Sudjeluje 25 studenata prava

U Novom Vinodolskom počela Međunarodna ljetna škola ljudskih prava

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Škola zaokružuje važnu obljetnicu, 20 godina djelovanja, a aktualni ciklus otvorili su, u ime dvojice domaćina, Eduard Kunštek, dekan Pravnog fakulteta u Rijeci, i Oleg Butković, gradonačelnik Novog Vinodolskog



NOVI VINODOLSKI – Dvadeset i petero studenata prava s četiri hrvatska pravna fakulteta – Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka – te iz Mostara i Podgorice, od ponedjeljka sudjeluje u radu tradicionalne Međunarodne ljetne škole ljudskih prava. 


Škola zaokružuje važnu obljetnicu, 20 godina djelovanja, a aktualni ciklus otvorili su, u ime dvojice domaćina, Eduard Kunštek, dekan Pravnog fakulteta u Rijeci, i Oleg Butković, gradonačelnik Novog Vinodolskog.


Butković je podsjetio na početke rada škole (1995. godine) i na ugledne pravne stručnjake i dužnosnike, znanstvenike koji su utjecali na izbor Novog Vinodolskog za mjesto i grad u kojem će djelovati Institut, odnosno Hrvatski centar za ljudska prava, odnosno Međunarodna škola za ljudska prava, a to su bili Jadranko Crnić, Nikola Filipović i Vinko Hlača.




Na svečanosti otvaranja i početka rada škole simbolično je u dvorani u kojoj je 1288. godine donesen glasoviti Vinodolski zakon, najstariji hrvatski pisani pravni kodeks bili su i Štefica Stažnik, predstavnica Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu, Marko Babić, sudac Ustavnog suda RH, te Veljko Miškulin, predsjednik Županijskog suda u Rijeci.


“Broj neriješenih predmeta na Europskom sudu za ljudska prava nažalost ne smanjuje se”, rekla je Stažnik.


Trenutačno su tamo, kako je istaknula, 262 predmeta čiji broj treba multiplicirati najmanje četverostruko jer je riječ o radu na četirima razinama – općinskoj, županijskoj, na Vrhovnom sudu te na Ustavnom sudu.


Ti i slični predmeti, koji dođu na Europski sud za ljudska prava, u prosjeku se rješavaju kroz četverogodišnje razdoblje, rekla je Stožnik dodavši kako se najčešće krše ljudska prava i slobode u područjima kao što je pravo na mirno uživanje vlasništva i pravo na život.


U posljednje vrijeme, istaknula je, nazire se i novi oblik kršenja ljudskih prava što je povezan uz migrantske tijekove i traumatične aktualnosti na tom planu, što još nasreću nije zahvatilo našu zemlju.


Pozvala je studente, polaznike škole da se posebno usmjere na upoznavanje i poštivanje Europske konvencije za zaštitu ljudski prava i temeljnih sloboda. Upravo se u toj oblasti struke i znanja o pravnim normama najčešće događaju mnoga elementarna kršenja načela o ljudskim pravima, rekla je.


U radu škole predavači su vodeći autoriteti iz područja prava, pravne prakse i pravne znanosti: Slavica Banić, Miomir Matulović, Vesna Crnić Grotić, Berislav Pavišić, Dario Đerđa, Petar Veić, Davorka Lukanović-Ivanišević i Gabrijela Mihelčić.