Najveća proslava Martinja

Tisuću ljudi slavilo vino u Novom Vinodolskom

Anto Ravlić

U Domu kulture u Novom okupilo se oko tisuću ljubitelja i štovatelja vina / Foto A. RAVLIĆ

U Domu kulture u Novom okupilo se oko tisuću ljubitelja i štovatelja vina / Foto A. RAVLIĆ

Zašto smo mijenjali koncept proslave? Lani smo imali dvadesetak ljudi, a sada imamo tisuću, kaže tajnik Udruge prijatelja grožđa i vina Ružica Vinodola iz Novog Vinodolskog Velibor Topolovec



NOVI VINODOLSKI Dok je donedavno Martinje bilo rezervirano za krajeve ponešto udaljenije od mora, u posljednje vrijeme Martinje i običaji vezani uz Martinje spustili su se na more. Teško Hrvata i Mediteranca nagovoriti da prihvati novu veselicu ili feštu. Najveća proslava Martinja na Jadranu upriličena je u Novom Vinodolskom, tvrde Novljani. U Domu kulture u Novom okupilo se tisuću ljubitelja i štovatelja vina. Najviše je bilo Novljana, no hrlili su štovatelji i ljubitelji vina i dobre pjesme iz svih susjednih mjesta.


Novi Vinodolski prepoznat je na vinskoj karti po vinogradima Pavlomira koji su se raširili na 31 hektar Novljanskog polja. No, vino u Novom je više od dobre kapljice. Tradicija, povijest i razlog za okupljanje i druženje.



Pomladili udrugu


Maričić ističe da Novljani najviše vole žlahtinu, što je i razumljivo, obzirom da se radi o autohtonoj vrsti. U Novom se dosta pije graševina, chardonnay i pinot sivi.   Udruge posvećene vinu uglavnom su rezervirane za stariju populaciju, no u Novom se situacija mijenja.– Izuzetno nam je drago da smo pomladili udrugu. Kad kažem pomladili, mislim na ljude do 40 godina. Učlanili smo takvih 15 mladića tako da nema straha za prosjek godina i budućnost, objašnjava Maričić.




I bez obzira na privrženost vinu, Martinje dosad nije masovno okupljalo Novljane i njihove susjede. Godinama se pomalo lutalo u konceptu obilježavanja Martinja i privlačenja ljudi. I nije se moglo pohvaliti pretjeranim uspjehom. Ljubitelji vina okupili bi se u centru Novog, no masovnijeg odaziva nije bilo. Ove godine se promijenio koncept proslave.


– Zašto smo mijenjali koncept proslave? Pa zar nije jasno? Ništa bez ljudi. Lani smo imali dvadesetak ljudi, a sada imamo tisuću ljudi. Sve je jasno, objašnjava tajnik Udruge prijatelja grožđa i vina Ružica Vinodola iz Novog Vinodolskog Velibor Topolovec.


Očito se dokazalo da uz vino treba ponuditi dodatne sadržaje. Klapa Rišpet bila je dobitna kombinacija uz vino. Atmosferu su upotpunili grupa Trend i opatijske mažoretkinje.Gosti su dočekivani već ispred Doma kulture. Ulaz od 20 kuna jamčio je čašu kojom se moglo šetati od stola do stola domaćih vinara i kušati ovogodišnja mlada vina. Nakon zagrijavanja uz vino i glazbu, krstilo se vino.

Sve se odvijalo pod upravom Udruge prijatelja grožđa i vina Ružica Vinodola, na čelu s predsjednikom Željkom Šostarićem, koja je organizirala proslavu Martinja. Udruga slavi vino već devet godina. Broji 53 člana, među njima i 20 vinara, od čega 16 novljanskih, tri crikvenička i jedan tribaljski. U udruzi su zadovoljni vinskom godinom.


– Godina je za vinare i vino super. Imali smo sunčanu godinu, vino ima puno sladora, kaže dugogodišnji i donedavni tajnik Udruge Miroslav Maričić dodajući da se za Martinje već pije mlado vino, što nije pravilo.