Hotel Omorika

Summit mladih u Crikvenici: ‘Mladi, uključite se u politiku’

Anto Ravlić

Iznimno je važno da se mladi uključe u politiku kako bi na nju mogli sami utjecati, stav je Koordinacije gradskih savjeta mladih



CRIKVENICA Koordinacija gradskih savjeta mladih Republike Hrvatske u suradnji sa Savjetom mladih grada Crikvenice organizirala je konferenciju »Važnost uključivanja mladih u politiku« u Hotelu Omorika. Gosti predavači bili su Maja Grubišin, pomoćnica ministra pravosuđa (MOST), Dragan Vulin, zamjenik župana Osječko-baranjske županije (HDSSB), Ivona Milinović, asistentica u uredu zastupnika u Europskom parlamentu (HDZ) i Nenad Livun, predsjednik Foruma mladih SDP Hrvatska (SDP).


Svi zainteresirani mogli su iz prve ruke čuti od mladih i perspektivnih gostiju predavača o tome kako su oni svojim trudom i radom stekli dosadašnje iskustvo te njihove poglede na važnost uključivanja mladih u politiku. Grubišin je podijelila svoje impresije rada u Ministarstvu pravosuđa, naglasila je da je prilično zadovoljna, posebno kada vidi rezultate rada na pojedinim reformama i rekla da se iskreno nada da se politika napokon neće više miješati u struku.


Vulin je na tom tragu istaknuo kako se važno uključivati u politiku, ali da prije svega svi moraju aktivno raditi i ulagati sami u sebe, jer jedino neovisni pojedinci mogu mijenjati politiku pa čak i onu negativnu stigmu o političarima.




Milinović je iznijela svoja iskustva u radu u uredu zastupnika u EU parlamentu Davora Ive Stiera, novoizabranog ministra europskih i vanjskih poslova. Posebno je istaknula odnos unutar Europskog parlamenta gdje je tendencija rad za zajednički interes vlastite zemlje, gdje nijedna politička opcija sama nema većinu te je stoga nužno raditi na postizanju kompromisa, što se nada da će se promjenom vlasti reflektirati i na Hrvatsku te Hrvatski sabor.


Livun je pak istaknuo da je njegovo iskustvo u Hrvatskom saboru bilo negativno, ali da je tako vidio u kojem smjeru ne želi ići. Iako je kratko bio zastupnik, vrlo brzo je odustao od same pomisli da se u nekoj bliskoj budućnosti kandidira, jer tu ne vidi da može dati svoj doprinos, barem ne u takvoj atmosferi.


Svi predavači složili su se oko jednoga – da samim rođenjem svi postaju dijelom politike, htjeli to ili ne te da je iznimno važno uključivati se u nju kako bi dolazilo do promjena bitnih za mlade. Naglasili su i kako je važno poticati mlade da izlaze na izbore da bi sami mijenjali stvari, te da je potrebno pravovremeno preispitivati sebe i opredjeliti se za političku opciju prema vlastitim uvjerenjima, a ne prema »obiteljskoj opredjeljenosti«.


Potom je mikrofon preseljen u publiku koja je postavljala razna pitanja, a članovi savjeta mladih iskoristili su priliku za davanje korisnih savjeta – kako se umrežiti, udružiti snage te uspješno zalagati za promjene i rješavanje problema koje muče mlade ljude u današnje vrijeme.