Ljetno radno vrijeme

U crikveničkoj turističkoj ambulanti zbog manjka liječnika radili – prekovremeno

Nataša Car

Ovog ljeta dosad je kroz crikveničku turističku ambulantu prošlo više od 1.300 pacijenata / foto N. CAR

Ovog ljeta dosad je kroz crikveničku turističku ambulantu prošlo više od 1.300 pacijenata / foto N. CAR

Iako su bila planirana dva tima, formiran je samo jedan te ambulanta radi u smjenama. U prosjeku 25 pacijenata dnevno prođe kroz nju, a zbog smjenskog rada mnogi turisti završe kod obiteljskih liječnika ili na hitnoj, što stvara dodatne probleme



Iako je cilj bio osnovati dva tima za rad u crikveničkoj turističkoj ambulanti, zbog manjka liječnika na našem tržištu u njoj ovo ljeto radi samo jedan tim. Posljedica toga je rad ambulante u smjenama, što znači da radno vrijeme ne pokriva cijeli dan. Provjerili smo koliku gužvu je dosad imala turistička ambulanta, tko plaća medicinske usluge i kamo bi gosti trebali otići kad »poljube vrata«.


Od opeklina do lomova


Zamjenik ravnatelja Doma zdravlja Primorsko-goranske županije Alen Šimatić otkrio je da je za 2018. godinu u planu bilo formiranje 20 timova turističkih ambulanti u županiji, a popunjeno ih je 16. Timovi koji nisu formirani trebali su biti u Rabu, Loparu, Baški i Martinšćici. Za Crikvenicu su bila planirana dva tima, no zbog manjka liječnika, radi samo jedan. Turistička ambulanta u tamošnjem Domu zdravlja krenula je s radom 15. lipnja, a bit će otvorena do 15. rujna. Tim radi u smjenama, i to utorkom, petkom i subotom popodne, srijedom, četvrtkom i nedjeljom ujutro, dok ponedjeljkom djelatnici imaju slobodan dan.


Ukoliko turistička ambulanta ne radi, turisti se uvijek mogu obratiti liječniku obiteljske/opće medicine jer ti timovi svojim radom pokrivaju cijeli dan. Ordinacija opće prakse u ljetnim je mjesecima na prvom katu Doma zdravlja u Crikvenici, kako bi turistička ambulanta mogla biti u prizemlju. Međim, mnogi turisti odlaze i na Hitnu, što najčešće nije potrebno. Voditelj ispostave Crikvenica Zavoda za hitnu medicinu PGŽ-a, dr. Hrvoje Sokolić, istaknuo je da djelatnicima hitne pomoći to otežava posao jer je njihov primarni zadatak intervencija na terenu. Na intervenciju moraju biti spremni u svakom trenutku pa stoga ne bi trebali biti zauzeti previjanjem rana.


Medicinska sestra turističke ambulante Paula Franović kaže da se turistima redovito napominje da idu u ordinaciju opće/obiteljske medicine ukoliko turistička ne radi. U razgovoru s medicinskom sestrom doznali smo i nešto više o radu turističke ambulante koja je dosad zaprimila više od 1.300 pacijenata. Kaže da u prosjeku prime 25 pacijenata dnevno, a ponekad zbog velikog broja ljudi u čekaonici, ostanu raditi i prekovremeno. Turisti dolaze zbog različitih razloga te su ove godine imali dosta povreda, uključujući pacijente s opeklinama, ranama koje je trebalo zašiti, a došli su i pacijenti s lomovima kosti, koji se šalju u Rijeku. Ostali slučajevi uključuju upale uha, angine, asmatične napade i slične probleme.

Domaći ne plaćaju




Turistička ambulanta nije ugovorni partner HZZO-a te se cijene medicinskih usluga naplaćuju, a kreću se od 10 do 600 kuna. Ipak, postoje iznimke, a to su domaći turisti koji ne plaćaju uslugu. Ti troškovi pokriveni su sredstvima Grada koji financira rad turističke ambulante. Grad Crikvenica osigurao je ukupno 99.000 kuna, a dio tog iznosa koristi se za pokrivanje troškova osiguranicima HZZO-a. S druge strane, turisti koji nam dolaze izvana nisu oslobođeni tih troškova. Za tretman nekih od gore navedenih slučajeva strani turisti trebali bi izdvojiti između 50 i 200 kuna, pa tako primjerice tretman opeklina II. i III. stupnja košta od 50 do 150 kuna, a šivanje rana 200 kuna. Oni koji završe kod liječnika opće/obiteljske medicine ne plaćaju ništa, jer oni prihvaćaju i Europsku karticu zdravstvenog osiguranja.


Manjak liječnika problem je u cijeloj državi, a turistička mjesta to posebno osjete tijekom ljeta zbog manjka timova za rad u turističkoj ambulanti, čestog preopterećenja postojećih timova, kao i hitne medicinske službe. Rješenje bi moglo biti zapošljavanje stranih liječnika i medicinskih tehničara i sestara. – Dom zdravlja Primorsko-goranske županije svake godine raspisuje natječaj za zapošljavanje medicinskog kadra na koji se mogu javiti svi liječnici s važećom licencom od strane nadležne komore, dakle ne postoji nikakva zapreka da se na natječaj jave medicinski kadrovi i izvan granica Republike Hrvatske, uz važeću licencu i dozvolu za rad – doznali smo od Šimatića.