Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. listopada 2019.
Mesopust

Sve je otišlo u dim u Novom Vinodolskom: 'Nit' je naš, nit' je vaš, nosi ga, vraže, kamo znaš!'

Foto: Franjo Deranja
Foto: Franjo Deranja
Autor:
Objavljeno: 2. ožujak 2017. u 21:37 2017-03-02T21:37:35+01:00

NOVI VINODOLSKI U smijehu, šali i »suzama« Novljani su velikom »pogrebnom« povorkom u kojoj je bilo više od tisuću ljudi, ispratili svojeg Mesopusta do obale u gradskoj luci. Slama kojom je bilo ispunjeno njegovo donje rublje, »tuta«, a na čemu se tri protekla dana kočoperilo odijelo i polucilindar, ispražnjeni su vještim rukama mladih Novljana koji su u ovoj prigodi bili »PI-CI-MOR-TI« a onda je slama planula u veliki dim što je ovaj put otišao prema moru. Bit će, kažu, ribe. Kako će se do mesa, drugo je pitanje, ali narod je uvijek bio strpljiv i – mukotrpan, također kažu.

Uz zvukove preporodne budnice »Još Hrvatska ni propala dok mi živimo«, koju »tuku« novljanski mladići okupljeni u mesopustarsku družinu, »tužnim slovom« krivcu za sve nedaće obratio se autor ovogodišnjeg »žitka« Bojan Zoričić.
Nit' je naš, nit' je vaš, nosi ga, vraže, kamo znaš! I – bil je, ni ga, opet će prit! – stihovi su i povici kojim završava novljanski narodni mesopusni običaj što je već sedmu godinu zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. Sve ono loše otišlo je i ovaj put u dim iz kojeg će se za godinu dana opet pojaviti najmanje tri stoljeća stari narodni običaj.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.