Adria Advent Maraton

Trčalo staro i mlado, čak i psi

Ljiljana Hlača

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Trčalo se trasama dužine 42, 21 i pet kilometara, a uz natjecatelje iz Hrvatske i susjednih Slovenije, Italije i Mađarske, neki su zbog ove sportske priče potegli čak iz Kanade, Amerike, Australije, Kine i Afrike



CRIKVENICA – Kakav bi to bio crikvenički advent bez već tradicionalnog Adria Advent Maratona koji po deveti put organiziraju Jadran hoteli iz Crikvenice uz podršku Grada Crikvenice? Ah, zasigurno bi nešto nedostajalo – jer je sport nešto što se na rivijeri itekako cijeni i njeguje, pa i u vrijeme blagdanskog šušura.Tako se jučer, unatoč prohladnom vremenu, održalo još jedno izdanje spomenutog maratona koji je privukao čak 1.300 amatera i profesionalaca raznih dobnih skupina. U masovci je bilo – reklo bi se – i staro i mlado. Kao i prošlih godina, trčala se trasa maratona dužine 42 kilometra, zatim trasa polumaratona (21 km) te trasa za građane dužine 5 kilometara. Uz natjecatelje iz Hrvatske i susjednih zemalja – Slovenije, Italije i Mađarske, bilo je i onih koji su zbog ove adventske sportske priče potegli čak iz Kanade, Amerike, Australije, Kine i Afrike.


Turistička komponenta


Start je bio ispred Hotela International, a zatim su sudionici krenuli put Selca te natrag prema centru, pa onda put Dramlja, odnosno Kačjaka. Kako saznajemo od organizatora, riječ je o jedinom međunarodnom profesionalnom sportskom događaju na ovim područjima koje omogućuje natjecateljima da trče uz samu obalu.


– Cilj je promovirati sport, zdrav način života i trčanje kao oblik rekreacije i druženja, kaže nam Arijana Murn iz Jadran hotela. Naravno, tu je i turistička komponenta – privući strane posjetitelje u vrijeme adventa!


»Dog friendly« noć




Najbolji plasirani sportaši (prva tri mjesta) nagrađeni su novčanim nagradama te priznanjima u obliku amfora. Nakon dvije godine pauze, a u sklopu Adria Advent Maratona, na crikveničkom lukobranu jučer je održana i simpatična Utrka šapa, u kojoj se natjecalo dvadesetak pasa, u pratnji svojih vlasnika. Sve je organizirao Monty Dog Beach, dok su četveronošci morali otrčati stazu od nekih 1.500 metara. Organizatori nam kažu kako se kroz ovakve događaje Crikvenicu želi pozicionirati kao pet friendly destinaciju, ali i omogućiti vlasnicima ljubimaca i neke dodatne aktivnosti. One šapice koje su prve stigle na cilj osigurale su sebi i vlasniku, tri, dvije ili jednu »dog friendly« noć u Jadran hotelima. Organizatori zahvaljuju svim sudionicima i navijačima te za iduću godinu najavljuju još jedno spektakularno izdanje sve popularnijeg crikveničkog adventskog maratona.