Prometna problematika

U Novi Vinodolski stižu turistički vlak i prometne ”lisice”

Anto Ravlić

Foto A. Ravlić

Foto A. Ravlić

Turistički vlak radit će krug oko grada i ulaziti u sam centar Novog. Uvode se »lisice« kojima će se zaključavati nepropisno parkirana vozila, a slijedi i preregulacija prometa i naplata parkiranja na Obali Petra Krešimira IV. 



NOVI VINODOLSKI » Ekspresna sjednica Gradskog vijeća u Novom Vinodolskom. Ne samo zbog ekspresnog preleta preko 11 točaka dnevnog reda, već i zbog najave da će Novim Vinodolskim ubuduće voziti vlak uz koji često ide prefiks ekspresni. Naravno, vlak neće biti ekspres, već turistički vlakić koji će ponuditi nešto novo turistima. Predviđeno je da novljanski vlak putuje u ukrug trasom Vinodolska ulica – Ulica Antona Matije – Pavlomir – Ulica Mel – rotor – Obala kneza Domagoja – Lišanjska ulica – Korzo hrvatskih branitelja – semaforizirano raskrižje Ulice kralja Tomislava – Frankopanski trg – Vinodolska ulica. Natječaj bi trebao odrediti tko će dovesti i voziti vlak u Novom Vinodolskom.


Trebat će i pažnje kod vožnje obzirom da će vlak dijelom prometovati po Jadranskoj magistrali koju često blokiraju kolone u turističkim mjesecima.  

  Inače je sjednica u velikoj mjeri bila posvećena prometu. Da bi se uvelo reda na gradske prometnice i parkirališta, predviđeno je da profunkcioniraju »lisice« kojima bi se zaključavalo nepropisno parkirane automobile. Po zahtjevu policije, nalog za stavljanje lisica davat će osposobljeni prometni redar, a sam posao će odrađivati komunalci Ivanja. Obzirom da će najviše posla biti ljeti, određeno je da će se obavijesti o blokiranju »lisicama« i mogućnostima deblokiranja ostavljati na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku. 


  Promet će sigurno biti u središtu pažnje tijekom ljeta. Naime, priprema se preregulacija prometa u čitavom pojasu od Obale Petra Krešimira IV. do Jadranske magistrale. Promet će teći jednosmjernim režimom u pravcu zapad – istok, a na samoj obali predviđeno je postavljanje rampe i naplata parkiranja. Horizontalna signalizacija već je povučena, a predstoji postavljanje znakova i startanje novog režima. 




  Na sjednici koja je protekla bez aktualnog sata i vijećničkih pitanja predstavljen je projekt e-županija. Prodano je i gradsko zemljište u Klenovici, u prvom redu do mora, za 200 eura po kvadratnom metru.



Od prometno-parkirnih detalja zanimljivo je izdvojiti cijene parkiranja. Od listopada do travnja sat parkiranja u prvoj zoni stoji dvije kune, a od svibnja do rujna šest kuna. Prva zona obuhvaća većinu gradskih parkirališta. Atraktivnija druga zona koja uključuje parkirališta Lukavice i Obalu Petra Krešimira naplaćuje se samo ljeti, od lipnja do rujna, a sat parkiranja stoji osam kuna. Povlaštene karte za stanare stoje 50 kuna za sve fizičke i pravne osobe u obje zone u zimskom režimu naplate, dok će se za pet ljetnih mjeseci, od svibnja do rujna, povlaštena karta plaćati 100 kuna.