Poboljšati prevenciju

U Crikvenici i Novom saniraju štete od poplava i traže – uredite korita Dubračine i Suhe Ričine

Anto Ravlić

Ako bude elemenata, nakon popisa šteta zatražit će se proglašenje elementarne nepogode / Foto Anto RAVLIĆ

Ako bude elemenata, nakon popisa šteta zatražit će se proglašenje elementarne nepogode / Foto Anto RAVLIĆ

Tempo uređenja korita dviju problematičnih rijeka odnosno potoka je prespor, smatraju gradonačelnici Crikvenice i Novog Vinodolskog Damir Rukavina i Velimir Piškulić i najavljuju sastanke s predstavnicima Hrvatskih voda i HEP-a koji gospodari Tribaljskim jezerom



CRIKVENICA – Još uvijek se zbrajaju štete koje je poplava nanijela Crikvenici i Novom Vinodolskom. Čini se da su bujice više štete prouzročile u Crikvenici. Poplavljene su škola i sportska dvorana, više stambenih i poslovnih objekata, romsko naselje…


Reklo bi se, uobičajene mete poplava koje su prouzročile goleme količine kiše. Gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina obišao je poplavljene lokacije te je odlučeno da se potpiše šteta i da se, ukoliko bude elemenata, zatraži od Primorsko goranske županije proglašenje elementarne nepogode, što bi umnogome olakšalo proces isplate štete. Crikvenički gradonačelnik najavio je da će se odgovorni morati odlučnije pozabaviti uzrocima poplava.



Grad Crikvenica je započeo s evidentiranjem i utvrđivanjem šteta. Pozivaju se građani i pravne osobe na području Grada Crikvenice da dostave podatke o štetama na svojoj imovini. Prijava štete podnosi se stručnom povjerenstvu na propisanom obrascu. Sve štete bit će evidentirane kako bi se mogao procijeniti ukupan iznos. Poželjno je da se prikupe i dostave uz ispunjeni obrazac i svi dokazi koji su dostupni (fotografije, izjave, predračun i slično). Obrazac se nalazi na internetskoj stranici Grada Crikvenice ili se može podići na porti u Gradskoj upravi Grada Crikvenice, Kralja Tomislava 85, Crikvenica. Rok za podnošenje prijava je četvrtak.





– Jasno je da poplave uzrokuje neuređeno korito Dubračine. Ne možemo reći da se nije postupno uređivalo, no jasno je da tempom od 150 metara godišnje ne možemo biti zadovoljni. Koliko bi nam godina trebalo da uredimo korito? Nema vremena za čekanje, to je pokazala još jedna poplava. Imamo sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda i HEP-om koji gospodari Tribaljskim jezerom te ćemo tražiti žurno rješenje problema, rekao je crikvenički gradonačelnik Rukavina.


Slično se može čuti i od novljanskog gradonačelnika Velimira Piškulića.


– Uređujemo korito Suhe Ričine, no trebat ćemo pojačati tempo. Jasno je da se radi o ekstremnim padalinama, no tko nam kaže da se ovako nešto neće događati sve češće. Na kraju ćemo imati dva godišnja doba. Sušno i kišno. Kod velikih kiša, diže se more i vraća Suhu Ričinu. I voda izlazi kroz bunare kod trgovačkih centara. Moramo urediti i proširiti korito sve do starog mosta koji projektiramo za promet vozila. Imat ćemo sastanak s Hrvatskim vodama i nastojat ćemo požuriti uređenje korita, najavljuje gradonačelnik Piškulić dodajući da je poplava zahvatila i suhi dio marine, jer prostor još nije uređen.



U OŠ Zvonka Cara Crikvenica odvlaživači i klime su u punom pogonu. Voda je poplavila tri učionice. Klupe i ormari su na željeznim postoljima. Takva mjera zaštite poduzeta je prilikom prošlih poplava. U jednoj učionici su pločice, ali u druge dvije je linoleum. U školi planiraju kupiti svoju pumpu kako bi kod sljedećih poplava brže reagirali.



U Crikvenici i Novom zahvaljuju vatrogascima i djelatnicima Vodovoda Žrnovnica na trudu koji je umanjio štete i probleme.