Ime je znak

U travnju se otvara hotel Crikvenica: Zavirili smo u njegovu unutrašnjost

Anto Ravlić

Hotel na elitnoj lokaciji, nekoliko koraka od Trga Stjepana Radića, ima 89 soba i zapošljava pedesetak radnika. U prvoj godini radit će sezonski, ali se nakon uhodavanja planira cjelogodišnje poslovanje, ističe direktorica Loredana Perčić



CRIKVENICA Hotel Crikvenica otvara vrata u drugoj polovici travnja. Tako se nastavlja priča koja je započela 1902. godine otvaranjem hotela, a grad sa stoljetnom tradicijom turizma opet ima hotel sa svojim imenom, što je posebna čast za hotel.


Sadašnji vlasnik hotela je inozemni investitor odnosno tvrtka Man-Planet sa sjedištem u Crikvenici. Glavna zgrada na šest etaža je bila spremna već za prošlo ljeto, no nije se uspio do kraja izgraditi sjeverni aneks na dvije etaže na mjestu nekadašnjeg parkirališta pa je otvaranje prolongirano za ovu godinu.


Hotel je na neki način radio i lani. Za ljeta je dva mjeseca bila otvorena terasa hotela na Strossmayerovom šetalištu. I ove godine će atraktivna terasa u pogon prva. Već za Uskrs. Osim terase hotel u ponudi ima i a la carte restaurant.


Dvije recepcije




– U prvoj godini hotel će raditi sezonski, ali se nakon uhodavanja planira cjelogodišnje poslovanje, objašnjava direktorica hotela Loredana Perčić koja je niz godina vodila opatijske hotele.



Menadžmentu hotela je jasno da će predsezonu i posezonu hotel morati puniti izvanpansionskim aktivnostima i sadržajima. Hotel na elitnoj lokaciji, nekoliko koraka od Trga Stjepana Radića, ima 89 soba. Prilikom obnove zgrade nastojalo se voditi brigu o različitim tipovima soba pa hotel uz četiri Deluxe apartmana ima i Superior, Comfort i Standard sobe. Sve sobe su opremljene klimom, grijanjem, telefonom, besplatnim bežičnim Internetom te LCD Smart TV-om.



Wellness hotela čine spa zona koja se sastoji od finske saune, turske kupelji i prostorije za masažu te posebnog prostora za kozmetičke tretmane. Zanimljiva je mogućnost individualne rezervacije welnessa. Pa tko želi i može, uživat će sam ili u odabranom društvu. Zanimljivo je da hotel ima dvije recepcije, do jedne se stiže iz Strossmayerovog šetališta, a do druge sa sjevera, iz Tomislavove ulice.



Hotel Crikvenica je treći otvoreni crikvenički hotel u bogatoj turističkoj povijesti. Prije su izgrađeni tek hotel Nadvojvotkinje Clotilde, na mjestu današnje ljekarne na Radićevom trgu te hotel Kvarner Palace. Hotel Crikvenicu je izgradio pomorski kapetan, kasnije i načelnik općine Crikvenica, Emeriko Car. Braća Nikola, Mate i Ivan Matejčić kupuju hotel 1929. godine. Hotel je u odnosu na današnja vremena bio gotovo spartanski.


Osam soba bez tekuće vode, restoran i kuhinja. Braća spajaju hotel sa svojom kućom 1936. godine, što se jednog dana pokazalo kao pogrešan potez. Hotel nudi 29 soba. S tekućom vodom i zajedničkim sanitarnim čvorom na katu. Zaposlenici su članovi obitelji Matejčić. U Drugom svjetskom ratu hotel zaposjedaju talijanski i njemački vojnici.


Poslije rata komunistička vlast nacionalizira hotel, a braća su potjerana iako su živjeli u hotelu jer nisu imali svoj dom. Zgrada iz 1936. srušena je 1984. godine, a novi hotel nudi 80 soba. Kupuje ga crikvenički poduzetnik i potom proslijeđuje ruskom kupcu koji ga prodaje današnjem vlasniku.



Problem konobara


Hotel je zasad najzanimljiviji njemačkom i austrijskom tržištu. Bez obzira što još nije otvoren, zatrpan je rezervacijama. Za Tijelovo koje pada sredinom lipnja gotovo da nema slobodnih soba. Već sada postoji veliki interes gostiju za doček Nove godine. Hotel će u sezoni zapošljavati pedesetak zaposlenika.


– Željeli smo kod zapošljavanja dati prednost lokalnom stanovništvu i u tome smo uspjeli, ističe direktorica Perčić napominjući već dugo poznat crikvenički i hrvatski problem da je najteže naći konobare.Hotel ima vlastiti kombi kojim se uz nadoplatu osigurava prijevoz gostiju do aerodroma, ali je na raspolaganju i za različite izlete i druge vrste transfera.