Na izbor

“Sto događanja”: Bogat blagdanski program u Crikvenici, Novom i Senju

Anto Ravlić



CRIKVENICA/NOVI VINODOLSKI/SENJ Do prije nekoliko godina po zabavu se u prosincu moglo tek u kafiće. Ili do Rijeke ili Zagreba. Posljednjih nekoliko godina sadržaja je u Crikvenici, Novom Vinodolskom i Senju toliko da će čovjek više ne zna što odabrati. 


Paljenjem božićne iluminacije te nastupom Nene Belana i Fiumensa u subotu starta treće izdanje manifestacije Advent u Crikvenici.


Škola klizanja


Glavna zvijezda ovogodišnjeg prosinca u Crikvenici bit će klizalište na plaži kod Adventskog parka nazvano Ledena morska bajka. Klizanje će biti za sve posjetitelje besplatno, a najam klizaljki stajat će simboličnih deset kuna. Otvorit će se i škola klizanja. Uvod u Advent je i nedjeljno šesto izdanje Adria Advent Maratona koji će privući tisuću sportaša i od novina donijeti utrku s kućnim ljubimcima. Crikvenica će ponuditi sajmove, radionice, kulinarska događanja, koncerte, vožnju vlakićem, plovidbu brodom. Dočekat će se Sveti Nikola i Djed Božićnjak. Dalje ide i lani jako dobro prihvaćena Palačinkada. Dok Novljani dočekuju novu u podne na Silvestrovo, Crikveničani dočekuju Staru godinu 30. prosinca navečer. Na Trgu Stjepana Radića nastupit će Hladno pivo, a predgrupa je Trend. Dan završava ponoćnim vatrometom.


Zdravica u podne




Novi Vinodolski je prepoznatljiv po Zdravici u podne kojom se na Silvestrovo u podne ispraća stara godina. Mali Novi Vinodolski u centru okupi posjetitelja koliko ima i stanovnika. Nekoliko tisuća ljudi se zabavlja od jutra do poslijepodnevnih sati. Tako će biti i ove godine, na sedmom izdanju manifestacije. Novogodišnji paket po cijeni od 30 kuna za Zdravicu uključuje lovački gulaš, suvenir šalicu i kuhano vino u neograničenim količinama. Lani je Novi ambicioznije krenuo s predbožićnim događanjima. Ove godine je program također bogat. Program se otvara već prekosutra (petak) kada se otvara Sajam božićnih i novogodišnjih proizvoda na Trgu Ivana Mažuranića koji će kontinuirano ostati otvoren od 8-13 sati gotovo do Badnjaka. Prvo veliko događanje je zakazano točno za Svetog Nikolu, za 6. prosinac, kada se otvara dječjeg igrališta na Obali Petra Krešimira IV odnosno na Bribirskoj obali povodom Sv. Nikole. Smotra klapa održat će se 10. prosinca u Domu kulture. Niz je događanja u kojima će glavnu ulogu imati najmlađi Novljani.


Božićni vlakić


Od 22. do 23. prosinca program će se odvijati svakodnevno od 17-22 sata. Vozit će božićni vlakić, u Novi stiže face painting i Dječji zimski grad. Žive jaslice bit će otvorene od 18-20 sati. Druženje s Djedom Božićnjakom predviđeno je od 17-19 sati. Gastro kutak protegnut će se od 17-22 sata. Originalan je program u kojem će glavne zvijezde biti Novljani koji su ove godine proslavili 70., 80. odnosno 90. rođendan. Svi programi u sklopu Božićnog Novog odvijaju se na Trgu Vinodolskog zakona. Vinodolska općina ponudit će tradicionalni Božić va Bribiri, a kompletan raspored definirat će se sutra.