Revitalizacija baštine

U Selcu u subotu “Regata drvenih barak”: Ove godine i regata na vesla

Hina



U Selcu će se u subotu, 22. lipnja, održati 5. »Regata drvenih barak«, u organizaciji Jedriličarskog kluba »Jadro« iz toga primorskog mjesta.


Regata je dio programa revitalizacije hrvatske pomorske baštine i očuvanja tradicionalnih drvenih brodica, koje provodi Jedriličarski klub »Jadro«.


Posebnost ovogodišnje 5. »Regate drvenih barak« je što će se, uz već tradicionalnu regatu na jedra, održati i regata na vesla. Odgovor je to na zanimanje vlasnika čije barke nisu predviđene za jedrenje, ali žele podržati inicijativu i sudjelovati u manifestaciji, ističu organizatori.




Pravo sudjelovanja imaju tradicijske drvene barke svih tipova, kao što su pasara, guc, batana, gajeta, leut i druge, te ostale barke na jedra i vesla koje imaju neki od tradicijskih elemenata. Barke će biti razvrstane prema tipu i veličini u više kategorija.


Osim natjecanja na moru, novost je i natjecanje na kopnu, i to u tradicionalnoj vještini potezanja konopa. Početak regate je u 10 sati, a u 17 sati je proglašenje pobjednika i natjecanje u potezanju konopa.


Nakon regate tradicionalne barke bit će izložene na rivi u Selcu.


Iz Jedriličarskog kluba – Yacht Club »Jadro« navode kako je ovo sportsko-rekreacijsko događanje nastalo kao rezultat ljubavi prema životu na moru i s morem, i želje za očuvanjem tradicionalnih drvenih brodica.


Pokrovitelji »Regate drvenih barak« su Grad Crikvenica, Županijska lučka uprava Crikvenica i Turistička zajednica Grada Crikvenice.