Teške posljedice

Travanjske hladnoće: Mraz nanio milijunske štete vinogradima u Pavlomiru

Anto Ravlić

Najveće štete pretrpjela loza usred Novljanskog polja – Miroslav Palinkaš / Foto Anto RAVLIĆ

Najveće štete pretrpjela loza usred Novljanskog polja – Miroslav Palinkaš / Foto Anto RAVLIĆ

Temperatura se tijekom noći spustila na minus 2,4 stupnja te nanijela milijun kuna štete. Nepovratno je za ovu godinu stradalo 60 do 70 posto loze



NOVI VINODOLSKI – Kasnotravanjski mraz teško je oštetio vinograde Pavlomira. Temperatura se tijekom noći spustila na minus 2,4 stupnja te nanijela milijun kuna štete. Nepovratno je za ovu godinu stradalo 60 do 70 posto loze. Bolje je prošla loza koja se nalazi uz šumu, dok je najveće štete pretrpjela loza usred Novljanskog polja.


– Idemo spašavati što se može. S ovom štetom ne možemo preživjeti godinu. Zatražili smo pomoć i reagirali su odmah gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. Bez pomoći Grada i Županije ne znam kako ćemo dalje – objašnjava direktor Vinarije Pavlomir Miroslav Palinkaš koji je ove godine otvaranjem kušaonice i podruma posložio priču koju je gradio dva desetljeća.


– U 20 godina nije bilo ovakvog mraza i šteta – objašnjava Palinkaš čiji se vinogradi prostiru na tridesetak hektara.




Novljansko polje tek je dva kilometra od mora, no temperature su znatno niže od temperatura na obali.


Šteta je nanesena Vinariji Pavlomir, no indirektno i Novom Vinodolskom i Vinodolu jer su vinogradi koje su podigli prognani Vukovarci jedini ozbiljni vinogradi u regiji nazvanoj po vinu.