Glavna tema lučica Pazdehova

Stanovnici Dramlja protiv stihijskog nasipavanja mora

Marinko Glavan

Plato ispred ribarskih kućica i toša nasipavanjem bi se povećao za oko tisuću kvadrata.Mještani odbili bjanko podršku



DRAMALJ  Stanovnici Dramlja od gradonačelnika Crikvenice Damira Rukavine, njegovih suradnika i predstavnika Vijeća mjesnog odbora Dramalj zatražili su na skupu građana cjelovito arhitektonsko-urbanističko rješenje obalnog pojasa u tom mjestu, zajedno s pripadajućim lukama.


   Ujedno su se, dobrim dijelom, usprotivili parcijalnim prijedlozima rješenja koje je na skupu predstavio predsjednik Vijeća mjesnog odbora Ivan Pavlić, posebice u slučaju nasipavanja mora u zapadnom dijelu današnje lučice Pazdehova, čime bi plato ispred ribarskih kućica i toša, koji je zaštićen kao kulturna baština bio povećan za oko tisuću kvadratnih metara.


Pavlić je najavio kako bi plato služio u razne svrhe, prvenstveno za kulturne i zabavne manifestacije, te da bi se nasipavanjem povećao i broj vezova, no mještani su odbili dati bjanko podršku, tražeći da se prethodno izradi stručni projekt koji bi obradio sve aspekte takvog zahvata, u prvom redu utjecaj mora i valova na postojeće vezove unutar lučice u njenom sadašnjem obliku.



Sastanku je prisustvovao i predstavnik Županijske lučke uprave Crikvenica Mario Ružić, koji je okupljenima objasnio kako je ŽLU tražio proširenje svojih ovlasti na zapadni dio uvale Pazdehova, ali i odbio izjašnjavati se o iznesenom prijedlogu nasipavanja.    – O tome, kao i produljenju lukobrana i ostalim aspektima uređenja svoje treba reći struka kroz projekt. Prije toga ne možemo i ne želimo o tome govoriti, rekao je Ružić.


Posebno protivljenje izrazili su članovi Športskog ribolovnog društva Lovrata koji su predložili raspisivanje arhitektonsko-urbanističkog natječaja koji bi obuhvatio uređenje čitavog obalnog pojasa, a ukazali su i na to da je idejno rješenje za uređenje lučice već bilo prihvaćeno 2008. godine.


   – Neodgovorno je i skupo svakih nekoliko godina mijenjati planove. Nasipavanje i betonizacija obale možda je i potrebna, ali to treba utvrditi struka, te nakon toga treba provesti javnu raspravu, upozorio je gradonačelnika jedan od članova ŠRD Lovrata.


   Rukavina je odgovorio kako izneseni prijedlog nije projekt, te da će projekt tek izraditi struka, a o svemu će, u konačnici, odlučivati stanovnici.


   – No, da bi radili projekt, prethodno je potrebno izmijeniti prostorne planove u tom dijelu, tako naprosto ide procedura, rekao je Rukavina.


   Na skupu se raspravljalo i o proširenju luke Omorika, koja bi trebala dobiti oko stotinu novih vezova, a ostatak rasprave uglavnom je protekao u izlaganjima planova vezanih uz izgradnju komunalne infrastrukture, pri čemu je središnji projekt izgradnje kanalizacijskog sustava s biološkim pročišćivačem, za čiju je projektnu pripremu Grad osigurao 12 milijuna kuna, većim dijelom iz fondova EU.


   – Projektiranje mora biti gotovo do sredine 2016. godine, nakon čega kreće izgradnja, za koju ćemo također većinu sredstava osigurati iz fondova Europske unije, najavio je Rukavina.