Pomorsko dobro

Sukob koncesionara i kupača u Crikvenici: Radi se o stotinama tisuća kuna. Naravno da želim zaraditi

Anto Ravlić

Tko je prvi, ležaljka ili ručnik, muči i sve na crikveničko-vinodolskoj rivijeri / arhiva NL

Tko je prvi, ležaljka ili ručnik, muči i sve na crikveničko-vinodolskoj rivijeri / arhiva NL

Sukob se vrti oko ležaljki i suncobrana, a glavno pitanje je mogu li kupači staviti ručnike na prostor koji je pokriven ležaljkama i suncobranima za iznajmljivanje.



Svakog ljeta, kao po pravilu, dođe do sukoba između koncesionara plaža i nositelja koncesijskih odobrenja s jedne strane i kupača s druge oko korištenja plaža. Sukob se vrti oko ležaljki i suncobrana, a glavno pitanje je mogu li kupači staviti svoje ručnike na prostor koji je pokriven ležaljkama i suncobranima za iznajmljivanje.


Tko je u pravu? Odgovor smo potražili u Primorsko-goranskoj županiji, točnije nadležnom Upravnom odjelu za pomorsko dobro, promet i veze.


– Osnovna razlika između koncesije i koncesijskog odobrenja je što se koncesije daju za površinu na kojoj se obavljaju djelatnosti od strane koncesionara sukladno ugovorenim pravilima, a koncesijska odobrenja se daju samo za djelatnosti, bez obveza vezano za područje u smislu održavanja, uređenja, izgradnje i slično – objašnjava pročelnica Odjela Nada Milošević dodajući da se u svakom slučaju radi o javnoj upotrebi pomorskog dobra. Kada se radi o koncesiji, koncesionar ima pravo postaviti sredstva za obavljanje djelatnosti na plaži kako je to predviđeno idejnim rješenjem ili idejnim projektom, ako se radi o koncesiji s pravom građenja.





Na području Crikvenice i Novog Vinodolskog u koncesiji su plaže: Gradsko kupalište Crikvenica kao koncesija s naplatom ulaza, zatim plaža Kačjak, plaža Omorika, plaža Kaštel, plaža Podvorska 1 i 2, olaža Rokan Selce te na području Novog Vinodolskog plaža AC Klenovica.


Na području Grada Crikvenice Planom upravljanja pomorskim dobrom predviđeno je 29 plaža na kojima se izdaju koncesijska odobrenja za više vrsta djelatnosti. Neke od tih plaža su dodatno podijeljene na više mikrolokacija, kao što su plaža Balustrada 1, 2 i 3, zatim plaža Mediteran 1, 2 i 3, a na kojima su odobrenja izdana različitim nositeljima koncesijskih odobrenja.


Na području Grada Novi Vinodolski u režimu koncesijskog odobrenja nalazi se 11 plaža i to u Novom Vinodolskom: plaža Zagori, Bribirska obala, glavna gradska plaža Lišanj, plaža duž Šetnice dr. Franje Tuđmana, plaža Podlopar i olaža Grabrova.


U Povilama su to plaža Mala Draga, plaža Brajda i plaža Puntica. I još plaža Smokvica


I plaža Sibinj.



»Privremeno« pravilo


Kada se radi o sredstvima koja se postavljaju na pomorsko dobro putem koncesijskog odobrenja, pitanje treba postaviti gradonačelnicima ili načelnicima koji donose godišnje planove upravljanja na nivou grada/općine, a koji mogu propisati da se ležaljke ili drugi objekti koji se iznajmljuju ne mogu postavljati prije nego što kupac plati uslugu, recimo ležaljku, ali tu se postavlja pitanje gdje će nositelj odobrenja postaviti ležaljku ako u to vrijeme nema mjesta na plaži već je sve zauzeto ručnicima, a on plaća naknadu za tu mikro lokaciju lokalnoj samoupravi. Još jedna razlika vezano za koncesije i koncesijska odobrenja. Za dodjelu koncesije je ovlaštena Županija putem Županijske skupštine koja donosi odluku o davanju koncesije nakon vrlo složene procedure pripreme, provedbe javnog natječaja, odabira i završava ugovorom o koncesiji čija provedba se posebno prati.


Koncesijska odobrenja daju Vijeća za koncesijska odobrenja na način da temeljem Plana za upravljanje pomorskim dobrom za pojedinu godinu, a koji donosi načelnik/gradonačelnik, daju odobrenja po principu »prvi u vremenu« odnosno po vremenskom redoslijedu podnijetih prijava računajući od dana stupanja na snagu označenog Plana.


– Odobrenja su početno bila zamišljena kao prijelazno rješenje, ali su na neki način postalo pravilo – objašnjava pročelnica Milošević.


Dvije strane


U pravilu sukobi eskaliraju kad se tema eksploatira u medijima.


Što kažu koncesionari? Tvrde da nema problema na plažama s obiljem prostora. Do ekscesa dolazi na plažama koje »oduvijek« koristi domicilno stanovništvo i vikendaši.


– Došla je gospođa, pomaknula ležaljke i stavila svoj ručnik. Upozorio sam ih da to ne mogu raditi, da se premjeste na drugi dio plaže. Počela je protestirati i prijetiti. Tražila je da joj pokažem ploču gdje piše da imam koncesiju. Kad sam to pokazao, tražila je papire. Kad sam pokazao papire, šutnula je ležaljku i prijetila odvjetnikom – priča koncesionar iz Novog Vinodolskog i objašnjava da je puno uložio u plažu.


– Radi se o stotinama tisuća kuna. I normalno je da želim zaraditi. Nisam ja odlučio da plaža ide u koncesiju, ja sam se samo javio. Živim od plaže. Ima prostora sa strane na kojima se može kupati – ističe koncesionar. Sasvim drugačiju priču nude kupači.


– Prijete ljudima s djecom koja dođu na plažu, bacaju ručnike. Godinama se kupamo na plaži, a sad nas tjeraju u kut, na najgori dio plaže. Osim toga, svake godine je sve više suncobrana i ležaljki. Kontrolira li to netko uopće? I pitanje je gdje će se običan svijet kupati. Plaže i more ostat će rezervirani za bogate – tuže se kupači.