Na lokaciji iznad Novog

Snimanje filma o indijanskom poglavici: Winnetouovo selo ostaje na Pletenom?

Anto Ravlić

Ekipe stižu 3. kolovoza, a film će se snimati od 26. kolovoza do 8. rujna. Novljanima je vrlo zanimljiva mogućnost da selo ostane zauvijek petnaestak kilometara od grada



NOVI VINODOLSKI Dva tjedna film o globalno poznatom apačkom poglavici Winnetouu snimat će se na području Novog Vinodolskog. Ekipe stižu već 3. kolovoza, a film će se snimati od 26. kolovoza do 8. rujna. U dva tjedna gotovo pustu visoravan Pleteno, između Breza i Batera, krasit će indijansko selo. Pleteno se nalazi na trasi ceste Novi Vinodolski – Ogulin.


Novljanima je vrlo zanimljiva mogućnost da selo ostane zauvijek petnaestak kilometara od njihova grada. Poznato je da je saga o apačkom poglavici turistička atrakcija. Četiri desetljeća nakon prvog serijala, Hrvatsku ciljano godišnje posjeti oko tri tisuće turista isključivo zbog lokacija na kojima je serijal sniman šezdesetih godina. Podsjetimo, snimalo se u Paklenica, na Plitvičkim jezerima i Krki, na Velebitu, u kanjonu Zrmanje te u Vrlici. Početak distribucije očekuje se 2016. godine, a na filmu će raditi čak 70 posto domaćih filmskih radnika. Oko 40 hrvatskih glumaca i čak pet tisuća statista. Prvi film o avanturama Winnetoua snimljen je 1962. godine. Ukupno je snimljeno deset filmova o indijanskom poglavici u partnerstvu zapadnonjemačkih filmaša i hrvatske filmske kuće »Jadran film«.


Zasad u Novom nemaju puno informacija o snimanju filma. Kad pričate s ljudima, puno njih je čulo da se snima Winnetou, a neki su već »doznali« da neće biti snimanja filma. Novljani, Klenovari i Povilari već su krenuli sa šalom kako je indijancima bilo lako sa plavim košuljama, ali da će sa budućim susjedima, Zagonjanima i Ledeničanima, izvući deblji kraj. Apači ipak stižu. Poznato je da su još prije nekoliko mjeseci filmaši tražili atraktivne kuće s bazenom za smještaj glumaca i pratećeg osoblja. U obzir su dolazile kuće od Kraljevice do Novog Vinodolskog. Želja je Novljana da apačko selo ostane na Pletenom kako bi dobili još jednu turističku atrakciju u prelijepom i premalo turistički iskorištenom zaleđu. Pleteno je prilično zanimljiva točka. Tek dvije kuće na nadmorskoj visini od 600 metra. Zimi iznad Pletena cestu zaviju zapusi visoki po nekoliko metara. Nemoćne su ralice tako da su jedini spas bageri. Pleteno će se sigurno svojom divljinom svidjeti indijancima. Medvjedi i vukovi su domaće životinje. Prije dvije godine vukovi su napali stado nadomak Pletena, relativno blizu ceste. Lani se vukovi nisu pojavljivali. Možda su se uplašili kad su čuli da stiže Winnetou.   




Njemačka produkcijska kuća Rat Pack prijavila je proizvodnju trilogije o Winnetou Karla Maya, čiji će se dijelovi snimati na originalnim lokacijama serijala o Winnetouu iz šezdesetih prošlog stoljeća. Koproducenti filmova su i producentske kuće Mythos i Rialto Film, a proizvodnju u Hrvatskoj servisirat će hrvatska producentska kuća Aleks Produkcija.