Carbage run

Sudionici neobičnog rellyja predahnuli u Selcu: Auto s 400 patkica atrakcija

Nataša Car



SELCE Osim pjesme i plesa na Polači, tijekom prve večeri Sretnog Selca brojnu publiku privukao je nesvakidašnji prizor na plaži ispod restorana Millenium – parkirani žuti auto okićen s 400 gumenih patkica. Stanovnici su tijekom cijelog dana na cesti mogli susresti neobično ukrašena vozila nizozemskih registracija, dio tzv. Carbage runa.


Jos Hotting, vozač ovog automobila, peti put sudjeluje u Carbage runu, tijekom kojeg 500 automobila prijeđe oko 3.000 kilometara u pet dana. Nijedan automobil ne smije koštati više od 500 eura te je auto morao biti proizveden najkasnije 1998. godine, noviji nisu dopušteni. Tijekom ovog rallyja sudionici na razne načine skupljaju bodove u natjecanju za novčanu nagradu. Brzina vožnje i vrijeme u kojem stignu na određenu lokaciju ne igraju nikakvu ulogu. S druge strane, dobar makeover može puno pomoći. Svatko je zadužen za ukrašavanje svog limenog ljubimca, a cilj je da bude što originalniji i privlači što više pažnje. Ideja za patkice rodila se tijekom druženja s prijateljima uz pivo, kaže Jos. Osim patkica, njegov »Team Duck« na autu ima rotirke i LED svjetla. Od ostalih automobila Jos je vidio jednog obljepljenog plišanim igračkama, jednog prerušenog u parnu lokomotivu te jedan kompletno uređen u stilu animiranog filma Frozen.


Iako nisu planirali stati u Selcu, dečki su ogladnili te im je jedan njemački turist preporučio selački restoran. Nakon večere krenuli su za Istru gdje će provesti još jednu noć te nakon toga kreću natrag u Nizozemsku. Ruta Carbage runa ovo je ljeto prolazila kroz ukupno devet zemalja, između ostalih i Sloveniju, Hrvatsku te Bosnu i Hercegovinu.