Treća opcija

Sonja Polonijo bacila rukavicu Damiru Rukavini i Ani Car

Anto Ravlić

Nezavisna lista koju vodi dugogodišnja direktorica Murvice ima potporu već postojećih nezavisnih lista koje su predvodili Igor Posarić i Ivan Pavlić. Pavlić će biti i kandidat za zamjenika, uz Vesnu Matejčić, a u utrku će pod sloganom »Budućnost biraj, ne kalkuliraj«



CRIKVENICA Lokalni izbori u Crikvenici neće ostati utrka u dvoje. U igru je ušla nezavisna lista koju vodi dugogodišnja direktorica Murvice Sonja Polonijo, uz potporu već postojećih nezavisnih lista koje su predvodili Ivan Pavlić i Igor Posarić. Treća opcija će i u utrku za gradonačelnika, odnosno gradonačelnicu. Kandidatkinja je Sonja Polonijo, a zamjenici Vlasta Matejčić i Ivan Pavlić. U utrku će sa sloganom: Budućnost biraj, ne kalkuliraj!


Sonja Polonijo radi kao savjetnica za razvoj u Eko-Murvici. Savjetnica je za zaštitu okoliša Udruge stanara Hrvatske i Udruge gradova Hrvatske, članica Vijeća Udruženja komunalnog gospodarstva Republike Hrvatske, članica Povjerenstva za Uredbu o komunalnom otpadu pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Na samostalan put u politici se odlučila nakon što se koncepcijski razišla s aktualnim nositeljima vlasti.


Ni blizu najboljima 


– Grad mora biti ugodan svojim stanovnicima, pa će i turisti biti zadovoljni. Usprkos velikim ulaganjima i Jadrana i grada Crikvenice nismo ni blizu najboljima po poduzetničkim ulaganjima po glavi stanovnika, odnosno Malom Lošinju, Poreču, Opatiji i Rovinju, što ukazuje da investitorima nismo dovoljno zanimljivi i da nešto trebamo promijeniti – ističe kandidatkinja Polonijo.




Kad je riječ o prioritetima, u prvi plan dolazi zakonski obvezna gradnja komunalne infrastrukture. Polonijo upozorava da na području Grada Crikvenice ima tek šest slobodnih grobnih mjesta. Kandidatkinja podsjeća da je nužno urediti reciklažno dvorište, sortirnica i kompostana. U suprotnom, penale će kroz račune plaćati građani. Polonijo će inzistirati na uređenju obale u svim mjestima, uređenju pred i posezonski zanimljivih turističkih sadržaja. Primjerice, sustav šetnica treba međusobno povezati i oplemeniti sadržajima, urediti izletište uz Dubračinu, preko Turističke zajednice stvoriti novi turistički proizvod. Nezavisna lista želi za parkiranje i promet donijeti cjelovito rješavanje, a stručno i financijski pomoći poduzetnicima, osobito onima koji posluju cijele godine.


– Stalan rad na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, izradi projekata i dobivanju dozvola temeljni su preduvjet za kandidiranje projekata na sufinanciranje EU fondovima – uspješni gradovi i općine tako rade kako građani ne bi svojim novcem plaćali gradnju i održavanje velikih projekata – ističe Polonijo. Kandidatkinja Polonijo je bacila rukavicu aktualnom gradonačelniku Rukavini i kandidatkinji Ani Car.


Sučeljavanje 


– Iz razloga odgovornosti prema biračima pozivam i protukandidate da zajedno, makar na nivou tribine u gradskoj vijećnici, organiziramo sučeljavanje i dozvolimo građanima da pitaju, čuju argumente i donesu najbolju odluku koja će odrediti budućnost njih i njihove djece, kazala je Sonja Polonijo.


Igor Posarić naglašava da su nezavisne liste jako bitne za kvalitetan rad gradskog vijeća i politički život grada. Nezavisni ističu da je njihova prednost da ne robuju stranačkoj stezi i stranačkim raspodjelama i kalkulacijama. Vlasta Matejčić je istaknula da na prvom mjestu moraju biti građani, da su prioritet njihove potrebe, a ne skupi koncerti na maškarama. Polonijo se založila da se maškare presele iz sportske dvorane. Ivan Pavlić inzistira na ravnomjernom razvoju svih naselja i približavanju gradske uprave građanima u rješavanju problema. Pavlić podvlači uređenje morske obale, a u sklopu toga izgradnju zapadnog lukobrana, luke Črni mol i luke Omorika.


– Izuzetno sam zadovoljan što su se povezale dvije nezavisne gradske liste, koje su do sada imale predstavnike u gradskom vijeću, naglasio je Pavlić.


Novoformirana nezavisna lista je dosad imala dva vijećnika, a na izborima očekuju i korak više. Najavljuju i rotaciju vijećnika na polovici mandata.