Ugovor

Tribaljskom vrtiću odobren novac: “Cvrčak i mrav” će dobiti novi objekt

Nataša Car

Radovi bi trebali početi kroz nekoliko mjeseci, a otvaranje novog vrtića očekuje se za otprilike godinu dana. Zahvaljujući dobivenih 4,2 milijuna kuna, vrtić od ponedjeljka uvodi i popodnevnu smjenu



TRIBALJ Na radost najmlađih, ali i njihovih roditelja, Dječjem vrtiću »Cvrčak i mrav« odobrena su sredstva za izgradnju novog objekta u Triblju te sredstva za uvođenje popodnevne smjene. Nakon uspješne aplikacije na mjeru 7.4.1. »Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo« Vinodolska općina je u srijedu s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisala ugovor za izgradnju novog dječjeg vrtića u Triblju. Projekt vrijedi 9,2 milijuna kuna, a Općini je potpisivanjem ugovora osigurana potpora u iznosu od 7,4 milijuna kuna. Pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Vinodolske općine Miljenko Šimić otkrio je kako će izgledati novi tribaljski vrtić.


– Izgradit će se dvije etaže, a cijeli objekt će imati tisuću »kvadrata« te će se urediti zelena površina, površina za igru i parkiralište – opisao je Šimić.


Objekt će biti izgrađen na lokaciji stare ambulante u Triblju koju im je darovala Primorsko-goranska županija, a kako bi se mogao realizirati projekt, Vinodolska općina kupila je dvije parcele uz ambulantu. Radovi bi ondje trebali početi kroz nekoliko mjeseci. Završetak radova i otvaranje novog vrtića očekuje se za otprilike godinu dana.


Veliki iskorak


Vrtić trenutačno pohađa 95 djece u tri vrtićke i dvije jasličke grupe, ima odjele u Triblju i u Bribiru, a uprava i kuhinja imaju prostor u Driveniku. Nakon završetka radova, odjel u Triblju, kuhinja i uprava bili bi objedinjeni u novom objektu, dok će odjel u Bribiru ostati.Načelnik Marijan Karlić također je izrazio zadovoljsto projektom, istaknuvši kvalitetnu suradnju s Primorsko-goranskom županijom te s Poduzetničkim centrom Vinodol koji je pomogao pripremiti projekt. Zaključio je da je ovo veliki iskorak za mjesto koje postaje sve atraktivnije mladim obiteljima.

Pored sredstava za izgradnju novog objekta, Dječji vrtić »Cvrčak i mrav« dobio je 4,2 miljuna kuna za uvođenje popodnevne smjene. Na radost roditelja koji zbog radnih obaveza imaju potrebu dijete ostaviti u vrtiću i u popodnevnim satima, »Cvrčak i mrav« će zahvaljujući programu »Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.« sada raditi do 21 sat. Sredstva su dodijelili Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Europski socijalni fond, a iznosom će se pokriti plaće zaposlenika, putni troškovi i oprema za vrtić.


Nova radna mjesta


»Cvrčak i mrav« tako sada broji ukupno 30 djelatnika, a uz voditeljicu projekta Sandru Dugonjić, dodatno je zaposleno sedam odgojiteljica, dvije pomoćnice i dvije spremačice. Jedna odgojiteljica bit će angažirana kao asistent za djecu s teškoćama u razvoju.Zaposlenici su već krenuli na obuku, a novo radno vrijeme vrtića starta od ponedjeljka. Radit će se od 6.15 do 21 sat, no djeca po zakonu u vrtiću ne mogu provesti više od 10 sati. Moguća je i rotacija smjene akoroditelji budu imali potrebu za tim.

Projektom koji traje 30 mjeseci obuhvaćena su oba odjela, u Triblju i u Bribiru. Službeni nositelj projekta je Dječji vrtić »Cvrčak i mrav«, partner na projektu je Vinodolska općina, a u njegovoj pripremi sudjelovao je Poduzetnički centar Vinodol.