Mnogi nezadovoljni

U Crikvenici već treći rebalans proračuna u samo pola godine

Nataša Car

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Povećanja obuhvaćaju dječji vrtić zbog potrebe za novom grupom, centar Izvor koji ove godine slavi 100. godišnjicu, a obuhvaćene su i manifestacije za koje se smatra da postaju svojevrsni trend grada



CRIKVENICA Glavna tema 14. sjednice Gradskog vijeća Crikvenice bio je treći rebalans proračuna, a razlozi ponovnih izmjena i dopuna uključuju usklađivanje prihoda i rashoda s procjenama realizacija te novi ustroj Gradske uprave. Trećim izmjenama proračuna Grad je obuhvatio i novi upravni odjel za investicije, prostorno uređenje i imovinu.


Izmjene u veličini rashoda uključuju povećanje od 0,3 posto te proračun sada iznosi 142.088.595 kuna, a povećanja obuhvaćaju dječji vrtić zbog potrebe za novom grupom, centar Izvor koji ove godine slavi 100. godišnjicu, a obuhvaćene su i manifestacije za koje je dogradonačelnica Silvija Crnić istaknula da postaju svojevrsni trend grada.


Od značajnijih prihoda rastu porezni prihodi i promet nekretninama. Nekoliko vijećnika izrazilo je nezadovoljstvo čestim izmjenama proračuna, a imali su primjedbe i na transparentnost izvještaja. Sonja Polonijo (nezavisna) rekla je da dobiveni materijali ne omogućuju donošenje odluke te je tijekom glasovanja bila suzdržana.





Jedna od točaka dnevnog reda bilo je i poslovanje Eko-Murvice, koja je u 2017. godini poslovala pozitivno te sve radne jedinice pokazuju pozitivan trend. Gržac je kao jedini negativan aspekt izdvojio potraživanja koja se više nikada neće moći naplatiti te će im to stvarati financijske poteškoće i u budućnosti. Kao primjer dužnika je naveo firme koje su otišle u stečaj.



Odbijeno 15 amandmana


Klub vijećnika HNS-PGS imao je 16 amandmana, poput onih vezanih uz ulaganje u informatizaciju obrazovanja, uvođenje građanskog odgoja, ulaganja u kulturnu baštinu, gradnju gradskog bazena i lokalne sportske infrastrukture, projekt izgradnje parkirališta i garaže u Selcu itd. No, od svih tih amandmana samo je jedan djelomično prihvaćen, onaj vezan uz izradu dokumentacije i uređenju spomenika Vukovaru. Crnić je rekla da se 40.000 kuna može uložiti u novi program u Upravnom odjelu za investicije, prostorno uređenje i imovinu za izradu dokumentacije za spomen obilježje gradu Vukovaru.


Iako je odbijen 10. amandman o izdvajanju 2 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju uređenja Doma prosvjete u Selcu i radova na njemu, Crnić je istaknula da je to samo zbog toga što je za projekt uređenja i opremanja doma u Selcu izrađen glavni projekt opremanja s troškovnikom te je on postao dio dnevnog reda sjednice. Grad Crikvenica izdvojit će 5,3 milijuna kuna za projekt.


Prodana jedna vinjeta


Tijekom aktualnog sata postavljena su pitanja o tijeku turističke sezone, urednosti grada te rješavanju gužve u gradu. Davorka Vukelić Ljubobratović postavila je pitanje o broju prodanih vinjeta za buseve koji voze jednodnevne turiste te o stanju glavne gradske plaže na kojoj se ove godine ne naplaćuje ulaz.


Direktor Eko-Murvice Lovorko Gržac odgovorio je da je zasad prodana samo jedna vinjeta, ali očekuje da će ih do kraja sezone biti prodano više jer ima interesa. Što se tiče plaže, ona se održava najbolje što se može te, iako je u početku bilo primjedbi, Eko-Murvica je pokušala sve evidentirati i pravovremeno reagirati te pa u posljednje vrijeme nema nikakvih problema. Branko Kleković i Paulo Krmpotić napomenuli su da stanje vertikalnih puteva prema moru na određenim mjestima nije zadovoljavajuće.



Donesena je i odluka da se Nagrada Grada za životno djelo dodijeli crikveničkom liječniku dr. Marijanu Katunaru za iznimna postignuća i značajan doprinos na području zdravstva i humanitarne djelatnosti te razvoju i ugledu grada. Godišnje Nagrade Grada dodijelit će se Nikici Sečenu za postignuća i doprinos u području socijalne skrbi i humanitarne djelatnosti, tvrtki Saint Alliance d.o.o. za doprinos u području gospodarstva, Mirjani Klement za doprinos u području kulture te Robertu Juriničiću za značajan doprinos u područja sporta.



Kleković je kao primjer naveo put kod Thalassotherapije gdje ima raslinja i naslaga lišća koji su na privatnom posjedu. Gržac je odgovorio da je činjenica da je nered na privatnom posjedu manji problem te da bi Eko-Murvica riješila situaciju, no takvi problemi prvo se moraju prijaviti. Dogradonačelnica Crnić dodala je da se mjesni odbori moraju više aktivirati po tom pitanju jer je Grad već tražio da se dostave podaci o takvim nedostacima, na što određeni mjesni odbori nisu uopće reagirali. Nered i gužvu na cestama stvaraju i auti te dostavna vozila.


Mario Kružić smatra da je »pauk« počeo prekasno djelovati, a Bernard Vukoja da vozila dostave remete cirkulaciju prometa. Gržac je spomenuo da Eko-Murvica radi na tome da do idućeg ljeta ima svoj »pauk«, a Crnić je na primjedbu o dostavi rekla da, iako postoji zabrana dostave poslije 9 ujutro, mnogi se toga ne pridržavaju te se složila s Vukojom da bi mogli postaviti još znakova kako bi vozači bili informirani.