatskih voda Sinišom Šircem.


To je okončano podizanjem optužnice u kojoj se tvrdi da je grad oštećen za 33.000 kuna, a da se okoristila obitelj Širac. Za to smatraju odgovornim Butkovića kao čelnu osobu koja je imala dozvolu samo za ugošćavanje Širca, a ne i cijele njegove obitelji. Butkovića se tereti da je zlouporabio svoj gradonačelnički položaj, a Širca da ga je na to potaknuo.