Stanje sigurnosti

U Novom lani manje krađa, ali više prometnih nesreća

Nataša Car



NOVI VINODOLSKI Načelnik policijske postaje u Crikvenici Dražen Zekić podnio je na sjednici Gradskog vijeća izvješće o sigurnosnoj situaciji na području Novog Vinodolskog u protekloj godini. Kad je riječ o kaznenim djelima, situacija se znatno popravila u odnosu na godinu prije kada je registrirano 128 kaznenih djela, a u 2018. njih 79. Dominira kazneno djelo krađe koje je zabilježeno 28 puta, dok je teških krađa bilo dvanaest. U 2018. su se dogodile 24 prometne nesreće više nego 2017., odnosno ukupno ih je zabilježeno 86, sve bez smrtnih posljedica. Vijećnika Sašu Đujića zanimalo je kakva je situacija s migrantima, na što je Zekić rekao da je taj problem djelomično zahvatio ovo područje, no nije bilo previše dojava o problemima.


Predstavljena je i analiza stanja sustava civilne zaštite na području grada u 2018. godini. DVD San Marino imao je 151 intervenciju te je, prema riječima tajnika DVD-a Velibora Topolovca, godina bila u okvirima desetogodišnje procjene. Ipak, bila bi bolja bez velikog požara na Mošunama. Zahvalio se Gradskom vijeću što prati vatrogasnu djelatnost, no naglasio je potrebu za novim vatrogasnim domom.


Obnova igrališta


Na dnevnom redu bio je i prvi ovogodišnji rebalans proračuna, a dva su glavna razloga za rane izmjene. Prvi su sredstva dobivena za proširenje Dječjeg vrtića »Fijolica«. Dogradnja će se iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj sufinancirati u iznosu od 2,9 milijuna kuna te sredstvima Ministarstva poljoprivrede u iznosu od 515 tisuća kuna. Drugi razlog su sredstva dobivena za uređenje obalnog zida ispod šetnice dr. Franje Tuđmana. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture sufinancirat će sanaciju u iznosu od 550 tisuća kuna. Zahvat će obuhvatiti potez od groblja do Vile Katice, duljine oko 200 metara. Sanacija je nužna zbog derutnog stanja i mogućnosti urušavanja. Dana je i suglasnost za provedbu ulaganja u dječje igralište Lokvica. Za projekt se očekuje dobivanje potpore od 245.600 kuna, odnosno 80%. Ukupna vrijednost projekta je nešto više od 377 tisuća kuna. Radi se o igralištu u centru grada, u blizini škole, vrtića i sportskih terena koje će omogućiti djeci i mladima aktivno provođenje slobodnog vremena. Planira se uređenje površine od 250 četvornih metara, gdje će se postaviti pet igrala, četiri klupe i dva koša za otpatke. Radovi bi trebali početi u studenom i trajati četiri mjeseca.


Nova potpora 




Prihvaćen je Nacrt prijedloga Općeg programa mjera poticanja razvoja poduzetništva na području grada. Programom se sufinancira rad potpornih poduzetničkih subjekata, PC-a Vinodol i LAG-a Vinodol, a sada je dodano i sufinanciranje LAGUR Tunere. Najčešće korištene mjere su očuvanje i razvoj tradicijskih, deficitarnih i proizvodnih obrtničkih djelatnosti, potpore za razvoj poduzetništva mladih, poduzetnika početnika te za razvoj ženskog poduzetništva. Ipak, postoje poduzetnici koji ne spadaju u navedene kategorije, a doprinose razvoju poduzetništva pa je uvedena potpora za sufinanciranje nabave i ugradnje strojeva i opreme i uređenja poslovnog prostora.


Kad će plaža ispod hotela Lišanj dobiti koncesionara?


Na aktualnom satu raspravljalo se o glavnoj gradskoj plaži ispod hotela Lišanj. Đujić smatra da je glavni razlog lošeg stanja plaže nedostatak koncesije posljednjih devet godina i zanima ga kada će plaža dobiti koncesionara kako bi se dovela u rang hotela. Gradonačelnik se slaže da plaža zaslužuje sanaciju i vjeruje da će vlasnici hotela Lišanj dobiti koncesiju od 2020. godine. Đujić smatra da se nije trebalo izgubiti ovoliko godina te da je PGŽ mogao i prije raspisati natječaj za koji vjeruje da bi korisnici koncesijskog odobrenja imali interesa. Vijećnik Mihael Jovanović smatra da se predugo već sluša o obnovi pojedinih objekata te je naglasio da je gradska vlast zadužena za dovođenje investitora, no gradonačelnik je pozvao na strpljenje jer takve stvari ne idu preko noći. Vijećnici su ukazali i na potrebu uređenja parka Ivana Mažuranića. Uskoro kreće uređenje prvog dijela. Jovanovića je zanimalo postoji li alternativa za parkirališna mjesta koja će se izgubiti kad počne izgradnja Doma zdravlja na Jurkovu. Čeka se rješenje garaže Hrvatskih šuma koje bi Grad trebao dobiti.