Kamenolom

Turizam i buka građevinskih strojeva: Vinodolska općina uvodi ljetni moratorij na radove

Anto Ravlić

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

 I ranije su načelnik općine i turistička zajednica pokušavali ograničiti građevinske radove tijekom turističke sezone, no takve inicijative nisu prolazile na općinskom vijeću. Vjerujem da je sada, s novim sazivom, situacija drugačija. Točka o obustavi građevinskih radova tijekom ljeta naći će se na prvoj sljedećoj sjednici vijeća Vinodolske općine, kaže načelnik Karlić



GRIŽANE Prodajemo Vinodol kao dolinu mira, a gosti moraju trpiti buku s kamenoloma, tuže se vlasnici ruralne kuće u Grižanama u Vinodolskoj općini.


– Ulazimo u srpanj, dolaze nam gosti, a u kamenolomu koji je izgledom pravo ruglo se iskrcava materijal i drobi kamen. Buka teških strojeva tjera goste – tuže se iznajmljivači.


– Jedan on line komentar gostiju da nisu mogli spavati od buke s kamenoloma dovoljan je za negativnu percepciju čitave Vinodolske doline, upozoravaju iznajmljivači koji su intervenirali u Gradu Crikvenici i Ministarstvu zdravstva.


Dobra volja susjeda




Doznali su da se izašlo na teren, no bivši kamenolom koji se pretvorio u odlagalište na kojem građevini otpad melje u pijesak i dalje je tvornica buke. U Vinodolskoj općini problem se ne može riješiti jer je kamenolom na području Crikvenice. Na samoj granici dviju jedinica lokalne samouprave. Crikvenici koja ima ograničenje radova buka ne smeta, no smeta žiteljima i iznajmljivačima Vinodolske općine.


Kamenolom je samo jedan izvor buke. Zbog nepostojanja zabrane radova često turiste tjera buka građevinskih strojeva. Turizam često ovisi o dobroj volji susjeda.


Novi načelnik Vinodolske općine Marijan Karlić i kao dugogodišnji turistički djelatnik svjestan je problema.


– I ranije su načelnik općine i turistička zajednica pokušavali ograničiti građevinske radove tijekom turističke sezone, no takve inicijative nisu prolazile na općinskom vijeću. Vjerujem da je sada, s novim sazivom, situacija drugačija. Točka o obustavi građevinskih radova tijekom ljeta naći će se na prvoj sljedećoj sjednici vijeća Vinodolske općine. Svi znamo za turistički uzlet u našoj općini, znamo koliko su ljudi uložili u objekte i jasno je da nema smisla da nam dođe turist na odmor, a u susjedstvu tutnji bager. Vodit ćemo računa o našim građevinarima, ne želimo da budu zakinuti. Pomnim planiranjem omogućit ćemo da svi budu zadovoljni. Građevinari će raditi izvan sezone u službi turizma i povećanja kapaciteta i sigurno će imati posla. Proučit ćemo termine zabrane građevinskih radova u turističkim općinama u susjedstvu i na kontinentu i uskoro izaći s prijedlogom, objašnjava načelnik Karlić.


Gosti negoduju


Direktorica TZ-a Vinodolske općine Iris Bruketa Milić također smatra da je turizam neodrživ ukoliko se ne osigura mir gostima.


– Vinodolska se općina svojim smještajem u Vinodolskoj dolini, u zaleđu razvijenih turističkih gradova, Crikvenice i Novog Vinodolskog, opredijelila za razvoj ruralnog turizma, za koji ima izuzetno veliki potencijal, o čemu govori ubrzani rast takvog vida turizma i izuzetno veliki interes poduzetnika te stalno rastući broj realiziranih projekata ruralnog turizma. Prema statističkim podacima vidljivo je da postoje trendovi rasta u broju dolazaka i noćenja domaćih i stranih gostiju. Posljednjih se deset godina, odnosno kumulativno od 2007. – 2017. godine, broj dolazaka domaćih i stranih gostiju utrostručio, dok je broj noćenja porastao za čak 220 posto. Isto tako, zadnjih osam godina povećao se i broj privatnih iznajmljivača i turističkog smještaja.


U zadnjih nekoliko godina sve je više slučajeva da su gosti i iznajmljivači negodovali zbog buke s gradilišta u njihovoj blizini. S obzirom na to da se prezentiramo kao zelena dolina mira, tišine i opuštenog odmora, smatramo da je potrebno regulirati građevinske radove koji se za vrijeme turističke sezone izvode kontinuirano uz upotrebu građevinskih strojeva i građevinskih alata koji proizvode buku – smatra direktorica Bruketa Milić.