Danas zbor građana

Stanovnici Drivenika nezadovoljni novim sustavom odvajanja otpada

Nataša Car

Računi za prikupljanje otpada uvećani su nekoliko puta, što je mnoge mještane neugodno iznenadilo, s obzirom na to da nisu dobili nikakvu prethodnu obavijest o promjeni cijene niti obavijest o načinu obračuna nove cijene – kaže predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Drivenik Marin Klarić



BRIBIR Vinodolska općina je sukladno zakonskoj obvezi donijela Odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješnog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada, a pružanje te usluge preuzelo je KTD Ivanj. Promjenama se trebala postići veća razina čistoće i urednosti u općini, no ako se pita mještane, to još nije postignuto. Nisu dobili ni pravovremene informacije o podizanju cijene, kao ni obrazloženje. Kako bi mještani napokon dobili odgovore, Mjesni odbor Drivenik večeras u 19 sati u Domu kulture Drivenik organizira zbor građana.


Ove godine na području Vinodolske općine počeo je funkcionirati novi sustav gospodarenja otpadom koji je donio dosta promjena stanovnicima općine jer se izmijenio način odlaganja i prikupljanja otpada. Svako domaćinstvo dobiva čipiranu kantu, a u naseljima gdje vozilo KTD-a Ivanj ne može pristupiti svakom kućanstvu postavlja se zajednički spremnik koji će biti pod ključem. Najmanja kanta je veličine 60 litara, a najveća 240, a veličina koju svako kućanstvo dobije ovisi o kvadraturi, broju ukućana i bavljenju turističkom djelatnošću.


Veći troškovi


Najmanji iznos obvezne minimalne javne usluge koju plaćaju oni mještani koji imaju najmanju kantu od 60 litara iznosit će 50,85 kuna. Na to se dodaju troškovi predane količine otpada, odnosno zbrinjavanje otpada na ŽGCO Marišćina, koje košta 470 kuna po toni. Ti troškovi će se uvesti tek nakon završene implementacije sustava koja se očekuje početkom sljedeće godine. U obveznoj minimalnoj javnoj usluzi koju stanovnici već plaćaju sadržani su troškovi poput rada i održavanja pretovarne stanice, nabavka spremnika, vreća za odvojeno prikupljanje otpada i kompostera te odvoza glomaznog otpada.




S obzirom na to da su spremnici, vreće za odvojeno prikupljanje otpada, komposteri i odvoz glomaznog otpada uključeni u ovaj fiksni iznos, stanovnici ne plaćaju dodatne troškove za korištenje tih usluga. Na ovaj način želi se potaknuti mještane prvenstveno na odvajanje korisnog otpada, poput papira, plastike, stakla, sitnih metala i biorazgradivog kuhinjskog otpada. Cilj je zaštita okoliša i izbjegavanje penala od strane EU-a kojem se Hrvatska obvezala do 2020. godine povećati količinu reciklabilnog otpada na 50%. KTD Ivanj također ispred kuće ili na najbližoj lokaciji preuzima do 4 kubika glomaznog otpada po kućanstvu godišnje.


Implementacija ovakvog sustava nije jednostavna. Može se očekivati da nova povećana cijena odvoza miješanog komunalnog otpada izazove nezadovoljstvo mještana, a izgleda da je izostalo i adekvatno informiranje stanovništva.


– Mještanima Vinodolske općine pristigli su računi za prikupljanje komunalnog otpada uvećani nekoliko puta, što je mnoge mještane neugodno iznenadilo, s obzirom na to da nisu dobili nikakvu prethodnu obavijest o promjeni cijene prikupljanja otpada niti obavijest o načinu obračuna nove cijene prikupljanja otpada – kaže predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Drivenik Marin Klarić.


Pritužbe i peticija


Ubrzo su stigle pritužbe i peticija koju je inicirala Branka Plišić, a potpisalo 35 Driveničana. Zbog ovoga je Mjesni odbor Drivenik odlučio sazvati zbor građana kako bi mještani dobili odgovore na mnoga pitanja. Osim nedovoljne informiranosti stanovništa, izostala je i kvaliteta usluge.


– Svjesni smo da je povećanje cijene prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada na području Vinodolske općine neminovno budući da povećanjem kvalitete usluge mora porasti i cijena same usluge, no ono zbog čega su mještani ogorčeni je činjenica da je cijena prikupljanja otpada porasla, a usluga je ostala na istoj razini – objašnjava Klarić. Prema njegovim riječima, mještani još nisu dobili spremnike i vreće za razvrstavanje reciklabilnog otpada.


– Dakle, cijena usluge prikupljanja komunalnog otpada povećana je iako nisu osigurani svi uvjeti za pravilno prikupljanje i zbrinjavanje otpada sukladno cijeni koju bi mještani trebali platiti. Uzevši u obzir trenutnu situaciju, MO Drivenik smatra da bi povećanje cijene prikupljanja otpada trebalo odgoditi dok se ne osiguraju svi uvjeti za pravilno prikupljanje i zbrinjavanje otpada, odnosno dok se ne osigura kvaliteta usluge koju žitelji Vinodola zaslužuju i koju zapravo ovim povećanim računima već i plaćaju – zaključuje Klarić.


Predstavnici Općine i KTD Ivanj dolaze pred građane 


KTD Ivanj i Vinodolska općina nisu nam odgovorili kad smo zatražili njihovu reakciju, no predstavnici komunalnog društva i Općine trebali bi biti prisutni na večerašnjem zboru građana.


– Nadamo se da će Vinodolska općina kao i Komunalno trgovačko društvo Ivanj imati razumijevanja i biti dovoljno susretljivi prema žiteljima Vinodolske općine kako bi se ova situacija oko povećanja cijene prikupljanja komunalnog otpada što prije riješila na obostrano zadovoljstvo – naglasio je Klarić.