50. Ribarski tjedan

Tradicija kao atrakcija: Fešta u slavu ribarstva koje je nekoć hranilo Crikvenicu

Anto Ravlić

Panoramske vožnje brodovima, fešta od dagnji, mnoštvo ljudi i vatromet u ponoć obilježili su otvaranje manifestacije duge 50 godina, posvećene djelatnosti koja je nekad bila jamac razvoja, a danas je to tek tradicija na atraktivan način predstavljena turistima

CRIKVENICA  Svečano i radno, uz mnoštvo ljudi u centru grada, otvoren je 50. Ribarski tjedan u Crikvenici. Ribarstvo je nekad bilo jamac razvoja, a danas je tek tradicija koja se upakirala u mamac za turiste koji hrane Crikvenicu kao što su davno činili ribari. Ribe je nestalo, a od ostatka ostataka živi tek pokoji ribar. Živo je bilo i uoči otvaranja. Na brodovima Elizabeth, Primorka i Sfera isplovilo je oko 600 turista na jednosatnu panoramsku plovidbu s koje se mogla upoznati crikvenička večer iz morske perspektive.

U velikoj padeli na Maloj paladi pripremljeno je 180 kilograma dagnji. U prijevodu oko 550 porcija. Interesa je bilo jer se porcija mogla dobiti za 25 kuna. Dagnje su dobro išle i na Veloj paladi, a u dugom redu tražila se orada koja je stajala dvostruko više. Najviše su kvalitetnu ribu tražili Slovenci. Visoko na listi želja našla se i tuna.


Znakovita lokacija


Jedriličari su pak organizirali memorijalnu regatu u spomen na svoje stare prijatelje jedriličare Branimira Jurinčića i Marijana Pavletića.



Ribarski tjedan u Crikvenici nastavljen je feštom od tune i otvaranjem izložbe »Ribarski tjedan« polaznika likovne kolonije Crikvenički koloriti. Održan je i Festival čakavske besede. Danas je u 18 sati na rasporedu fešta od brancina. 





Manifestacija s polustoljetnim pečatom otvorena je u samom centru Crikvenice, na Trgu Stjepana Radića, odakle se isplovljavalo u Vinodolski kanal na ribu, ali i odakle se odlazilo do Argentine, SAD-a i Australije kada je riba izlovljena. Naravno, Crikveničani su i u dalekim zemljama ostali ribari. Da ribarska tradicija nije puka bajka, svjedoči podatak da su Crikveničani 1950. godine zaslužni za 30 posto ulova u Hrvatskoj. Poduzetnici Ivan i Josip Skomerža zaslužni su što se Crikvenica početkom 20. stoljeća mogla smatrati jednim od glavnih ribarskih mjesta na Jadranu.


Otvaranje jubilarnog Ribarskog tjedna uveličala je pomoćnica ministra turizma Snježana Brzica, a manifestaciju je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Lovorko Gržac. Svojim dolaskom Crikveničanima su podršku dali susjedi, gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić i načelnik Vinodolske općine Božidar Zubčić te viši savjetnik specijalist za poduzetništvo i ruralni razvoj Berislav Tulić u ime Primorsko-goranske županije.


Pogled s mora


Organizator Ribarskog tjedna je Turistička zajednica grada Crikvenice. Njena direktorica Marijana Biondić  poručila je da se razne manifestacije u Ribarskom tjednu organiziraju i kako bi se turiste upoznalo kako su naši stari živjeli.


U ponoć je Crikvenicu obasjao veliki vatromet, a uzvanici Ribarskog tjedna mogli su uživati u njemu u pogledu s broda… koji je krstario ispred grada do iza ponoći.Iako se i gosti i Crikveničani vesele Ribarskom tjednu, u njemu ima i sjete i žala za ljetom. Kao što kaže pjesma Jose Butorca koji je zapjevao na otvaranju: Uz pismu, ribu i vino još jedno leto pasiva.